Sözlü Taciz ve 6 İşareti: Siz De Kurban Mısınız?

Sözlü taciz geride gözle görülür işaretler bırakmaz, fakat fiziksel taciz kadar acımasızdır. Bu makale aracılığıyla sözlü tacizin işaretleri hakkında bilgi edinin. 
Sözlü Taciz ve 6 İşareti: Siz De Kurban Mısınız?

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kelimeler inanılmaz derecede güçlüdürler. Sizi yükseltebilir ya da yok edebilir, sakinleştirebilir ya da canınızı yakabilirler. Birçok  insan bunu hatırlamaz. Ne yazık ki, bununla birlikte yaşamak çatışmalara yol açabilir. Sözlü taciz çatışmanın bir alt ürünüdür ve genellikle kadınlar tipik kurbanlardır.

Sözlü tacizin amacı kelimeleri kullanarak zarar vermektir, fiziksel taciz değil. Bir kere bu kelimeler düşünceleri ve inançları etkilediğinde, sizin bir sözlü taciz kurbanı olduğunuzu ayırt etmek oldukça zordur.

Bu sebepten ötürü sizinle, gerçekten de bu tipte bir tacizden muzdarip olduğunuzu gösteren temel işaretler hakkında konuşmak istiyoruz.

Sözlü Tacizin İşaretleri

1. Olay sadece bağırmak değil

Sözlü tacizin bir kurbanı olmak için, partnerinizin size her zaman bağırdığını düşünmek oldukça yaygın bir fikirdir. Gerçekte, bu durum bir davranış serisi ile ilgilidir. Bu tarz davranışlar, kurbanları kendi inançları, kendi hafıza ve akıl sağlıkları hakkında şüphe ettirmek adına manipüle eder.

Saldırgan kimse sizi ya da sevdiğiniz birini incitmek adına tehditte bulunabilir, fakat bu her zaman olmaz. Agresif bir şekilde hareket edilmiyor olması tacizin yer almadığı anlamına gelmez.

Daha da fazlası, saldırgan aşırı derecede sevecen bir şekilde davranabilir, bu durum neden olduğu etkiyi yoğunlaştırabilir de. Tacizden muzdarip olan kişi her zaman diğer kişinin kendini kaybedeceği anın korkusuna sahip olur.

2. Partneriniz acı verici kıyaslamalar yapar, her şey için sizi suçlar ve takıntılı derecede kıskançtır

sözlü taciz

Sözlü taciz eden bir partner sizi sürekli kıyaslıyor olacaktır. Gerek sizi daha güzel bir arkadaşınızla ya da daha yakın arkadaşlarıyla kıyaslıyor olsunlar, her zaman sizden daha iyi biri olduğunu söyleyeceklerdir.

Bazı durumlarda, bunu oldukça kurnaz bir şekilde yaparlar. Örneğin, örnek olarak bir ünlüyü işaret edebilirler. Bununla birlikte, ana fikir, sizin değersiz hissedecek olmanızdır.

Ayrıca, sizin kontrol edebileceğiniz bir şey olmasa bile her şey için sizi suçlayacaklardır. Partneriniz işinizi, maaşınızı, giyinme şeklinizi ve hatta vücut tipinizi bile eleştirecektir. Size basit ve aralıksız bir şekilde büyük bir mübalağayla kusurlarınız hatırlatılacaktır.

Ek olarak, partnerinizin her zaman arkadaşlarınız hakkında söyleyecek negatif bir şeyi olacaktır, özellikle eğer karşı cinstenseler. Herhangi bir iş arkadaşınızla telefonda konuşmanızdan nefret eder ve sosyal bir hayata sahip olmanızı hor görürler.

3. Ne zaman hakaretlerin bir hedefi haline geldiğinizi bilmiyorsunuz

Herkes sözlü tacizin bir kurbanı olduğunu nasıl ayırt edebileceğini bilmenin kolay olduğunu düşünür. Bununla birlikte, bu tacizden çocukken muzdarip olanlar bu durum daha ilerideki yaşamlarında tekrar meydana geldiğinde tekrar kurban olduklarını anlamazlar.

Buna ek olarak, istismar eden kişi, bu davranışları sizi kötü hissettiren bir yaramazlık ya da şaka olarak uygulayabilir. Büyük bir gülümseme eşliğinde küçümseyici bir yorum olabilir, ancak bu gerçekten becerilerinize, yeteneklerinize ve değerlerinize yapılan bir saldırıdır.

Dışarıdan çok tatlı görünmeleri fark etmez, kendinize sormanız gereken şey, bu “masum” yorumlar size kendinizi nasıl hissettiriyor olmalıdır.

4. Siz, bir başkasını istismar eden kişiye dönüşüyorsunuz…

Bir mağdur olmaya, istismar eden kişiye dönüşmeye ya da her ikisine de devam edebilirsin,z. Temel olarak, istismar örneğini kırmak zordur. Eğer ciddi bir sorunun mevcut olduğunu fark edip, yardım aramazsanız, bu davranış serisini değiştirmeniz neredeyse imkansız hale gelir.

Ebeveynlerin duygularını denetleyemediği bir ortamda yetiştirilmek zararlı olabilir. Örneğin o çocuk, duygularıyla nasıl başa çıkabileceğini bilememesinden ötürü, sözlü olarak agresif biri haline gelebilir.

Öte yandan, eğer sözlü tacize maruz kaldığınız ilişkiyi sona erdirmeyi başarırsanız, bir sonraki partnerinizi sizin aynı şekilde taciz etme olasılığınız yüksektir.

5. Nasıl hissediyorsunuz?

İlişkiniz ilerledikçe her seviyede kendinize şu soruyu sormanız oldukça önemlidir: “Nasıl hissediyorum?” Bu, partnerinizin sizi gerçekten mutlu ve kendiniz hakkında özgüven duymanızı teşvik edip etmediğini anlamanıza yardımcı olur. Eğer sözlü tacizden şikayetçiyseniz, çöküşe geçen ilk şey, sahip olduğunuz öz güvendir.

Bu tarz yorumlardan ne kadar çok acı çekiyorsanız, hakaretlere ve eleştirilere inanmaya başlamak o kadar kolay olur. Neden korktuğunuzu ya da partnerinizin varlığında ya da onu görecek olmanız durumunda neden her zaman üzgün ya da gergin olduğunuzu sorgulamaya başlayabilirsiniz.

6. Sözlü Tacizle Başa Çıkmak

Hepimizin kusurlara ve problemlere sahip olduğu bir gerçektir. Buna ek olarak, tartışmalar ve çatışan görüşler bir ilişkide çok yaygındır.

O kişi adına normal olmayan ve asla izin verilmemesi gereken şeyler şunlardır:

  • Sizi daha aşağı hissettirir. Elbette, sizden üstün olan durumlar ve insanlar var, ancak alçak gönüllülük ile olumsuz yorumlar arasındaki farkı hiçbir zaman gözden kaçırmamanız gerekir.
  • Çünkü olumsuz duygular üzüntü veya depresyon gibidir. Her zaman kötü hissediyorsanız ve partnerinizin pozitif olanlardan daha çok olumsuz duygular ürettiğini görüyorsanız, nasıl mesafe kurulucağını öğrenmeniz önemlidir.

Eğer sözlü tacizin bir kurbanı olduğunuza inanıyorsanız, biraz küçük olsa bile, işaretleri görmezden gelmemeniz önemlidir. Tavsiyemiz, bir terapist veya psikologdan özel bir yardım arayışında bulunmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.