Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?

Bebeklerin ihtiyaç duyduğu bazı durumlarda anne sütünün sağılması ve korunması gerekmektedir. Bu işlemi düzgün yapmak ve anne sütü özelliklerini korumak için belirli tavsiyelere uymalısınız.
Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?

Son Güncelleme: 07 Kasım, 2020

Annelerin çalışmak gibi zorunluluklara sahip olması, emzirmeyi bırakmaları anlamına gelmez. Anne sütü saklama koşulları ve yöntemlerini bildiğinizde, bebeğinizi biberonla besleme konusunda daha fazla seçeceğiniz olacaktır.

Bunu anlamak için gelin bazı sorunlara kısaca bir göz atalım.

Amerikan Pediatri Akademisi, bir çocuğun hayatının ilk 6 ayında anne sütünün gerçekten yeterli tek gıda olduğunu ve bebeğin sağlığı için çok sayıda faydasının kanıtlandığını belirtmektedir.

Bu nedenle uzmanlar, bebeğin 12 aylık olana kadar ve hatta anne veya çocuk isterse daha uzun süre anne sütüyle beslenmesinin uygun olduğunu düşünmektedirler.

Annenin emzirme boyunca günlük rutinine devam etmesi gerektiğinden doktorlar, anne sütünün nasıl düzgün şekilde saklanacağını öğrenilmesi gerektiğini önermektedirler. Bu bebeğin beslenmeyle annenin günlük hayatını birleştirmesini kolaylaştırmak açısından önemlidir.

Anne Sütü Saklanması Konusunda Önerilenler

Bebek emzirme

Anne göğsünden çıkarılan ve uygun şekilde muhafaza edilen süt, özelliklerinin çoğunu sorunsuz bir şekilde korur. Her açıdan, anne sütü herhangi bir sütten çok daha iyidir.

Her koşulda, anne sütü sağılırken ve muhafaza edilirken en önemli şey uygun olan hijyenik koşulları sağlamaktır. Örneğin, sütü sağmadan veya kullanmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir.

Ayrıca, kapları sabun ve sıcak suyla iyice yıkayarak, bu kapları anne sütünün çıkarılma tarihiyle etiketlemek çok önemlidir.

Ricardo Palma Üniversitesinden araştırmacılar güvenliği sağlamak için sağım ve saklama talimatları ile ilgili bir araştırma yürütmüşlerdir. Buna göre, yapılması gereken en uygun şey sütü küçük kaplara koymaktır çünkü bu, korunmasına yardımcı olur ve israfı önler.

Bu da ilginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Değişiklikleri

Anne Sütü Nerede ve Ne Kadar Süre Saklanır?

Anne sütünü düzgün bir şekilde muhafaza edebilmek için iki çeşit saklama koşulu mevcuttur. Bunlardan ilki sıkı sızdırmazlığa sahip bir cam ya da plastik şişedir. İkincisi ise hava geçirmez steril bir torbadır.

Bu iki seçenek için de, sadece bebeğin bir öğünde tüketeceği miktarda anne sütü muhafaza edilmelidir. Örneğin, bebeğiniz 120 mL anne sütü almaya alışıksa, her bir kaba 120mL’den fazla koymamanız önerilir. Ayrıca, her zaman kabın üzerinde çıkartma tarihinin olduğu bir etiket olduğundan emin olunuz.

Anne sütü saklama süresi, maruz kaldığı sıcaklığa bağlıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin tavsiyesine göre, anne sütü oda sıcaklığında saklandığında 4 saate kadar iyi durumda kalır. Buzdolabında saklandığında yaklaşık 4 gün dayanabilir.

Son olarak eğer şişeyi veya poşeti dondurucuya koyarsanız bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirsiniz. Ancak kalitesini kaybetmemek ve özelliklerini korumak için 6 ay içerisinde tüketmelisiniz.

Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Poşette donmuş halde anne sütü

Anne sütünü sağdıktan hemen sonra kullanacaksanız, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Bunun yerine onu temiz bir kapta saklayın. Ancak günler veya haftalar boyunca saklamak isterseniz, buzdolabında ya da dondurucuda saklamanız gerekmektedir.

Anne sütünün düzgün bir şekilde korunması için aşağıdaki tavsiyeler dikkate alınmalıdır:

  • Buzdolabına koymadan önce anne sütünü soğutun.
  • Eğer ileriki günlerde kullanacaksanız, buzdolabının arka kısmında saklamanız en iyisidir.
  • Eğer birkaç hafta içinde kullanmayı planlıyorsanız, en iyisi anne sütünü dondurmanızdır. Bunu mümkün olduğunca kısa bir sürede yapmalısınız.
  • Anne sütü donduğunda genleşeceği için, kapların dörtte üçünden fazlasını doldurmayın.
  • Sıcaklıktan en az şekilde etkilenmesi için kapları tercihen dondurucunun veya buzdolabının arkasına yerleştirmelisiniz.

Dikkate Alınması Gereken Diğer Unsurlar

Depolanan anne sütü katmanlara ayrılma eğilimindedir. Bebeğe vermeden önce biberonu nazikçe sallamalısınız. Fakat bunu aşırı miktarda yaparsanız, anne sütünün bazı özellikleri değişebilir.

Çözülmüş süt, oda sıcaklığında 2 saat veya buzdolabında ise 24 saate kadar dayanabilmektedir. Çözüldükten sonra tekrar dondurulamaz. Buzunu çözmenin en iyi yolu şişenin içine koymak ve ılık suyla dolu bir kaba koymaktır.

Ayrıca anne sütünü asla mikrodalgada veya kaynar suda çözmeyin. Tüm bunlar, İspanyol Emzirmeyi Teşvik ve Destekleme Derneğinin yayını ile de desteklenmektedir.

Sütün, soğutma veya dondurma sırasında renginin değişmesi ve biraz kokması çok yaygındır. Anne sütünün saklanmasıyla ilgili tüm talimatlara uyulmuşsa endişelenmenize gerek yoktur. Ancak koku çok yoğunsa, muhtemelen tüketime uygun değildir. Bu durumda tüketilmemesi en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.