Saçlarınızı Nemlendiren Bitkisel Yağlar

Saçlarınızı Nemlendiren Bitkisel Yağlar
Abel Verdejo

Yazan ve doğrulayan fizyoterapist Abel Verdejo.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

İklim, saç kurutma makinesi, saç boyaları, jel ürünleri, stres, kötü beslenme gibi pek çok neden saçlarınıza zarar verir. Bu nedenle saçlarınızı bitkisel yağlar ile nasıl nemlendirilebileceğinizi bilmek önemlidir.

Bu makalede saçlarınızı nemlendirmek için bitkisel yağlar içeren doğal ve ekonomik seçenekleri tarif edeceğiz. Her birinin kendine özgü faydaları vardır ancak tümü saçlarınızı nemlendirme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda doğal olmayan ürünleri kullanmaktan da kaçınmış olursunuz. Bunların ne olduğunu ve nasıl kullanabileceğinizi açıklayalım.

Saçlarınızı Nemlendiren Bitkisel Yağlar

Bu yağlar kuru veya zarar görmüş saçlara sahip olan kişiler için veya yazın ardından veya arada sırada saçlarını nemlendirmek isteyenler için idealdir. Saçları yağlı olanlar bu yağlardan kaçınmalıdır. Kuru ve ucu kırık saçlara sahip olanlar da yağı kafa derisine uygulamadıkları sürece bu yağları kullanabilirler.

siyah kıvırcık saç

Susam Yağı

Hindular vücuda ve saça masaj yapmak için susam yağı kullanırlar. Saçta kullanıldığında bu yağ kelliği ve kepeği önler. Bu oldukça yağlıdır. Bu nedenle saçınızın tamamına ve kafa derinize sadece saçlarınızın kuru olması durumunda bununla masaj yapmalısınız.

Bu yağ güçlü bir antioksidandır, vitamin ve mineraller açısından zengindir ve anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve anti-mantar özelliklere sahiptir.

susam

Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağındaki Omega 3 yağı içeriği saçlarınıza bakım sağlar ve onları derinden nemlendirir. Bu nedenle, isterseniz topikal olarak da uygulayabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda E vitamini, zamk, protein ve iyot gibi içeriklere de sahiptir.

Çok yağlı değildir, o nedenle her türdeki saça uygulayabilirsiniz. Bunu özellikle sıkça zarar gören ve ucu kırılan saçlar için önermekteyiz.

Badem Yağı

Badem yağı en iyi bilinen ve en sık kullanılan yağlardan biridir. Bunun nedenlerinden biri onun ekonomik oluşudur. Ancak, bu onun daha az özelliğe sahip olduğu anlamına gelmez. Badem yağı özellikle kuru olan ve ucu kırık olan saçlara pürüzsüzlük kazandırır ve hacimli saçlarda hacmi azaltır.

badem

Neem Yağı

Neem, maun ailesinden bir ağaçtır. Neem yağı, yukarıda tarif edilenler kadar çok bilinmez. Ancak, bu saçlarınızın sağlığı açısından oldukça güçlü özelliklere sahiptir. Hindu yağını içeren bu ağaç geleneksel olarak Ayurveda tıbbında başarılı bir şekilde kullanılmıştır.

Günümüzde bitkisel ve doğal ürünler mağazalarında daha yaygın olarak bulunabilmektedir. Bu yağ sebze sterolleri ve Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 gibi yağların yanı sıra özellikle bir antiseptik olarak etkili olan bir limonoid olan Azadirachtin içerir. Neem kuruluğa, kaşıntıya, kepeğe, sedefe, saç kaybına, bitlerin temizlenmesine vs. iyi gelmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

Doğal hindistan cevizi yağı, mükemmel kokusu ve narin dokusuyla pek çok Hintli kadının saçlarını sağlıklı ve güzel görünümlü olarak muhafaza etmesinin sırrıdır. Bunu saçınızı ve kafa derinizi yıkamadan önce uygulayabilirsiniz. Derinize iyice nüfuz etmesi için bununla masaj yapabilirsiniz.

Bu, anti-bakteriyel özelliklere sahip olması nedeniyle kepek, seboreik dermatit veya genel kaşıntıya karşı faydalıdır. Eğer saçınız çok yağlıysa Hindistan cevizi yağı yerine Hindistan cevizi sütü kullanabilirsiniz.

hindistan cevizi yağı

Nasıl Uygulanmalı

Yukarıda anılanlardan tercih ettiğiniz yağı kuru cilde, saçınızın ortasında uçlarına doğru uygulayın veya kafa derinizin çok kuru olması durumunda kafa derisinden başlayarak uygulayın. Ardından saçınızı her zamanki gibi yıkayın.

Kırık saç uçlarına sahip olanlar da saçlarını şampuanladıktan sonra bu yağlardan birkaç damlayı saçlarına uygulayabilir. Oldukça kuru ve donuk saçlara sahip olanlar bu yağlardan iki veya üç damla avuçlarına koyabilir, ellerini ovuşturduktan sonra da ellerini saçlarında dolaştırabilirler.

Yağlı saçlara sahip olanlar için bir başka önerimiz, yağı doğal aloe vera jeliyle eşit miktarda karıştırmaktır. Böylece karışım aşırı yağlı olmayacaktır ama aynı zamanda saçların nemlendirilmesini ve beslenmesini mümkün kılacaktır.

Bu yağları ayrıca maske, şampuan veya doğal boyalara ekleyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.