Sıvı Tutulumunun 5 İşareti
Vücudunuzda sıvı tutulumu olduğunuzu düşünüyor, ancak bu rahatsızlığın belirtilerini bilmiyor musunuz? Sıvı tutulumu, ödem olarak da adlandırılır, dokularınızdaki aşırı sıvı birikiminin neden olduğu patolojik veya patolojik olmayan bir durumdur.
- Patolojik olduğu zaman, genellikle dolaşım problemleri, konjestif kalp yetmezliği veya böbreklerinizdeki veya karaciğerdeki sorunlarınızdan kaynaklanır.
- Patolojik olmadığında ise, sıcaklıkların daha yüksek olduğu zamanlarda damarlarınızda basit bir genişlemeden bahsedilir.
Sıvı tutulumunun sonuçları şunlardır:
- Açıklanamayan kilo artışı
- Bacak ve ayak bileklerinde şişkinlik
- Karın bölgesinin büyüklüğünde bir artış veya idrara çıkma ihtiyacınızın azalması
Ödem çoğunlukla yaşlı yetişkinlerde görülür. Bununla birlikte, ergenlerde de görülmektedir. Durum, özellikle de hormonal veya beslenme nedenlerinden dolayı, kadınlarda erkeklerden daha yaygın bir şekilde görülür.
Ayrıca, menopoz, hamilelik veya kişinin hareketsiz bir yaşam tarzı olduğu zaman da ortaya çıkma eğilimi gösterir. Bununla birlikte, sıvı tutulumu, bir kişinin kardiyak, böbrek, karaciğer veya sindirim gibi başka bir bozukluğa sahip olduğunu gösteren bir işaret olabilir.
Sıvı tutulumunuz olup olmadığını nasıl söylersiniz?
1. Bacaklar ve ayaklarda şişkinlik varsa
Alt ekstremite vücudunuzun sıvı tutulumundan etkilenen ilk kısımdır, bu yüzden bacaklarınıza ve ayaklarınıza özel bir dikkat gösterin. İlk başta, yetersiz drenaj nedeniyle bacaklarında yorgunluk ve halsizlik hissedersiniz.
Bu yazımıza da bir göz atın: Sıvı tutulumunu kontrol altına almak için 3 öneri
2. Daha kalın bilekler
Ödem, bileklerin normalden daha büyük görünmesine neden olur. Uyandığınız vakitten yatana kadar, vücudun bu kısmı gittikçe şişer.
3. Bacak krampları
Bazen fark etmeseniz bile bacaklarınıza baktığınızda bir şişkinlik hissedersiniz. Sıvı tutulumu yaşadığınızı ortaya çıkaran bir belirti, bölgede krampların sık görülmesi ve zayıflıktır.
4. Karın bölgesinde şişkinlik
Sıvı tutulumunun belirtilerinden etkilenen bir başka alan ise karnımızdır. Bazı insanlar, aslında şişkinlik olduğunda kilo aldıklarını zannederler. Bazıları bel ölçüsünün artışından dolayı uzun, sıkı diyetlere girer, fakat aslında bu boşaltım sisteminizin başarısızlığıdır.
5. Yüzde şişkinlik
Ödemden kaynaklanan şişme yüzünüzde de görülebilir. Genellikle yanaklarda ve göz kapaklarınızda görülebilir; bu da biraz büyüyebilir. Sıvı fazlası, yüzünüzün daha yuvarlak görünmesini sağlar.
Bazı çözümler
Eğer sıvı tutulumu yaşadığınızı düşünüyorsanız, aşağıdakileri yapabilirsiniz:
Daha fazla su için
Genel kanıya ters görülebilir, ancak vücudunuz sıvıları tutuyorsa, dehidre olduğunuz içindir. Bu yüzden vücudunuza ihtiyaç duyduğu suyu verin. Böylece gereksiz bir şekilde suyu saklamaz.
Bu yazımızı da okuyun: Fazla sıvılardan birkaç saatte kurtulmak için bir günlük detoks planı
Hipokalorik, düşük sodyum diyetine girin
Bu sorun ile karşı karşıya kaldığınızda, rafine edilmiş un, şeker, yağ ve tuz tüketiminizi azaltmak iyi bir fikirdir.
- Egzersiz: Bu, her türlü problemin tedavisi gibi görünür. Egzersiz, ekstra sıvıların ter ve idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur ve dolaşımınızı destekler. Egzersiz rutininiz günde en az 20 dakika sürmelidir.
- Diüretik çaylar için: Karahindiba, rezene, maydanoz ve yeşil çay gibi bazı bitkiler tuvalete daha düzenli gitmenize yardımcı olacaktır. Karpuz ve kavun gibi meyvelerle birlikte diyetinize havuç ve salatalık gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz.
- Potasyum bakımından zengin gıdalar yiyin: Mısır, karnabahar, muz ve kuşkonmaz, yüksek potasyum içeriğinden dolayı sıvıları tutulumu yaşadığınızda size yardımcı olabilir.
- Dehidre edici içeceklerden kurtulun: Bu özellikle alkoldür, en kötüsü de bira ve votkadır, ayrıca kahve de kötüdür. Yukarıda anlattığımız gibi, vücudunuz suyunun yeterli olmadığını düşündüğünde sıvıları tutar.
- Daha fazla protein tüketin: Tavuk, kırmızı et, balık, kabuklu deniz hayvanları ve baklagiller iyi seçeneklerdir. Protein eksikliği sıvı tutulumuna sebep olur.
- Dar kıyafetler giymeyin: Gereksiz yere rahatsız edicidir ve vücudunuzu gün içinde biraz daha şişirir.
- Çok fazla oturmayın: Bütün gün masa başındaysanız, her saat en az beş dakika koltuğunuzdan kalkın. Böylelikle, vücudunuz hareketsiz bir duruma geçmez.
- Aşırı sıcaktan uzak durun: Çok sıcak ortamlardan uzak durun, çünkü ısı dehidrasyona sebep olur. Bu olduğunda, vücudunuz sıvıları tutar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Flores-Villegas B, Flores-Lazcano I, de Lourdes Lazcano-Mendoza M. Edema. Enfoque clínico. Medicina interna de México 2014; 30 (1): 51-55. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=48337. Accessed 27/12, 2020.
- MedlinePlus. Edema. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/edema.html. Accessed 27/12, 2o20.
- Restrepo SL, Morales RM, Ramírez MC, López MV, Varela LE. Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Revista chilena de nutrición 2006; 33 (3): 500-510. Available at: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182006000500006&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 27/12, 2020.
- Fundación Española del Corazón. Soluciona la retención de líquidos. https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/2649-soluciona-la-retencion-de-liquidos.html
- Sociedad Estadounidense de Oncológica Clínica. Retención de líquidos o Edema. https://www.cancer.net/es/asimilaci%C3%B3n-con-c%C3%A1ncer/efectos-f%C3%ADsicos-emocionales-y-sociales-del-c%C3%A1ncer/manejo-de-los-efectos-secundarios-f%C3%ADsicos/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema