Vajina Kuruluğunun Yaygın Sebepleri

Vajina kuruluğu vücutta östrojen seviyesi düşük olduğunda kendini gösterir. Östrojen seviyelesini dengelemek ve ağrılı yan etkileri ortadan kaldırmak için uygun bir tedavi uygulamak önemlidir.
Vajina Kuruluğunun Yaygın Sebepleri
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kadınların pek çoğu hayatlarının bir döneminde vajina ve cinsel organ dudaklarında problemler yaşamaktadır. Bununla birlikte, çoğu vajina kuruluğu nedenlerini bilmemektedir.

Östrojende bir düşüş olduğu zaman, bu bölgede kuruluk semptomları daha da kötüleşir. Tıbbi terimlerle, bu vajinal atrofi olarak bilinir ve bu bölgede iltihaplanmaya neden olur.

Büyük bir problem gibi görünmese de, bu rahatsızlık günlük faaliyetlerinizi, cinsel yaşamınızı ve sonuç olarak eşinizle olan ilişkinizi değiştirebilir. Peki, bu neden olur?

Vajinal bölgedeki sıvılarda azalma olduğunda kuruluk meydana gelir. Cinsel organ yeterince ıslanmadığından ağrı ve yanmaya neden olur.

Cinsel birliktelik sırasında vajinadaki kaşıntı hissi, hassasiyet, tahriş ve iltihaplanma en yaygın semptomlardandır. Vajina kuruluğunun nedeni doğal, fiziksel ya da psikolojik olabilir.

Doğal sebepler

elinde yazı tutan kadın

Çoğu zaman, vajina kuruluğu doğal sebepler yüzünden meydana gelir.

Düşük östrojen seviyesi

Adet döneminde, vajinadaki akıntının hem miktarı hem de kıvamı değişir. Östrojen, yumurta olgunlaşma aşamasını geçtiğinde üretilir. Serbest bırakılmasa bile vajinayı ıslatır ancak adet döneminde östrojenin miktarı daha azdır.

Hamilelik ve emzirme

Bir kadın hamile olduğunda ya da emzirdiğinde, vücudunda üretilen östrojen miktarını değiştiren bir hormonal dengesizlik meydana gelir. Özellikle emzirirken kadınlar prolaktin salgılarlar. Bu hormon süt üretiminde yardımcı olur ancak östrojen seviyesini düşürür.

Tekrar adet görmeye başladığınızda östrojen seviyeleriniz dengelenir ve vajinanız da doğal olarak kayganlaşmaya başlar.

Menopoz

Yaşla birlikte, vajinadaki yumurta miktarı azalır. Bu ayrıca östrojen düzeylerinde bir düşüşe neden olur. Vajina duvarlar küçülür ve esnekliğini kaybeder. Bu da pH düzeylerinde bir değişime neden olur. Salgı bezleri sık sık kasılır ve bu da kayganlaşmada azalmaya neden olur.

Bu durumda, kadının vajinasında şiddetli bir baskı, kaşınma ya da yanma hissetmesi çok olasıdır.

Fiziksel sebepler

İltihaplı vajina dokusu

kırmızı gecelik giymiş kadın

Çoğu durumda, vajina kuruluğu bir enfeksiyonun neden olduğu bir sorundur. Kuruluk riskini artırabilecek bazı ürünler, ilaçlar, hastalıklar ve temizlik alışkanlıkları vardır:
  • Rahim içi kontraseptif araçlar (RİA) vajina duvarlarında iltihaba neden olabilir.
  • Diyafram olarak adlandırılan doğum kontrol yöntemi genellikle çok büyüktür ve vajinite neden olabilir.
  • Spermisidler veya lateks bu bölgede tahrişe neden olur.
  • Candida veya vajinit gibi vajinal enfeksiyonlar tahrişe ve vajinal kuruluğa neden olur.

İlaçlar

Kuruluğa neden olabilecek ilaçlar aşağıdaki gibidir:

  • Kontraseptif haplar veya yumurtlama ilaçları
  • Gastrointestinal tedaviler
  • Antidepresanlar
  • Alerji ve soğuk algınlığı için antihistaminikler

Diyabet

insülin iğnesi

Diyabetli insanlar genellikle kan şekeri eksikliği nedeniyle cilt kuruluğu problemi yaşarlar. Normalde cilt kuruluğunun cinsel uyarılmaya bir etkisi yoktur ancak kan damarları vajinanın uygun miktarda sıvıyı salgılamasını engeller.

Temizliğe dikkat etmemek

Hijyen ürünlerini aşırı miktarda kullandığınızda daha derinlemesine bir temizlik elde etmiş olmuyorsunuz. Bazı durumlarda vajina kuruluğu sabun, losyon, jel ve vajinal deodorantların aşırı kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Psikolojik sebepleri

Stres

stresli kadın

Vücut stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında kanda bir miktar kortizol artışı oluşur. Bu, cinsel hormon salgısında düzensizliklere neden olur. Bu nedenle, vajinanın kayganlaşması zorlaşır.

Korku

Cinsel birliktelik söz konusu olduğunda bazı duygusal problemler yaşayan kadınlar vardır. Korktukları ya da ilgisiz oldukları için sinir sistemi tarafından uyarılmazlar bu da vajina kuruluğuna neden olur.

Tavsiyeler

  • Nötr sabun ve su vajinal alanı temizlemek için yeterlidir.
  • Vajina kuruluğuna yardımcı olabilecek kayganlaştırıcıları kullanabilirsiniz.
  • Alkol tüketimi ve tütün kullanımınızı kontrol edin.
  • Günde en az 2 litre su içirin.
  • Egzersiz yapın.
  • Soya bakımından zengin gıdalar, östrojene benzer etkilere sahip isoflavonları içerir. Bu gıdaları tüketebilirsiniz.

Vajina kuruluğunun etkilerine karşı koyacak pek çok yöntem olmasına rağmen, jinekoloğunuza görünerek sizin için en iyi tedaviyi öğrenmek daha iyi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.