Tavuk Alerjisi: Belirtileri ve Öneriler
Tavuk alerjisi, tetiklenen semptomlar nedeniyle söz konusu yiyeceğin tüketimini engelleyen bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Çocukluk döneminde kendini göstermeye başlaması daha yaygın olmasına rağmen, hayatın her anında ortaya çıkabilen bir sorundur. Şimdi size tüm ipuçlarıyla bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Başlamadan önce, alerjilerin, sağlığa zararsız veya yararlı maddeleri zararlı olarak algılayan bağışıklık sisteminin yetersiz çalışmasıyla karakterize edilen bir sorun olduğunu bilmeniz gerekir. Kronik ve geri dönüşü olmayan bir karakteri vardır. Bazı durumlarda, hayatı tehdit eden reaksiyonları bile tetikleyebilirler.
Tavuk alerjisi nedir?
Tavuk eti mideye alındığında, vücudun savunma sistemi, hayvanın belirli proteinlerinin “zararlı” olduğunu ve dolayısıyla deneğin sağlığını riske atabileceğini yorumlar.
O an karakteristik semptomlar üreten bir dizi enflamatuar mekanizma tetiklenir. Bu genellikle nefes almada zorluk, şişkinlik, bağırsak rahatsızlığı ve ağrı ile ortaya çıkar.
Az önce tanımladığımız tüm bu süreç, tavuk alerjisi olarak bilinen şeydir. Bu nedenle, semptomların ciddiyeti her zaman alerjinin derecesine bağlıdır.
Tavuk alerjisi, halk arasında görülen nispeten yaygın bir sorundur. Aslında tavuk, hindi ile birlikte alerjik reaksiyon gösteren en yatkın ettir. İkisi arasında sık sık çapraz reaktivite görülür.
Kanatlı hayvan proteinlerine karşı bu aşırı duyarlılık sürecini geliştirmenin mümkün olduğu, ancak bunun yumurta tüketimine bir engel oluşturmadığı unutulmamalıdır.
Buna da bir bakın: 3 Haftada Düz Bir Karın İçin 6 Sandalye Egzersizi
İlişkili semptomlar
Tavuk alerjisinin belirtilerini bilmek önemlidir. Bu şekilde, alerjik süreçleri aşırı duyarlılıkla hiçbir ilgisi olmayan diğer patolojilerden ayırt edebiliriz. Güncel Gastroenteroloji Raporlarında yayınlanan bir araştırmaya göre temel belirtiler şu şekildedir:
- Ürtiker.
- Dermatit.
- Yutma güçlüğü.
- Kusma.
- İshal.
- Karın ağrısı.
- Öksürük.
- Rinit.
- Astım.
- Hipotansiyon (düşük tansiyon).
Tüm semptomların bir arada görünmesi gerekmez. Aslında, alerji derecesine bağlı olarak, aşağı yukarı benzer olabilirler. Unutulmamalıdır ki, en ağır vakalarda bile bireyin hayatını riske atan anafilaktik şokun oluşması mümkündür.
Bu süreçler sınıfı, bilimsel kanıtlarla teyit edildiği üzere, uygun farmakoloji ile tedavi edilmezlerse, genellikle kardiyak arrest ile ortaya çıkar. Bu durumla karşılaşıldığında ambulans aranmalıdır.
Bunu da okuyun: Astım Semptomları, Tetikleyicileri ve Teşhis Olguları
Tavuk alerjisi teşhisi
Nature Reviews Immunology‘de yayınlanan bir makalede belirtildiği gibi, tavuk alerjisi teşhisini her zaman bir sağlık hekimi koyar. Genel olarak, belirgin semptomlar olup olmadığını görmek için ağızdan tolerans testleri yapılır.
Bunların meydana gelmemesi durumunda, kontrollü dozlarda bir antijen, sonraki reaksiyonu gözlemlemek için deri altından aşılanabilir. Elbette deneyim ve metodoloji gerektirdiği için her zaman doktor kontrolü altında yapılması gereken bir dizi testtir.
Ayrıca belirli bir risk taşıyabilirler. Anafilaksi durumunda süreci tersine çevirmek için gerekli ilaçları hazır bulundurmak gerekir. Aksi takdirde, kişinin hayatı tehlikede olacaktır.
Kaçınılması gereken besinler
Tavuğa alerjisi olanların hindi etine de duyarlı olması sık rastlanılan bir durumdur. Bununla birlikte, bu kişilerin diğer hayvan kaynaklı yiyecek türlerine aşırı duyarlılık reaksiyonları göstermesi çok nadirdir.
Örneğin kırmızı et genellikle alerjik reaksiyon göstermezler. Yumurta alerjisine sahip olmanın da bununla bir ilgisi yoktur. Farklı antijenlere yanıt veren bağımsız bir patolojidir.
Ancak tavuğa alerjisi olanlar, işlenmiş ürünleri satın almadan önce besin etiketlerini okunması gerekir. Ürünlerde kuş izlerinin varlığı, bu alerjik süreç dizisini tetikleyerek kişide rahatsızlık yaratabilir.
Bu anlamda, tüm bu etli yiyeceklerden veya endüstriyel kaynaklı hazır gıdalardan kaçınmaya çalışmak en iyisidir. Nuggets gibi dondurulmuş gıda alanında bulunanlar, genellikle kümes hayvanı etinden yapılır ve bu nedenle, alerjik reaksiyonu olan kişilerde alerjiye neden olmaları yatkındır.
Doktora ne zaman gidilmeli?
Tavuk eti yedikten sonra rahatsızlık ortaya çıkarsa bir doktora gitmeniz önerilir. Arka arkaya iki defadan fazla mide rahatsızlığı, ağrı, ishal, şişkinlik veya nefes almada zorluk yaşanıyorsa, bunun nedeni kanatlı hayvan etine alerjik reaksiyon göstermenizdir.
Ayrıca, tavuk yedikten sonra baş dönmesi yaşamaya başlarsanız veya kan basıncında bir düşüş fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önemlidir. Bu gibi durumlarda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Deride döküntü ortaya çıktığı anda en kısa sürede acil servise gitmek, en doğru olandır.
Tavuk alerjisi, otoimmün bir problem
Bahsettiğimiz gibi tavuk alerjisi, savunma sisteminin insan sağlığına zarar veremeden bir antijene abartılı bir şekilde tepki verdiği bir otoimmün reaksiyondan başka bir şey değildir. Ancak günümüzde yerleşik bir tedavisi (antidotu) olmayan kronik bir durumdur.
Tavuk alerjisi teşhisi konduysa, diğer kanatlı hayvan türlerinin yiyecekleri de bize uymuyor olabilir, bu yüzden dikkatli olmalı ve onları yemekten kaçınmalıyız. Aksi takdirde, rahatsız edici semptomlardan etkilenebiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Iweala OI., Choudhary SK., Commins SP., Food Allergy. Curr Gastroenterol Rep, 2018. 20 (5): 17.
- Gouel Cheron A., Harpan A., Mertes PM., Longrois D., Management of anaphylactic shock in the operating room. Presse Med, 2016. 45 (9): 774-83.
- Yu W., Freeland DMH., Nadeau KC., Food Allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol, 2016. 16 (12): 751-765.