Anksiyeten Kolayca Kurtulmanın 6 Yolu
Yüksek düzeyde anksiyete normal bir hayat yaşamanızı engelleyebilir. Bu durumda oluşan sıkıntı çok rahatsız edici durumlara neden olabilir. Bu yüzden size anksiyeteden kurtulmanın 6 yolunu anlatacağız.
Kaygı, bizi rahatlık alanımızdan alan durumlarla başa çıkmamız için harekete geçirir. Yüksek düzeyde anksiyeteden kurtulmak istiyorsanız, size bu durumda yardımcı olabilecek bazı basit öneriler sunmak isteriz.
1. Oluşan stres ve anksiyeteyi belirleyin
Öncelikle endişenize neyin sebep olduğunu belirleyin. Bu, stresle baş etmeyi öğrenmek için ilk adımdır ve anahtar değerindedir. Gün içinde sizi strese sokan şeyleri düşünmek için birkaç dakika ayırın. Strese neden olan her şeyin bir listesini yapın ve ardından bunları ortadan kaldırmaya çalışın.
Tamamlayamayacağınız bazı bağlılık durumları ile karşılaşabilirsiniz, çünkü ya o konuda iyi hissetmiyorsunuz ya da sadece vaktiniz yok demektir.
Unutmayın, herkesin bağlı olduğu şeyler vardır, bunlar aileden işe kadar değişim gösterir ve zamanı geçirmenin en iyi yolu, yapmak istediğiniz şeyi yapmaktır. En fazla strese neden olan şeyleri ortadan kaldırın ve kendinizi özgür hissedeceksiniz.
Ayrıca okuyun: Stresi yok etmek için bir Japon tekniği
2. Organize olun
Strese çoğunlukla organize olmakta sıkıntı yaratır. Sonuçta, dağınıklık yüzünden evde neye ihtiyacınız olan şeyi bulamazsınız. Bu ayrıca görsel strese girmenize neden olabilir.
Evinizi organize etmek ve dağınıklığa bir son vermek için zaman ayırmanız iyi olacaktır. Bunu yapmak, rahatlamanıza yardımcı olur ve her şeyi farklı bir ışık altında görmenizi sağlar. Çevrenizde aşırı dağınıklık olduğu zaman hayatınız bir felâkete dönebilir.
3. Kendinize zaman ayırın
Zamanınızı organize etmek kadar basit bir şey de anksiyeteden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Mesela, bir randevuya geç kaldığımızda stres altına gireriz.
Bazı şeylere zaman ayırmayı bir alışkanlık haline getirmeyi öğrenin ve stresin nasıl hafiflediğini göreceksiniz. Daha erken hazırlanmak, evden erken çıkmak vs. için bilinçli bir çaba gösterin.
Yapılabilecek en iyi şey, hazırlanmanız için gereken zamanı ve yolculuğunuzun ne kadar süreceğini iyice hesaplamaktır. Bu, bir yere vaktinde varmanızın tek yoludur ve yetişemeyeceğiniz düşüncesinden kaynaklanan stresten kaçınırsınız.
4. Her şeyi kontrol edemezsiniz
Her şeyin kontrolümüzde olmadığını öğrenmek, belirsizliğin neden olacağı stresden kurtulmak için iyi bir yoludur.
Durumları ve insanları kontrol etmeye çalışmak absürddür. Sonuç kaygı düzeyinizin artması olacaktır ve bu da duruma katkıda bulunmayacaktır.
Sadece kendinizi kontrol edebileceğinizi unutmayın. Başkalarını ve durumları kontrol etme ihtiyacından feragat etmek, stresi azaltma sürecinde başarılı olmak için anahtar değerindedir. Deneyin.
5. Kendinizi aşırı yüklemeyin
Yapacak bir sürü şeyiniz var, iş, görevler vs., bu nedenle her şeyi halletmek için vaktiniz olmadığını düşünerek stres altına girersiniz. Gerçekçi olmak, neler yapabileceğinizi planlamak ve en çok yapmak istediğiniz şeyi seçmek en iyisidir.
Bunun üretken olmak için tek yol olduğunu düşünseniz de, gerçek şu ki sonuç olarak stres yaratacaktır. Her seferinde tek bir şey yapabilirsiniz. Yine de yapmanız gereken her şeyi düşüneceksiniz. Bütün bunlar daha da strese neden olacak ve bundan iyi bir şey elde etmeceksiniz.
Daha fazla bilgi edinmek isterseniz şu makaleyi de okuyun: Kendinize zaman ayırmaya ihtiyacınız var: Bunu kanıtlayan 5 psikolojik boyut
6. Dinlenin
Bu, en önemli ipuçlarından biridir. Eğer vücudunuza hak ettiği ve ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlarsanız, kendinizi stresten kurtarabilirsiniz.
Size stres veren ve sizi en çok rahatsız eden faktörleri buldıysanız, hayatınızı onlardan kurtarın. Böylece daha fazla enerjiniz olduğu ve daha fazla dinlenebileceğinizi göreceksiniz.
Daha iyi hissetmenin tek yolu stresin hafifletilmesidir ve bunu yaparak günden güne daha fazla canlılıkla devam edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315380612
- Hofmann, S. G., Gutner, C. A., & Fang, A. (2012). Social Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00330-X
- Reiss, S., Peterson, R. A., Gursky, D. M., & McNally, R. J. (1986). Anxiety sensitivity, anxiety frequency and the prediction of fearfulness. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/0005-7967(86)90143-9