Egzersizden Sonuç Almanızı Engelleyen 6 Yanlış İnanış

Egzersiz yapmak vücudunuz için her zaman iyi bir aktivitedir. Ancak yaptığınız egzersizin etkili sonuçlarını olumsuz etkileyecek teknik ve düşüncelerden uzak durmanız önemlidir.
Egzersizden Sonuç Almanızı Engelleyen 6 Yanlış İnanış

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Fiziksel egzersizler hem ideal vücut kütlenizi koruduğundan hem de zaman içinde genel sağlığınızı iyi yönde etkilediğinden en çok tavsiye edilen aktivitelerden biridir. Ancak egzersizden sonuç almanızı engelleyen şeyler vardır.

Düzenli egzersiz yapmak hareketsiz hayat yaşam tarzının olumsuz etkileriyle savaşır ve bu şekilde fazla kilolarınıza da veda etmiş olursunuz.

Aslında günde 30 dakikayı egzersize ayırmak önemli bedensel işlevleri daha da iyi hale getirir ve ruh sağlığını iyileştirir.

Ancak problem şu ki çoğu insan egzersiz yaptığında bunun sonuçlarını hemen görmek istiyor. İlk günlerde gözle görülür sonuçlar elde edemedikleri zaman da sağlıksız alışkanlıklarına geri dönüyorlar.

Buna neden olan şey ise siz başarmak için ne kadar denemiş olursanız olun hedefinize ulaşmanızı engelleyen, zaman içerisinde ortalığa yayılmış bir takım yanlış inanışlardır.

Birçok kişi bu yanlış inanışların ne olduklarını tam olarak bilmediğinden bu 6 önemli yanlışı detaylı olarak anlatacağız.

Okumaya devam edin!

1. “Egzersiz yapmak için günün en iyi zamanı…”

egzersiz topuna yaslanmış kadın

Birçok insan sabahları veya geceleri egzersiz yapmayı önerir, çünkü onlara göre egzersizin vücut üzerindeki etkilerini özümsemek için en uygun zaman bu vakitlerdir, ve bu konuda oldukça emindirler.

Ancak gerçek şu ki egzersiz yapmak için en uygun zamanını belirlemek için henüz yeterli bir çalışma yok. Ayrıca belli saatlerin daha iyi olduğunu garanti edebilen bir bulgu elimizde henüz bulunmamakta.

Önemli olan şey her gün zaman ayırarak rahat bir ortamda egzersiz yapmanızdır. 

Eğer sıkı bir program izleyemiyorsanız günde yaklaşık 20 ya da 30 dakika egzersiz yapmanız da yeterli olacaktır.

2. “Eğer canın yanmıyorsa muhtemelen hareketi yanlış yapıyorsun.”

Yanlış! Fiziksel acı duymak egzersizden başarılı sonuç almakla eş anlamlı değildir, hatta bazı durumlarda sakatlanmanıza yol açabilir.

Güçlü bir egzersiz sonrası ağrı hissetmek normaldir, ancak herkes aynı acıyı hisseder.

Bu inançtan dolayı da insanlar, kendilerini gerçekten incitene kadar egzersiz yapmaya ve kaslarını fazladan yormaya eğilimlilerdir.

Bu nedenle 20-30 dakikalık düşük seviyeli bir egzersiz rutini ile başlamanız, ardından vücudunuz bu tempoya alışmaya başladıktan sonra yoğunluğu biraz daha arttırarak egzersize devam etmeniz tavsiye edilir.

3. “Düz bir karın için tüm yapmanız gereken mekik çekmektir.”

mekik çeken kadın matın üzerinde

Karın egzersizleri karın kaslarını güçlendirmek üzerine yoğunlaşır ve aslında egzersiz rutininin bir parçasını oluşturmalarına rağmen vücudun bu bölgesindeki yağları eritmek için tek başına yeterli değildir.

Her şeyden önce metabolizmayı uyarmak ve aşırı yağlanmayı azaltmak için egzersizler içeren bir kardiyovasküler spor programı hazırlamak önemlidir.

Diyetinizi tekrar gözden geçirmek oldukça önemlidir, çünkü sağlıksız yiyecekler de karın yağlarını eritmenize engel olabilir.

4. “Ne kadar terlersen o kadar kilo verirsin.”

Birçok insan egzersizden sonuç almak ve yağ yakmak için spor yaparken çok terlemeleri gerektiğini düşünüyor.

Ancak gerçek şu ki terlemenin yağ kaybetmekle pek de bir ilgisi yok. Bu durum kişiden kişiye göre değişen bir şeydir.

Terleme, bu tip egzersizleri yaparken vücudun gerekli iç sıcaklığı sağlaması için verdiği doğal bir tepki gibidir.

5. “Ağırlık kaldırmak kadınları erkeksi gösterir.”

egzersizden sonuç almak için ağırlık kaldırmalısınız

Tabii ki doğru değil! Ağırlıklarla yapılan egzersizler vücudun üst kısmının görünümünü iyileştirmek için mükemmel bir çözümdür.

Ağırlık kaldırmak gevşek ve güçsüz kolları sıkılaştırır, sırt sağlığınıza iyi gelir ve egzersiz yaparken enerji tüketimini artırır.

Tıpkı bir vücut geliştiricisi gibi hacimli kaslara sahip olmak için tonlarca testosteron gereklidir. Ve genellikle kadınların tonlarca testosteronu yoktur.

Ağırlık kaldırmak kas kuvvetini arttırır, metabolizmayı hızlandırır son olarak da eklem ve kemiklerin yaralanma riskini azaltmış olur.

6. “Esnemek vücudun daha hızlı iyileşmesini sağlar.”

Bir egzersiz rutini tamamladıktan sonra vücutlarını daha hızlı iyileştirmek için birçok insan esner.

Hareketler sırasında oluşan gerginliği rahatlatıp hafifletse de, esneme işleminin vücudun iyileşmesinde hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğuna dair yeterli bir kanıt yoktur.

Aslında esnekliği artırmaya ve zedelenmeyi azaltmaya yardımcı olan şey ise egzersizden önce ısınma hareketleri yapmaktır.

Bu yukarıda bahsedilen yanlış bilgileri daha önce duymuş muydunuz? Artık her biri hakkında daha çok bilgi sahibi olduğunuza göre, daha iyi fayda sağlamak için egzersiz rutininizi yeniden tasarlayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.