Yaşlanmayı Geciktiren 9 Alışkanlık
Popüler müzik grubu Queen bir şarkısında “Kim sonsuza kadar yaşamak ister?” sorusunu sormuştu. Sizinle paylaştığımız yaşlanmayı geciktiren alışkanlıklar elbette sonsuza kadar yaşamanızı sağlamayacak; ancak daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi mümkün kılacaktır.
80-90 yaşına kadar yaşayamayacağınızı kim size söyleyebilir ki? Bu sadece sizin mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ve böylece daha kaliteli bir yaşam sürmeniz ve daha az sağlık sorununa sahip olmanızla alakalıdır. Bu size bir tür hayal gibi gelse de, bunu gerçeğe dönüştürmek elinizdedir.
Modern Yaşamla İlgili En Son Araştırmalar
Araştırmalar, günümüzde eski zamana göre daha uzun yaşamanın mümkün olmasına rağmen, eski zamanın insanlarının daha sağlıklı yaşamış olduğunu göstermektedir. Eğer hayatınız boyunca hastalıklarla boğuşacaksanız 85 yaşına kadar yaşamanın ne anlamı var ki?
Hareketsiz yaşam, kötü gıda, alkol ve sigara, daha uzun ve sağlıklı yaşam açısından en büyük dört engeldir. Söylenene göre, bunların kombine bir etkisi bir insanın ömrünü 12 sene kadar azaltabilmektedir.
Ancak, bir de iyi haber var: Eğer bu alışkanlıklarınızı biraz değiştirirseniz ve sadece tek bir vücuda sahip olduğunuzu ve ona iyi bakmanız gerektiğini anlarsanız, bu durumu tersine çevirebilir ve ömrünüze seneler katabilirsiniz.
Yaşlanmayı Geciktiren 9 Alışkanlık
Aşırı Yemek Yemeyin
100 yaşına kadar yaşamak isterseniz daha az yemeniz gerekiyor. Dünyada en uzun yaşayan insanlar Japonlardır; çünkü, bir uzmana göre, onlar %80 doygunluk hissedene kadar yemek yerler.
Karnınızın %80 doyduğunu anlayabilmek için daha yavaş yemek yemelisiniz. Daha az yemek, sizin daha uzun bir ömre sahip olmanızı sağlar; çünkü kaloriler vücutta tiroid hormonu T3’ü artırır ve bu da metabolizmanızı yavaşlatır.
Daha Fazla Seks Yapın
Yaşlanmayı geciktiren alışkanlıklardan biri de cinsel ilişkidir. Daha uzun yaşamanız için haftada iki veya üç defa seks yapmanız önerilmektedir. İyi bir cinsel yaşam, pozitif hormonların salınmasını mümkün kılar.
Bunun yanı sıra, yüksek miktarda kalori yakmanızı sağlar (yarım saatlik bir yürüyüşle eşdeğerdir), kan basıncını azaltır, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, uykuyu daha kaliteli hale getirir, aşırı kiloları azaltır ve kalbinizi korur.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Erken Yaşlanmayla Savaşmak İçin 3 Antioksidan
Televizyonu ve Bilgisayarı Kapatın
Ekran karşısında fazla vakit geçirmek sağlığınız açısından zararlıdır. Günde 4 saat televizyon izleyen insanlar, günde 2 saat veya daha az televizyon izleyen insanlara göre hareketsiz bir yaşam sürmeyle ilişkili nedenlerden hayata veda etmeye %50 daha yatkındırlar.
Televizyonu kapamak aynı zamanda sizin daha iyi bir uyku çekmenizi de sağlar. Yatmadan önce televizyon izlemek önerilmez; bunun yerine kitap okuyabilirsiniz.
Milyonlarca insanın iş aracı olan bilgisayar gelince, onu kapalı tutmak her zaman o kadar kolay mümkün olmaz. Bu nedenle çalışırken mola vermek, dışarı çıkıp biraz hava almak, bacaklarınızı germek, vs. iyi bir fikirdir.
