Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak Yiyecekler
Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak yiyecekleri bilmek ve bunları tüketmek, bu zorlu görevde harika bir müttefik olacaktır. Hemen bugün kendinize bu iyiliği yapmak için harekete geçin!
Sigara içmek her yıl dünya çapında binlerce kişinin ölümüne neden oluyor. Buna ek olarak sigaranın, sigara içmeyen ama dumanına maruz kalan kişiler üzerinde de negatif bir etkisi var.
Sigarayı bırakmak için pek çok farklı yol bulunmaktadır ve bu yazımızda sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek yiyeceklerden bahsedeceğiz.
Tabii ki kesin bir karar verip bu karara sadık kalmadıkça bu yöntemlerin işe yaraması mümkün olmayabilir.
Düzgün beslenmek bedeninizin tam verimlilikte çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi alarak sağlıklı olması demektir.
Sigara tiryakilerinin en büyük korkularından birisi, sigarayı bıraktıklarında kilo almaya başlamaktır.
Ancak dengeli bir beslenme düzeni sayesinde bu korkuyu boşa çıkarabilir ve sigara alışkanlığınızdan da kurtulabilirsiniz.
Eğer sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz, hangi yiyecekleri tüketmeniz ve hangilerinden uzak durmanız gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Sigaranın tadını yoğunlaştıran yiyecekler yanında, sigaradan tiksinmenizi sağlayacak yiyecekler de bulunmaktadır.
Ayrıca bakınız: Bu 5 Bitkisel İçerikli Çayla Sigara İçme İsteğinizi Yatıştırın
Sigarayı bırakmanıza yardımcı yiyecekler nelerdir?
Meyveler, sebzeler ve süt ürünleri sigaranın tadını daha kötü hale getirir. Öte yandan kahve, alkol (özellikle de bira) ve et sigaranın tadının size daha hoş gelmesine neden olur.
Bu yüzden kahve veya bir kokteyl içerken veya et içeren bir yemekten sonra sigara içenleri daha sık görürüz.
Sigarayı bırakma savaşında, sigaranın tadının kötüleşmesini sağlayan yiyecekler bizim dostumuzken, tadını güzelleştiren yiyecekler de düşmanımızdır.
Bu yeni beslenme düzeninin dengenizi bozmasını engellemelisiniz.
Bedeniniz için çok önemli olan besinleri almanızı sağlayacak ve sigarayı bırakırken ortaya çıkan gerginlik sonucu kilo almanızı önleyecek dengeli bir beslenme planı oluşturmak için bir uzman ile görüşmelisiniz.
Su içmek
Su içmek bu aşamada çok önemlidir çünkü su, sigara içerken bedeninizde biriken toksin ve zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Ek olarak açık havada egzersiz yaparak kalbinizi ve ciğerlerinizi, yani sigaranın en çok etkilediği organlarınızı çalıştırabilirsiniz.
Bedeninizdeki tüm hücreleri canlandırmak ve beslemek için ciğerlerinizi temiz ve taze hava ile doldurun.
Genel olarak sağlığınızı etkilemenin yanı sıra sigara içmek cildiniz için de zararlıdır. Bu yüzden sigara tiryakileri genelde olduklarından çok daha yaşlı görünürler.
Daha genç görünmek ve daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için bu kötü alışkanlığı bırakmalısınız.
Ayrıca bakınız: Sigara İçmek Kadar Kötü Olan 6 Sağlıksız Alışkanlık
Sigara içmek bir yandan da dişlerinizin sararmasına ve nefesinizin kötü kokmasına neden olur.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme kabiliyetini azaltır ve cinsel istikrarsızlık riskini arttırır.
Sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakmanıza yardımcı yiyecekler olduğunu bu yazımızla öğrenmiş olsanız da mutlaka doktorunuza danışmalı ve bu süreçte gereken desteği almalısınız.
Sigarayı bırakmanızın üstünden en az 3 hafta geçtikten sonra, sigaranın tadının daha iyi olmasına neden olan yiyecekleri yavaş yavaş tekrar tüketmeye başlayabilirsiniz.
Canınız bir sigara yakmak istediğinde kendinize bunun değerli ömrünüzden çalmak olduğunu hatırlatın.
Sigara içmek doğrudan kalp ve akciğer sorunları ile bağlantılıdır, sağlığınızı büyük risk altına atar ve hatta erken ölümlere bile neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Leslie WS, Koshy PR, Mackenzie M, et al. Changes in body weight and food choice in those attempting smoking cessation: a cluster randomised controlled trial. BMC Public Health. 2012;12:389. Published 2012 May 29. doi:10.1186/1471-2458-12-389
- Shmueli D, Prochaska JJ. Resisting tempting foods and smoking behavior: implications from a self-control theory perspective. Health Psychol. 2009;28(3):300–306. doi:10.1037/a0013826
- Rigotti NA. Strategies to help a smoker who is struggling to quit. JAMA. 2012;308(15):1573–1580. doi:10.1001/jama.2012.13043
- OMS. Tabaco. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tobacco
- MedlinePlus. Consejos para dejar de fumar. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001992.htm
- American Cancer Society. Dejar de fumar: consejos para lidiar con las ansias y las situaciones difíciles. https://www.cancer.org/es/saludable/mantengase-alejado-del-tabaco/guia-para-dejar-de-fumar/consejos-para-lidiar-con-las-ansias-y-las-situaciones-dificiles-que-surgen-despues-de-dejar-de-fumar.html
- Instituto Nacional del Cáncer. Perjuicios por fumar cigarrillos y beneficios para la salud al dejar el hábito. https://www.cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/tabaco/hoja-informativa-dejar-de-fumar