İyi Bir Ruh Haline Sahip Olmak İçin 5 Şifalı Bitki

Hepimiz duygusal varlıklarız, en soğuk ve içten hesaplı görünenlerimiz de, duygulardan etkilenmiyormuş gibi görünenlerimiz de. Hiç oturup bir gün boyunca hissettiğiniz tüm duyguları düşündünüz mü? Peki ya bu duygular işinizi, ailenizle, sevdiklerinizle olan ilişkilerinizi nasıl etkiliyorlar?
İyi Bir Ruh Haline Sahip Olmak İçin 5 Şifalı Bitki
Cesar Paul González

tarafından incelendi ve onaylandı. biyolog Cesar Paul González.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Hayatta her şeyin iyi yanları ve kötü yanları vardır, bu duygular için de geçerlidir. Günü olumlu bir şekilde geçirmemizi sağlayan iyi duyguların yanı sıra, bizi korku ve güvensizlikle dolduran duygular da vardır. Bu yazıdaki şifalı bitki önerilerimize bir göz atın.

Sürekli stres altında ve gergin olmak, duygusal gastrit olarak da bilinen stres nedenli gastiritin ortaya çıkmasına neden olur. Ana belirtileri mide yanması, kaşıntı ve ateş basması olan bu rahatsızlık mide duvarında enflamasyon nedeniyle ortaya çıkar.

Eğer bu durum duygularınıza kök salarsa, zaman içerisinde ileride kansere neden olma riski olan mide ülserlerine dönüşebilir. Doktorunuz duygusal gastrit teşhisi koyduktan sonra, psikolojik desteğin gerekli olup olmadığını değerlendirecektir.

Hayatı pozitif bir bakış açısı ile daha rahat yaşamayı deneyin ve ortaya çıktıkları anda negatif duygulardan kendinizi uzaklaştırın. Zihniniz o kadar güçlü ki, eğer onu olumlu düşüncelerle doldurursanız her şey daha iyiye gitmeye başlar.

Sizi oluşturanlar düşündüklerinizdir, ne üzerine odaklanırsanız hayatınıza onu çekersiniz. Bilge ve bonkör doğa ana bize duygusal sağlığımızı korumaya yardımcı olacak pek çok şifalı bitki sunuyor, bu bitkiler sayesinde yoğun bir günün ardından, stres ve endişelere neden olan negatif duyguları önleyip huzur bulabilirsiniz.

Peki bu şifalı bitkiler neler?

Size hayatı daha sakin ve rahat yaşamanızı sağlayacak bazı bitkilerden bahsedeceğiz. Ama bu bitkileri asla aşırı miktarlarda tüketmemelisiniz. Ve eğer bu bitkileri tüketmeye dair herhangi bir şüpheniz varsa, bu konu üzerine eğitim görmüş bir uzmana veya doktora danışmalısınız, özellikle de bir yandan da ilaç kullanıyorsanız.

Melisa

şifalı bitki melisa

Limon otu adıyla da bilinen melisa, spazm giderici bir bitkidir ve bu özelliği nedeniyle bayılan kişilere gevşemeleri için verilir. Stres, gerginlik, endişe ve uykusuzuk (insomnia) tedavileri ve sindirim sistemindeki kasılmaları rahatlatmak için kullanılan gevşetici bir bitkidir.

Lavanta

Migren, stres, yorgunluk ve stres tedavisinde etkili, uyumanızı kolaylaştıran lavanta, kaygı giderici ve rahatlatıcı bir bitkidir. Dahili veya harici olarak kullanabilirsiniz. Daha yaygın olarak aromaterapi, öz yağ veya lavanta çiçeği şeklinde harici olarak kullanılmaktadır.

Hodan Otu

Stres ve gerginliği azaltmak için, bir bardak su ve bir yemek kaşığı hodan otu ile hazırlayacağınız çayı içebilirsiniz. Günde birkaç bardak içebilirsiniz. Bu bitkiyi uzun süre boyunca ve hamileyken kullanmayın. Ayrıca küçük çocuklar için de önerilmemektedir. Aşırı miktarda tüketmeyin!

Valeryan

valeryan

Bu bitkinin yatıştırıcı bir etkisi vardır ve gerginlik ve depresyon için çok iyi gelir. Ayrıca uyumayı da kolaylaştırır. Ancak, hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı kontrendikedir; ayrıca küçük çocuklara verilmemelidir (çocuklarınıza bir ilaç vermeden önce daima çocuk doktorunuza danışın).

Benzer veya aynı etkiyi yaratan ilaçlarla birlikte kullanmamaya özen gösterin. Eğer ağır makineler kullanıyor veya dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir iş yapıyorsanız, valeryanı gün içerisinde kullanmamalısınız. Bu tarz riskleri almadan özelliklerinden rahatça faydalanabilmek için, yatmadan kısa bir süre önce valeryan alabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Kilo Vermeye Yardımcı 5 Şifalı Bitki

Papatya

Papatya rahatlatıcı özellikleri sayesinde huzur verici bir etkiye sahiptir. Gerginlik ve uykusuzluk (insomnia) durumlarında, kuru papatya çiçekleriyle hazırlayacağınız bir çay size çok iyi gelecektir. 