Güneşte Fazla Kalmayın
Tahriş, yanıklar ve hatta cilt kanseri gibi sorunlardan kaçınmak için mümkün olduğunca zararlı UV ışınlarından kaçının. Aynı zamanda, kırışıklıkların, lekelerin ve çillerin oluşmaması sayesinde daha genç görüneceksiniz.
Yazın dışarı çıktığınızda sırf yüzünüze değil; aynı zamanda göğsünüze, boynunuza, omuzlarınıza, kollarınız ve ellerinize en az 40 koruma faktörlü krem sürmelisiniz.
Etkin bir Sosyal Yaşam Sürdürün
Araştırmalar, çevresinde her zaman arkadaşları ve ailesi olan insanlar kalp sorunlarıyla daha az karşılaştıklarını göstermektedir. Yalnızlık depresyona, strese, yüksek kolesterole, anksiteye, korkuya neden olabilmektedir. Bu özellikle akrabaları onları fazla ziyaret etmediğinde, kendilerini aşırı mutsuz hisseden yaşlılar için geçerlidir.
Abartmadan İçin
- Uygun içki miktarı erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadehtir.
- Diğer yandan, içki içmek hem alkolizme dönüşme riskini taşır hem de pankreas veya karaciğer hastalıklarına ve genel olarak diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Doktorlar kalp krizini veya diyabeti önlemek için günde bir kadeh kırmızı şarap önermektedir.
Sebze ve Meyve Yiyin
Abur cubur yiyecekler sizi gelişiminiz ve sağlığınız açısından çok önemli olan bu iki yiyecek türünden uzak tutar. Tuzlu bir yiyecek seçmeden önce bunun yerine bir elma yemeyi deneyin.
Patates tava yerine bir domates ve marul salatasını deneyin. Meyveler ve sebzeler kalp hastalıklarını, kanseri, obeziteyi, kolesterolü azaltmaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda vücudunuzu toksinlerden arındırır ve kan dolaşımınızı iyileştirirler.
Egzersiz Yapın
Yaşlanmayı geciktiren alışkanlıklardan biri de her gün biraz yürüyüş yapmaktır. Ancak eğer buna “vaktiniz” yoksa, en azından asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın.
Fiziksel aktivite ve uzun ömür arasında yakın bir ilişki vardır. Spor yapmak ömrünüzü 4 yıla kadar artırabilmektedir ve aynı zamanda kalbiniz, ciğerleriniz, zihniniz ve ruh haliniz üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir.
Sigara İçmeyin
Bu, günümüz toplumunun en kötü alışkanlıklarından biridir. 35 yaşında sigarayı bırakan kadınlar ömürlerine 6-8 yıl katarlar. Sigarayı bırakmak için asla geç kalmadınız.
Kimse bunun kolay olacağını iddia etmiyor; ancak sonuçları en azından denemeniz için yeteri kadar neden sunuyor. Daha birinci günden itibaren bunun faydalarını göreceksiniz ve bu faydalar haftalar ve aylar geçtikçe katlanarak artacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Bertoldi, K., Cechinel, L. R., Schallenberger, B., Corssac, G. B., Davies, S., Guerreiro, I. C. K., … & Siqueira, I. R. (2018). Circulating extracellular vesicles in the aging process: impact of aerobic exercise. Molecular and cellular biochemistry, 440(1-2), 115-125.
-
Carmona, J. J., & Michan, S. (2016). Biology of healthy aging and longevity. Revista de investigacion clinica, 68(1), 7-16.
-
Zhang, N., Li, Z., Mu, W., Li, L., Liang, Y., Lu, M., … & Wang, Z. (2016). Calorie restriction-induced SIRT6 activation delays aging by suppressing NF-κB signaling. Cell Cycle, 15(7), 1009-1018.