Sezgisel Zeka: Sizde Var Mı?
Birçok insan için, bir yetenek olmak şöyle dursun, sezgisel zeka sahibi olmak hiç bilimsel olmayan, hatta doğa üstü görünen bir durumdur. Ancak, psikologların sezgiyi senelerdir inceliyor olduklarını bilmek çok önemlidir.
“Sezgiyi Eğitmek”(Robert M. Hogart) ve “Sezgisel Zeka: Bildiklerimizi Neden Biliyoruz”(Malcolm Gladwell) gibi kitaplar bu alanın önemine ışık tutan harika örneklerdir.
Sezgisel zekaya sahip olan birisi bilinçaltının sesini daha hızlı ve faydalı cevaplara ulaşmak için duyma konusunda yeteneklidir. Bu, “sihirli” bir sanat değil, hayatınızda geliştirilmeye değer mantıksal bir olaydır.
Bu yazımızda bu konu ile ilgili ihtiyacınız olan bütün bilgileri vereceğiz.
Sezgisel zeka: geliştirmek için ipuçları
İnsan sezgilerinin kadın beyni ile sınırlı olduğunu düşünmek çok genel bir yanlış yargıdır. Bu tamamen doğru değildir çünkü kadınlar kadar erkekler de bu yeteneğe sahip olabilir.
Fark şudur ki, kadınlar iç seslerini, önsezilerini erkeklerden daha yakından ve daha sık dinlerler. Kadınlar genellikle bilinçaltı ile daha yakından bağ kurmaya yatkındırlar.
Kesinlikle ilginç olduğunu düşündüğümüz ilginç bir gerçek de şudur ki, çoğu erkek hiç farkında olmadan sezgilerini kullanır. Duygusal zeka üzerine uzmanlaşan Daniel Goleman‘a göre:
- Borsacılar kararları sadece bir kaç saniye içinde verir. Bütün veriyi analiz etmek için çok az bir zamanları olduğundan, “içgüdüleri” tarafından yönetilirler ve sezgisel zekaları aslında tecrübelerinin otomatik bir cevabı olarak gelişir.
- Doktorlar, psikiyatristler ve diğer profesyoneller sık sık sezgilerini kullanırlar, çünkü bu bilgi depolarına dayanan fakat güç algılanan şeyleri fark etmelerine izin verir.
Kaçırmayın: Duygusal Yönden Zeki İnsanların 7 Alışkanlığı
Kendi sezgisel zekanızı nasıl biraz daha geliştirebileceğinize bir göz atalım.
İç sesinize güvenmeyi öğrenin
Şüphesiz ki bu sizin başınıza da gelmiştir. Bir insanla karşılaşırsınız ve bu kişinin güvenilir biri olup olmadığı konusunda çok kararsızsınızdır. Bazı durumlarda hataya düşebilirsiniz ama genellikle sezgileriniz tam isabettir. Bu size bahşedilmiş bir hediye midir?
- Kesinlikle. Hayatınız boyunca farkında olmasanız da bir şeyler öğrendiğiniz, sonuçlar çıkardığınız sayısız deneyim yaşadınız.
- Beyniniz imgeleri, hisleri, kokuları ve diğer bilgileri depolar ve onları kategorilendirir ve bu o kadar derindir ki sezgi olarak bildiğimiz şeyi şekillendirir. Fakat aslında bu gerçekten kim olduğunuzdur-kimliğiniz belli başlı sorulara çok hızlı cevap verebilir.
Bunu da okumanızı öneriyoruz: Yürümek beyne nasıl yardımcı olur?
Şu anda sezgilerinize güvenmenin iyi bir fikir olup olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Cevap ise sezgilerinize güvenmenin iyi bir fikir olduğudur.
- Sezgisel zeka kimliğinizle bir uyum içinde olarak sonuçlara ulaşmanızı sağlar, bu da kim olduğunuzu tanımlar. Sezgisini görmezden gelen bir kişi kendini görmezden geliyordur.
Bir örnek ele alalım. Aileniz belli bir işi kabul etmenizi öneriyordur. Bu size daha güvenli bir finansal gelecek sağlayabilir, fakat içinizden gelen ses size mutlu olmayacağınızı söylemektedir. Daha rasyonel bir tarafınız da sizinle daha fazla paranın daha iyi bir hayata eşit olduğunu tartışmaktadır.
Bu durumda, ne yapmalısınız?
- Sezginizi çok dikkatli bir şekilde dinleyin. Bu duygularınıza, tecrübelerinize ve kimliğinize direkt olarak bağlıdır.
- Sezginizi dinledikten sonra, duruma daha rasyonel bir yoldan odaklanmayı deneyin: Beni mutlu edeceğini bilmediğim bir işi neden seçeyim? Sezgisel zekanız size çoktan cevabını vermiştir bile.
“Zen” düşünün
Daniel Goleman’dan tekrar bir yardım isteyelim. Ona göre büyük şirketlerin başlarındaki kişiler (Google veya Facebook gibi), çalışanlarına “zen düşünün” diye önermektedir. Bu aşağıdakilere dayanmaktadır:
- Bir şey için doğru cevabı bulmanız gerektiğinde kendinizi dinleyin.
- Zen düşünmek öncelikle derin bir dinginlik haline ulaşmak demektir, baskılarınızı, stresinizi, düşüncelerinizi limitlemeyi ve anksiyeteyi bir kenara koymayı gerektirir. Ancak bu şekilde sezginize danışabilirsiniz.
- Bir kere bu derin ve kişisel öze bağlandığınızda, bu iç ses ile, kendinize dıştaki dünyaya tekrar bağlanmaya izin verirsiniz – fakat bunlar sadece yaratıcı, orijinal ve yenilikçi kararlar alırken ihtiyaç duyulan şeylerdir.
Bunu da okuyun: 7 Adımda Zihinsel Yorgunluğu Yenin
Gördüğünüz gibi, sezgisel zeka günlük yaşamınızda çok faydalı olabilir çünkü bu ihtiyaçlarınıza ve kişiliğinize göre daha dengeli çözümler bulmanıza yardım eder.
Rasyonel ve mantıksal bir yaklaşım bazen duygusal ve kişisel gelişiminiz için önemli olan şeylerin önüne set koyar. Sezginin ve mantığın birlikte kullanılmasının size zarar vermemesinin sebebi budur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Contreras Martín, L. C., & Gómez Ochoa, L. S. (2012). La inteligencia intuitiva y la toma de decisiones. Revista de Educacion y Desarrollo Social, 6(2). Available at: https://doi.org/10.18359/reds.761. Accessed 16/04/2020.
- Gladwell, M. (2013). Inteligencia intuitiva: ¿por qué sabemos la verdad en dos segundos?. Taurus. Available at: https://bit.ly/34HgSTl. Accessed 16/04/2020.
- Goleman, D. (2015). El cerebro y la inteligencia emocional: nuevos descubrimientos. B DE BOOKS. Available at: https://bit.ly/2K6wFS7. Accessed 16/04/2020.
- Hogarth, R. M. (2002). Educar la intuición: el desarrollo del sexto sentido (Vol. 43). Grupo Planeta (GBS). Available at: https://books.google.es/books/about/Educar_la_intuici%C3%B3n.html?id=A5-IeCei03kC. Accessed 16/04/2020.