Su Korkusunu Yenin ve Daha İyi Bir Yüzücü Olun

Hala su korkunuzu yenmeye mi çalışıyorsunuz? Sinirlenmekten ve sudan uzak durmaktan vazgeçin. Aşağıda bahsedeceğimiz egzersizleri deneyin ve birtakım basit becerileri edinebilmek için yüzme koçlarından tavsiyeler alın.
Su Korkusunu Yenin ve Daha İyi Bir Yüzücü Olun

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Söz konusu yüzmeyi öğrenmek olduğunda, su korkusunu yenmek yapmanız gereken ilk şeydir. Pek çok kişi havuza veya denize çabucak alışabilse de, bazılarının yüzme tekniklerinde uzmanlaşmalarını engelleyen derin fobileri vardır.

Bu, düşündüğünüzden daha sık karşılaşılan bir problemdir ve genellikle ebeveynlerin çocukluktaki korkularından ve kötü tecrübelerinden kaynaklanır. Özellikle küçük yaşlarda suda oynamasına izin verilmeyen çocuklarda çok sık görülen bir durumdur.

Bununla birlikte, kaç yaşında olursanız olun korkunuzla yüzleşmenin ve yüzmenin keyfini çıkarmanın bazı yolları vardır. Yeterli irade ile bu korkunun üstesinden geleceksiniz. Endişelenmeyin!

Bu yazımıza da bakın: Yüzmek: Tüm Vücut İçin Egzersiz

Su Korkusunu Yenmek İçin Basit Egzersizler

Su korkusunu nasıl yeneceğiniz durumunuza ve korkunun sebebine bağlıdır. Bazen, geçmiş travmalarınızı tespit etmenize yardımcı olabilecek bir terapiste danışmanız gerekir.

Havuz ve deniz korkusunu yenmenin ilk adımı, yavaş yavaş suyu kendinize yeniden tanıtmaktır. Su ile temas ettiğinizde stres olmanızı önlemek için özgüveninizi güçlendirmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aşağıda bahsedeceğimiz egzersizler, korku ile başa çıkmanın basit adımlarıdır. Suya girdiklerinde anksiyetelerinin artması nedeniyle yüzmeyi öğrenemeyen kişiler için bu egzersizler idealdir.

Adaptasyon Egzersizleri

havuzda kadın

Su korkusunun üstesinden gelmek için yapacağınız ilk egzersiz, vücudunuzun havuzda olma deneyimine adapte olmasına yardımcı olacaktır. Bu, kademeli bir süreç olduğundan, ilk olarak havuzun kenarına oturarak bacaklarınızı suya sokmalısınız.

Bacaklarınızın suyun içerisinde olmasına alıştıktan sonra, yavaş yavaş havuzun sığ kısmına girin. Havuza girerken merdivenleri veya tırabzanları kullanabilirsiniz.

Son olarak, kollarınızı da suyun altına sokmayı deneyin. Boğulacakmış gibi bir hisse kapılmaktan kaçınmak için mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışın. Bu sayede suda korkulacak bir şey olmadığını anlayabilirsiniz.

Güvenlik Egzersizleri

yüzme teknikleri

Havuzdayken güvende hissetmek, su korkusunu yenmek için gereklidir. Bu egzersizde, suyun altındayken kendinizi kontrol edebilmeye odaklanacaksınız. Bunun en iyi yolu su üzerinde durmayı öğrenmektir.

Tek yapmanız gereken, kolayca ayakta durabildiğiniz sığ bir havuza girmektir. Ardından, suyun üstünde nefes almaya ve suyun altında nefes vermeye çalışın. Kendinize güveniniz arttığında, bunu daha derin bir havuzda tekrarlayabilirsiniz.

Bilgi güçtür

Su korkunuzu yendikten sonra yapmanız gereken yüzme dersleri almaktır. İyi bir eğitmen, yüzmek, nefes almak ve acil durumlarla mücadele etmek için farklı teknikleri size öğretecektir.

Yüzmeyi bilmek, suda daha rahat hissetmenize olanak sağlar. Bu, su ve rahatlık arasındaki bağlantıyı kuran son basamaktır.

Yüzme Becerilerinizi Geliştirmek İçin Öneriler

Daha iyi bir yüzücü olmak sabır ve disiplin gerektirir. Eğer günden güne becerilerinizi daha da geliştirmek istiyorsanız, aşağıdaki önerilere bir göz atın:

  • Hafta iki kez yüzme idmanı yapın.
  • Suda kendinizi daha rahat hissetmeye başlayınca, idman sayısını haftada dörde çıkarın ancak bu sayıyı aşmayın.
  • Çok yorucu egzersizlerden kaçının. Fiziksel dayanıklılığınıza uygun bir antrenman programınız olması gerektiğini unutmayın.
  • Serbest ve sırtüstü yüzerken kafanızı sabit tutun. Sadece vücudunuzu döndürmelisiniz.
  • İdman yaparken daha az kulaç atmaya çalışın.
  • Nefes alış veriş ritminize özen gösterin. Yüzerken uygulayabileceğiniz pek çok nefes yöntemi olsa da, kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. İdeal olanı üç kulaçta bir nefes almaktır.

Hala su korkunuzu yenmeye mi çalışıyorsunuz? Sinirlenmekten ve sudan uzak durmaktan vazgeçin. Aşağıda bahsedeceğimiz egzersizleri deneyin ve birtakım basit becerileri edinebilmek için yüzme koçlarından tavsiyeler alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Krempel, M., & Jaatun, M. G. (2014). Learn to SWIM. In Proceedings – 9th International Conference on Availability, Reliability and Security, ARES 2014. https://doi.org/10.1109/ARES.2014.82
  • Blanksby, B. A., Parker, H. E., Bradley, S., & Ong, V. (1995). Journal of science and medicine in sport. The Australian Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.09.010
  • Grey, D., & Sadoff, C. W. (2007). Sink or Swim? Water security for growth and development. Water Policy. https://doi.org/10.2166/wp.2007.021
  • Barros Lázaro, A. (2018). Ejercicios para reducir el miedo al agua en personas con Trastorno del Espectro Autista.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.