Sağlıklı Bir Kalp İçin 7 İpucu
Kalbiniz vücudunuzdaki en önemli kastır. Bununla birlikte, insanlar düzgün çalışmayana kadar gerektiği gibi ilgilenmezler. Kalbi sağlıklı tutmak için neden çaba sarf etmelisiniz?
Kalp hastalıkları, dünyadaki başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Bu tür durumlardan kaçınmak ve kalbinizi sağlıklı tutmak için elinizden gelen her şeyi yapmanızı tavsiye ederiz. Bu yazıda size bu konuda yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.
Sağlıklı bir kalp için ipuçları
Sağlıklı alışkanlıklar hem daha uzun hem de daha iyi yaşamak için gereklidir. Herhangi bir kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmak basittir. Ancak bu, günlük alışkanlıklarınızı ne kadar değiştirmek istediğinize bağlıdır.
Günlük hayatınızdaki küçük şeyler, sağlıklı bir kalbe sahip olmak ile kalp hastalığına yakalanmak arasındaki farkı yaratabilir.
Ayrıca Okuyun: Kardiyak Stres Testi Nedir
Değiştiremeyeceğimiz yönler vardır (cinsiyet, yaş, genler vb.). Ancak, onların dışında çaba göstermeye değer. Daha sağlıklı bir yaşam sürmek için güçlü bir kalbe sahip olmak şarttır.
Aşağıdaki tavsiyelere dikkat edin:
1. Dengeli bir şekilde beslenmeye başlayın
Burada sonsuza kadar unlardan, kızarmış yiyeceklerden ve şekerlerden vazgeçmeniz gerektiğini söylemiyoruz. Vejetaryen diyetine geçmekten de bahsetmiyoruz. Ancak sağlıklı bir kalp için düzenli olarak yediğiniz yiyecekleri değiştirmeniz gerekir.
Fazla miktarda doymuş yağ ve mamul yiyecekler yemekten kaçınmalısınız. Bunlar, kalp problemlerinden muzdarip olma riskleriyle doğru orantılıdır.
Yediğiniz tuz ve kırmızı et miktarına dikkat etmek önemlidir.
Öte yandan, diyetinize daha fazla meyve ve sebze eklemek her zaman iyidir. Sadece kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer organlarınızın da mükemmel şekilde çalışmasına yardımcı olurlar.
Baklagiller, kuruyemişler ve sağlıklı unlar da yemeklerinizde bulunmalıdır.
2. Egzersiz
Hareketsiz olmak, koroner kalp hastalığı için ana risk faktörlerinden biridir.
Öte yandan spor ve egzersiz size birçok fayda sağlar. Bu faydalar arasında kilo kaybı, damar sertliğinin önlenmesi ve kolesterol veya kan şekerinde düşüş vardır.
Yetişkinlere haftada en az 150 dakika orta derecede fiziksel aktivite yapılması önerilir. Ayrıca 75 dakika yoğun egzersiz yapabilirsiniz.
İdeal aktiviteler aerobiktir : tempolu yürümek, bisiklete binmek, yüzmek veya koşmak.
3. Sağlıklı atıştırmalıklar yiyin
Bu evde veya ofiste olabilir. Yemekler arasında sağlıksız yiyecekler seçmenize neden olan bu alışkanlığı değiştirmeye çalışın.
Sabahları, hamur işi tüketip ile kahve içmeyin. Bunun yerine, mısır gevreği veya meyveli bir yoğurt yiyin.
Ayrıca Bakınız: Aşırı Kahve Tüketimini Bırakmak İçin İpuçları
İşten döndüğünüzde, koltukta bir paket patates cipsi ile oturmayın. Bunun yerine ayçekirdeği veya badem seçin.
Sağlıklı atıştırmalıkların sıkıcı veya tatsız olması gerekmez. Ya humuslu veya patlıcan kremalı havuç çubukları? Ya da avokado ve yağsız tavuklu kepekli sandviç?
Önünüzde binlerce seçenek var!
4. Stresinizi azaltın
Elbette stres, anksiyete ve kalp problemleri arasında yakın bir ilişki vardır.
Bazı insanlar strese daha yatkındır. Pek çok insan olumsuz düşüncelere kendilerini kaptırır. Kendinizi bu grupta bulursanız, bir rahatlama tekniği bulmanız gerekir.
Yoga, meditasyon ve hatta psikolojik terapiyi deneyebilirsiniz.
Diğer fikirler:
- Kırsal alanlara seyahat etmek.
- Evde küvette vakit geçirmek.
- Kanepede uzanmış haldeyken kitap okumak.
- Uyumadan önce rahatlatıcı müzik dinlemek.
5. Sigara içmeyin veya alkol tüketmeyin
Sigaranın birçok zararlı içeriği vardır. Farklı kanser türlerine neden olabilirler. Ayrıca tütünün kalbiniz, damarlarınız ve arterleriniz üzerinde toksik etkisi vardır.
Sigara dumanı, tromboz geçirme olasılığını artırır ve kan akışınızı azaltır. Ne yazık ki sigara içmiyorsanız da dikkatli olmalısınız. Size yakın biri bu alışkanlığa sahipse aynı etkilere maruz kalabilirsiniz.
Alkol tüketmekten bahsederken, yapılması gereken bir yorum var: günde bir bardak kırmızı şarap içmek aslında kötü değildir.
Bununla birlikte, aşırı içmek ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp hastalıklarının ortaya çıkması genellikle çok fazla alkol almakla ilgilidir.
6. Kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutun
Obezite ve fazla kilolu olmak birçok kalp problemine bağlıdır.
Vücut kitle indeksiniz size yardımcı olabilecek bir testtir. İdeal kilonuzda olmak için tam olarak kaç kilo olmanız gerektiğini söyler. Ancak, mevcut tek yöntem bu değildir.
Biraz fazla kilolu olanlarımız için, sadece biraz kilo vermek, kan basıncınızın düzenlenmesine ve atardamarlarınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Bu, ölçekteki rakamlara takıntılı olmanız gerektiği anlamına gelmez. Fazla kiloluysanız daha sağlıklı olmak için kilo vermeye karar verebilirsiniz.
Yavaş yavaş kilo kaybetmek, fazla kilolu olanlar için daha sağlıklıdır. Bir haftadan daha kısa sürede 20 kilo vermeyi vadeden “mucize” bir diyetten daha sağlıklıdır.
Son olarak, hedefinize ulaşmak için yemek yemeyi bırakmamalısınız : bu sadece durumu daha da kötüleştirebilir.
7. Yeterince uyuyun
Ne kadarı yeterli? Bu kişiden kişiye göre değişebilir. Bununla birlikte, bir yetişkin olarak 7 ila 9 saat arasında uyumanız gerektiği tahmin edilmektedir.
İyi uyku alışkanlıklarına sahip olmak kalbiniz için faydalıdır. Bunun nedeni , taşikardi veya kalp krizi riskinizi azaltmasıdır.
Yalnızca birkaç saat uyursanız, vücudunuz ihtiyaç duyduğu serotonin miktarını üretemez. Bu hormon, kendinizi iyi ve rahat hissetmenizi sağlamakla görevlidir.
Bu hormonu normal dozlarda salgılayamamak, daha fazla yemek ve içmek istemenize neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Keep your heart healthy. The Heart Foundation. [Online] Avaiable at: https://www.heartfoundation.org.au/your-heart/keep-your-heart-healthy
- Sandmaier, M. (2005). Your guide to a healthy heart. National Heart, Lung and Blood Institute. U.S. Department of Health of Human Services. NIH Publication Nº 06-5269.