Ayrıca papatya çayı ile bir banyo da hazırlayabilirsiniz. Kuru çiçekleri demledikten sonra,  bunu banyo suyunuza katın. Eğer isterseniz, banyo suyunuza çay yerine 15 damla papatya özü yağı da katabilirsiniz.

Bu tarifi papatyaya alerjisi olmayanlar kullanmalıdır. Hamile kadınlar ve küçük çocuklarda kullanımı için mutlaka doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdullahzadeh M, Matourypour P, Naji SA. Investigation effect of oral chamomilla on sleep quality in elderly people in Isfahan: A randomized control trial. J Educ Health Promot. 2017 Jun 5;6:53.
  • Basso JC, Suzuki WA. The Effects of Acute Exercise on Mood, Cognition, Neurophysiology, and Neurochemical Pathways: A Review. Brain Plast. 2017 Mar 28;2(2):127-152.
  • Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12.
  • Broome MR, Saunders KE, Harrison PJ, Marwaha S. Mood instability: significance, definition and measurement. Br J Psychiatry. 2015 Oct;207(4):283-5.
  • Clark JE, Watson S, Friston KJ. What is mood? A computational perspective. Psychol Med. 2018 Oct;48(14):2277-2284.
  • Crupi R, Mazzon E, Marino A, La Spada G, Bramanti P, Battaglia F, Cuzzocrea S, Spina E. Hypericum perforatum treatment: effect on behaviour and neurogenesis in a chronic stress model in mice. BMC Complement Altern Med. 2011 Jan 27;11:7.
  • DeLongis A, Folkman S, Lazarus RS. The impact of daily stress on health and mood: psychological and social resources as mediators. J Pers Soc Psychol. 1988 Mar;54(3):486-95.
  • Firth J, Gangwisch JE, Borisini A, Wootton RE, Mayer EA. Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing? BMJ. 2020 Jun 29;369:m2382.
  • Ghazizadeh J, Sadigh-Eteghad S, Marx W, Fakhari A, Hamedeyazdan S, Torbati M, Taheri-Tarighi S, Araj-Khodaei M, Mirghafourvand M. The effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6690-6705.
  • Haybar H, Javid AZ, Haghighizadeh MH, Valizadeh E, Mohaghegh SM, Mohammadzadeh A. The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clin Nutr ESPEN. 2018 Aug;26:47-52.
  • Hattesohl M, Feistel B, Sievers H, Lehnfeld R, Hegger M, Winterhoff H. Extracts of Valeriana officinalis L. s.l. show anxiolytic and antidepressant effects but neither sedative nor myorelaxant properties. Phytomedicine. 2008 Jan;15(1-2):2-15.
  • Jung HY, Yoo DY, Kim W, Nam SM, Kim JW, Choi JH, Kwak YG, Yoon YS, Hwang IK. Valeriana officinalis root extract suppresses physical stress by electric shock and psychological stress by nociceptive stimulation-evoked responses by decreasing the ratio of monoamine neurotransmitters to their metabolites. BMC Complement Altern Med. 2014 Dec 11;14:476.
  • Kennedy DO, Scholey AB, Tildesley NT, Perry EK, Wesnes KA. Modulation of mood and cognitive performance following acute administration of Melissa officinalis (lemon balm). Pharmacol Biochem Behav. 2002 Jul;72(4):953-64.
  • Kumar V, Singh PN, Muruganandam AV, Bhattacharya SK. Hypericum perforatum: nature’s mood stabilizer. Indian J Exp Biol. 2000 Nov;38(11):1077-85.
  • Lillehei AS, Halcón LL, Savik K, Reis R. Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2015 Jul;21(7):430-8.
  • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.
  • Mao JJ, Xie SX, Keefe JR, Soeller I, Li QS, Amsterdam JD. Long-term chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial. Phytomedicine. 2016 Dec 15;23(14):1735-1742.
  • Ng QX, Venkatanarayanan N, Ho CY. Clinical use of Hypericum perforatum (St John’s wort) in depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2017 Mar 1;210:211-221.
  • Ogata K, Ataka K, Suzuki H, Yagi T, Okawa A, Fukumoto T, Zhang B, Nakata M, Yada T, Asakawa A. Lavender Oil Reduces Depressive Mood in Healthy Individuals and Enhances the Activity of Single Oxytocin Neurons of the Hypothalamus Isolated from Mice: A Preliminary Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Jul 14;2020:5418586.
  • Ranjbar M, Firoozabadi A, Salehi A, Ghorbanifar Z, Zarshenas MM, Sadeghniiat-Haghighi K, Rezaeizadeh H. Effects of Herbal combination (Melissa officinalis L. and Nepeta menthoides Boiss. & Buhse) on insomnia severity, anxiety and depression in insomniacs: Randomized placebo controlled trial. Integr Med Res. 2018 Dec;7(4):328-332.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.