Aort Diseksiyonu Nedir ve Neden Ortaya Çıkar?

Aort diseksiyonu, acil müdahale gerektiren bir yırtılmadır. İşte belirtileri ve önlemek için kullanılabilecek bazı olası stratejiler. 
Aort Diseksiyonu Nedir ve Neden Ortaya Çıkar?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Aort diseksiyonu, derhal cerrahi müdahale yapılmasını gerektiren tıbbi açıdan acil bir durum olarak kabul edilir. Olabildiğince hızlı bir şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir çünkü ölüm oranı çok yüksektir. Aort diseksiyonu nedir? Belirtilerini, nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Aort Diseksiyonu Nedir?

Büyük ihtimalle daha önce bu terimi hiç duymadınız. Ancak aort diseksiyonu günden güne daha yaygın hale geliyor.

Bu yüzden aort diseksiyonunun ne olduğunu, nedenlerini ve semptomlarını ve o anda önlenmesi için kullanılabilecek bazı yöntemleri bilmek hayati önem taşıyor.

Aort diseksiyonu, ana atardamarda oluşan bir yırtılmadır. Bu durumda atardamardaki orta katman, üzerinden kan akışı geçişine maruz kalır. Sonuçta kan akışı azalır veya ana atardamar bozulur.

İki olası sonuç da hastanın hayatını riske atar. Daha da önemlisi, eğer aort bozulmuşsa, hastanın ölme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden belirtileri tanımanız ve olabildiğince çabuk bir şekilde bir doktora görünmeniz önemlidir.

göğsünü tutan adam

Göğüs bölgesinde yoğun ağrı aort diseksiyonu ile karşı karşıya olduğunuzun göstergesi olabilir.

Belirtiler

Aort diseksiyonunun belirtilerini nasıl anlayacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Böylece bir doktora görünüp olabildiğince hızlı bir şekilde size doğru tanı konmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıda özellikle dikkat etmeniz gereken bazı belirtileri bulabilirsiniz:

  • Göğüste veya göğüs kemiğinin altında şiddetli, keskin, bıçak saplanır gibi ağrı.
  • Soluk bir cilt ve zayıf nabız.
  • Nefes darlığı.
  • Mide bulantısı ve terlemenin eşlik ettiği baş dönmesi.

Bu semptomlar nedeniyle kalp krizi geçiriyor olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak bu semptomlarla karşılaştığınızda hemen bir hastanenin acil servisine gitmeniz çok önemlidir. Göğüste veya göğüs kafesi bölgesindeki ağrı, aortun koptuğunu gösteriyor olabilir. Bu nedenle olabildiğince hızlı davranmalısınız.

Nedenleri

Bir kişide aort diseksiyonu görülmesinin pek çok sebebi olabilir. Aşağıda olası bazı sebeplerden bahsedeceğiz:

  • Orta katmanın dejenerasyonu: Bu durumda, vasküler duvar zayıflar. Bunun sebebi örneğin damar tıkanması olabilir. Daha sonra aort duvarı incelir ve genişler. Bu da diseksiyon olması ihtimalini artırır.
  • Arterit: Bu, atardamarların daralmasına yol açan enflamasyondur. Kanın düzgün akışını önler.
  • Valvülopatiler: Bu durumda kapakçıklar, yaşlanma, travma veya enfeksiyonlar nedeniyle zarar görür. Bu da onların zayıflamasına ve bozulma riskleri olmasına yol açar.
aort diseksiyonu

Bu durumun gelişmesinin bazı olası nedenleri bunlardır.

Peki, oluşmasını önlemenin herhangi bir yolu var mıdır?

Bu sorunun cevabı evettir ve bu yüzden bu durumun oluşma ihtimalinin azalmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi bilmeniz önemlidir.

Aort Diseksiyonu Nasıl Önlenir?

Bu durumun yalnızca tek bir tedavisi vardır ve o da ameliyattır. Bu yüzden böyle bir şeyin yaşanmasından kaçınmak için en iyi yol engelleyici önlemler almaktır.

Bunu yapabilmek için, yapabileceğiniz en iyi şey şudur: Valvülopati, arterit veya bunlarla ilişkili sorunlar yaşıyorsanız sık sık check up yaptırın. Ayrıca kan basıncının düzgün bir şekilde devam etmesinin sağlanması da çok önemli olacaktır.

Atardamarları zayıflatacak veya sizi aort diseksiyonu ile karşılaşma riskine sokacak bir durum ortaya çıkarsa, doktorunuza bu hoş olmayan ve belki de ölümcül olabilecek sonuçlarla karşılaşmamak için neler yapabileceğinizi sorun. Doktorunuz size çok yardımcı olacak bazı özel seçenekler sunacaktır.

Gördüğünüz gibi herkes, ölümcül olabilecek bu atardamar yırtılması tipi ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca sık sık check-up yaptırmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varmak da şarttır. Bunun yanında, eğer siz ve doktorunuz risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, çok daha katı engelleyici önlemler almalısınız.

Daha önce aort diseksiyonunun ne olduğunu duymuş muydunuz?

Eğer bahsettiğimiz hastalıklardan veya durumlardan biriyle karşılaştıysanız, göğsünüz ağrıyorsa ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız, olabildiğince hızlı bir şekilde bir hastanenin acil servisine gidin. Bu tür durumlarda hayatta kalabilmek için hızlı müdahale büyük önem taşır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.