Sözlü Şiddete Maruz Kaldığınızın 6 Göstergesi
“Şiddet” kelimesini duyduğumuzda, hepimiz otomatik olarak fiziksel bir saldırıyı düşünürüz. Ancak, sözlü şiddete de maruz kalınabilir. Gözle görülür hiçbir hasar bırakmamasına rağmen, fiziksel şiddet kadar zararlı olabilmektedir.
Şiddetin bu türünü anlamak daha zor olduğu için böyle bir durumdan muzdarip olup olmadığınızı fark etmekte zorlanabilirsiniz. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri aklınızda tutmanız önemlidir:
1. Karşınızdaki kişiden korkuyorsanız
Çoğu zaman hata yaparak sözlü şiddete bir tepki vermemiz gerektiğini düşünürüz ancak bu her zaman böyle değildir. Aslında, sözlü ve psikolojik şiddeti uygulayan kişi, kurbanın kendisinden şüphelenmemesini sağlar ve onu manipüle etme eğilimindedir.
Şiddeti uygulayan kişi, nazik ve sevgi dolu bir ses tonu bile kullanabilir. Bu nedenle, bir kişinin saldırgan bir davranış sergilemiyor oluşu şiddet uygulamadığı anlamına gelmemektedir. Açık açık kırıcı sözler söyleyebileceği gibi, üstü kapalı bir şekilde de hakaret edebilir.
Bir şeyi yapmadığınızda karşınızdaki insanın nasıl tepki vereceği konusunda endişeli misiniz? Düşüncelerinizi açık bir şekilde dile getiremiyor musunuz? İnsanları rahatsız etmemek için söyleyeceğiniz her şeyi ölçüp tartıyor musunuz?
Ayrıca bakınız: Duygusal İstismarın Dikkat Etmeniz Gereken 5 Sonucu
2. Yaptığınız her şey için sizi suçluyorlar ya da sizi başkalarıyla kıyaslıyorlarsa
Hepimiz kişiliğimize saygı duyarız ve kendimizi olduğumuz gibi kabul ederiz. Bununla birlikte, sözlü şiddet genellikle başkalarıyla karşılaştırılmaktan ve suçluluk duygusuna maruz bırakarak özgüveni azaltmaktan oluşur.
Bir başkasının daha akıllı, daha güzel olduğunu duymaktan ya da alay edici bir tonla kınayıcı tavırlara maruz kalmaktan kimse hoşlanmaz. Her gün bu tür şeyler dinlemek öz saygıya büyük bir darbe niteliğindedir.
- Sorunu fark ettiğiniz anda bu duruma neden olan kişilerden kendinizi uzaklaştırmalısınız.
- Hiç kimsenin hiçbir şekilde size kendinizi yetersiz hissettirme hakkına sahip olmadığını unutmayın.
- Başkalarıyla karşılaştırılmak size kendinizi suçlu hissettirir ve bu nedenle en ufak şeylerden bile kendinizi sorumlu tutarsınız.
3. Kendinizi sürekli tehdit altında hissediyorsanız
Eğer bir kişinin yanındayken ondan korkuyorsanız bu durum sözlü şiddet gördüğünüzün bir göstergesi olabilir.
Bazı şakalardan ve aşağılayıcı yorumlardan veya öz saygınıza zarar veren uygunsuz cümlelerden sözlü şiddetin sinyallerini alabilirsiniz.
Bu şiddet bazen daha endişe verici boyutlara da ulaşabilir. Örneğin karşınızdaki kişi, sizi istemediğiniz ya da küçük düşüren bir şeyi yapmaya zorlayabilir.
4. Sürekli birileri tarafından suçlandığınızı ve eleştirildiğinizi düşünüyorsanız
Karşınızdaki insanın kendisiyle olan sorunlarından ve güven eksikliğinden kaynaklanan direkt saldırılar sözlü şiddetin bir başka işaretidir.
Güven eksikliği, her bir hareketinizi sorgulamanıza neden olan düşük özgüven ile ilişkilidir.
- Size yapılan suçlamaların ve eleştirilerin şiddeti zamanla artabilir, bu yüzden sözlü şiddete maruz kaldığınızı anlayabilmek için dikkatli olmalısınız.
- Yaygın olarak yapılan bir hata korkularınızı sakinleştirmek için açıklama yapmaya başlamaktır. Bu şekilde durum daha da kötüleşir.
5. Ruh halinizde olumsuz değişimler oluyorsa
Etrafta olup biten her şey insanları bir şekilde etkiler. Bu nedenle sözlü şiddete maruz kalmak dikkat edildiği takdirde fark edilebilecek bazı sinyaller gönderir.
- Başkalarıyla beraberken ruh halinizi gözlemleyin. Sizi mutlu edenler ile sizi rahatsız eden insanları ayırt edebiliyor musunuz?
Eğer etrafınızdaki bir kişinin sizde sürekli rahatsızlık hissi meydana getirdiğini ve üzüntü verdiğini fark ederseniz bu kişiden uzak durmanız gerekir.
- Bazen, bir kişinin sizi etkileyebilecek güce sahip olduğunu anlamanız oldukça zordur, ancak böyle bir durumu fark ettiğinizde yapacağınız en iyi şey o kişiden uzaklaşmak olacaktır.
- Bu noktada önemli olan, beklentilerinizden çok hislerinize dikkat etmenizdir, çünkü sözlü şiddet uygulayan kişiler bunu genellikle üstü kapalı olarak yapar.
Söz konusu kişi eşiniz ya da sevdiğiniz birisiyse, objektif düşünmeye çalışın. Böylece size zarar veren şeyleri ayırt edebilirsiniz ve durumu düzeltmek için ne gibi adımlar atacağınıza karar verebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: İyi Bir Ruh Haline Sahip Olabilmek için 5 şifalı Bitki
6. Başka bir insana kötü davranıyorsanız
İnsan, davranışlarını gözlemlediği şeylere göre şekillendirir. Bu nedenle sözlü şiddet mağdurlarının bazıları kendilerine yapılanı başkalarına yapabilmektedir.
Örneğin, anne ve babasının duygularını kontrol etmediği bir ortamda yetişen çocuk, duygularını nasıl kontrol edeceğini öğrenemediği için saldırgan bir bireye dönüşür.
Tabii ki, bu durumu tersine çevirebilecek çözüm önerileri vardır. Bunun için en faydalı yöntem maruz kaldığınız şiddetle başa çıkmanıza yardımcı olacak ve sağlıklı ilişkiler kurmanız için size rehberlik edecek bir uzmana danışmaktır.
Sözlü şiddete tepki gösterin
Sözlü şiddet kurbanı olduğunuzu fark etmek ve kabul etmek kolay bir şey değildir. Aklınızda bulundurmanız gereken önemli bir nokta, ruh halinizin ve mutluluğunuzun bu duruma gösterdiğiniz tepkiye bağlı olmasıdır.
Etrafınızdaki insanların nasıl tepkiler vereceğini düşünmeden önce kendinizi düşünmelisiniz. Kendinizi her zaman önceliğiniz yapmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada. Ediciones B Argentina S.A. (2000)