Adet Sancısı İçin Doğal Çözümler

Doğal çözümler, adet sancısı gibi her çeşit sağlık sorununu tedavi eden sağlıklı alternatiflerdir. Onlara tutulanlardan biriyseniz aşağıda bahsedeceğimiz bazı doğal çözümleri denemeniz için şiddetle sizi teşvik ediyoruz.  
Adet Sancısı İçin Doğal Çözümler

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bugün adet sancılarınızı rahatlatmak için işe yarayabilecek birkaç doğal çözümden bahsedeceğiz.  Çok sayıda kadın her ay ağrılı adet sancısı çekmek zorunda kalır. Bu ağrı, karnın alt kısmında, olgun bir yumurtacık koptuğunda rahimde oluşan kasılmalardan kaynaklanır. Aslında bu ağrı, hamile kadınların doğum esnasında yaşadıkları sancılara çok benzer.

Bu çözümlerin hepsi adet sancılarını azaltmaya ve rahatlatmaya ve endometriyoz, rahim fibroidleri ve pelvik enflamatuvar hastalığı gibi diğer sorunlara yardımcı olabilir.

Bu çözümlerin neler olduğunu bilmek ister misiniz?

Adet Sancısı İçin Doğal Çözümler

1. Tarçın

çubuk tarçın çay

Tarçın infüzyonu, anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde adet sancılarını rahatlatmada oldukça etkilidir.

Tarçın, muhteşem anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde, adet sancılarını rahatlatmak için başvurulabilecek doğal çözümler denince aklımıza ilk gelen çözümlerden biri.

Kullanımı ise şöyle:

  1. İki çubuk tarçını 3.78 litre suda kaynatın.
  2. Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kapatın ve 5 dakika demlenmeye bırakın.
  3. Ilık olacak şekilde her gün en az iki bardak için.

Unutmayın, tarçın, pek çok içecekle iyi giden bir baharattır. Örneğin sütü tarçınla içebilirsiniz. Hatta onu sıcak çikolataya veya elma şırasına bile ekleyebilirsiniz. 

Tarçın genel olarak pek çok şey için harikadır. Bu yüzden mutfağınızda her zaman bulundurun ve olabilecek her şekilde tüketin.

2. Adet sancısı için en iyi doğal çözümlerden biri: Limon otu

Limon otunun pek çok adı vardır. Cymbopogon, dikenli tel otu, ipeksi başları, cochin otu veya Malibar otu,’Melisa’ ve yağlı başları olarak da bilinir.

Adet sancısı için en iyi doğal çözümlerden biri olmasının sebebi aynı zamanda yatıştırıcı olmasıdır.

Bu çözümü tüketmenin en iyi yolu infüzyon şeklinde içmektir. Günde üç kereye kadar bu şekilde içebilirsiniz. Üstelik derin bir uyku çekmek için yatağa gitmeden önce de içebilirsiniz.

Sakinleştirici özellikleri sakinleşmenize ve aynı zamanda ağrınızı rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Bu adet esnasında çok önemlidir.

3. Meyan kökü

meyan kökü iki fincan çay

Bu doğal çözümün adet sancısı için faydası çoktur. Ancak tüketimde aşırıya kaçmama konusunda dikkatli olmalısınız.

Adet sancısı için harika doğal çözümlerden bir diğeri de meyan köküdür. Meyan kökü, genellikle lezzetli yemeklerde baharat olarak kullanılır. Tadı oldukça özeldir ve yemeklerinize orijinal bir dokunuş katacaktır.

Peki, hangi özellikleri meyan kökünü, adet sancısını yatıştırmak için ideal bir çözüm haline getirir?

Meyan kökü anti-enflamatuvardır.

Ancak çok sık veya çok büyük miktarlarda tüketmeyin. Çünkü içerisinde ‘glycyrrhizin’ denen bir madde vardır. Bu madde yüksek miktarda alındığında rahatsızlığa yol açabilir. Bu yüzden meyan kökünün tüketimini günde bir tane ile sınırlayın.

  • Ağrınız varken bir infüzyon olarak tüketin. Marketinizde önceden paketlenmiş çay bölümünde veya sebze ve meyve kısmında kök sap şeklinde bulabilirsiniz.

4. Pelin otu

Adet sancısı için tavsiye edebileceğimiz doğal çözümler listesinde bir diğer favorimiz de pelin otudur. Bu ot, tıbbi özellikleri nedeniyle bazı insanlar için kutsaldır.

Bu özellikler arasında başta gelenlerden biri ağrı kesici olmasıdır. Hatta karın ağrısını yatıştırmak için idealdir ve ayrıca antibiyotik özellikleri de vardır.

  • Büyük ihtimalle poşet çay şeklinde bulamazsınız. Bu nedenle fidanlığa veya çiftçi marketine bakın.
  • İnfüzyon yapmak için kullanın ve günde 2 veya 3 kez için. Bunu yaptıktan sonra ne kadar hızlı bir şekilde ağrınızın yatıştığını göreceksiniz!

Adet sancısını rahatlatmak için ek tavsiyeler

adet sancısı yaşayan oturan kadın

Biraz önce bahsettiğimiz doğal çözümleri bir araya getirerek ve karın bölgesine sıcak uygulayarak ağrınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Adet sancısı için yukarıda bahsettiğimiz doğal çözümleri denemenin yanında size bunların etkilerini artırabilecek diğer alternatiflerden de bahsetmek isteriz.

Örneğin bu infüzyonlardan birini içerken bir yandan da alt karın bölgenize bir sıcak su torbası koyabilirsiniz. Hemen rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Ayrıca ağrı kesicilerden kaçınmanız daha iyi olacaktır. Ancak endometriyoz veya pelvik enflamatuvar hastalığı gibi başka sorunlarınız varsa, o zaman doktorunuzun tavsiyesini dinlemelisiniz. Sadece infüzyonların yeterli olmayacağı ve ağrı içinde olmak istemeyeceğiniz durumlar vardır.

Bu doğal çözümlerden herhangi birini daha önce hiç kullandınız mı? Hangisi size daha iyi geldi?

Umarız onları denemeniz için sizi teşvik edebilmişizdir. Ayrıca doktorunuzun vereceği tavsiyeleri her zaman dinlemeniz için de sizi teşvik ediyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cáceres Sandi, Oscar, Fragoso Ríos, Rodolfo, Mena Cedillo, Carlos, Álvarez Reyes, Anail, Pavón Román, Nashelli, Vació Muro, Claudia, & Cuairán Ruidíaz, Vicente. (2015). Hiperplasia multiepitelial focal: tratamiento comparativo, ácido glicirricínico contra nitrógeno líquido. Revista odontológica mexicana19(2), 101-105. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-199X2015000200006&lng=es&tlng=es.
  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
  • Pulido Acuña, Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda, Patricia de las Mercedes, & Villamizar Gómez, Licet. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería21(4), 199-203. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005
  • Tres, J.C.. (2006). Interacción entre fármacos y plantas medicinales. Anales del Sistema Sanitario de Navarra29(2), 233-252. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272006000300007&lng=es&tlng=es.
  • Urióstegui-Flores, A. (2015). Hierbas medicinales utilizadas en la atención de enfermedades del sistema digestivo en la ciudad de Taxco, Guerrero, México. Revista de Salud Pública17, 85-96.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.