Avokado Çekirdeği: Sağlığa ve Güzelliğe 10 Faydası
Avokado dünya çapında lezzetli aroması ve yüksek besin değerleri ile tanınır. Yeşil etli kısmı gerekli yağ asitleri, antioksidanlar, protein ve sağlığınıza yararlı başlıca başka maddelerle doludur. Birçok insanın hala bilmediği şey ise şudur ki avokado çekirdeği, vücut için olduğu kadar güzellik için de inanılmaz nitelikler taşır.
Çekirdekler, meyvenin kendisi kadar özel bir aroma içermese de yine de birçok şekilde kullanılabilir. Böylece onların faydalarını da kaçırmamış olursunuz. Ayrıca öyle görünmese de avokado çekirdekleri iyi bir lif ve çeşitli hastalıklardan koruyan ve onlarla savaşan temel aminoasitlerin de kaynağıdır.
Bugün size avokado çekirdeklerini atmak yerine tüketmeniz için 10 iyi sebep vermek istiyoruz. Kaçırmayın!
1. Avokado çekirdeği kalp-damar sağlığınızı iyileştirir
Avokadoda bulunan aminoasitlerin en az %70’inin çekirdeklerde olduğu tahmin ediliyor. Avokado çekirdeklerinden alınan temel yağlar kolesterol seviyesini, kan basıncını ve diğer kalp krizi geçirme riskini arttıran kardiyovasküler koşulları kontrol etmeye yardımcıdır.
Ayrıca Bakınız: Avokado çekirdeğinin faydaları ve kullanımı
2. Mide İltihabıyla Savaşır
Avokado çekirdeklerindeki lif iyi bir sindirime yardımcı olur ve sağlıklı bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Anti enflamatuar özellikleri sayesinde, ishalle mücadelede ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla beraber gelişen diğer mide-bağırsak sorunlarında kullanılabilir.
Bu çekirdeklerdeki fenol bileşikler ülser oluşumuna karşı midenizin iç yüzeyini korur.
3. Anti kanserojen
Avokado çekirdeklerindeki flavonoller kanser hücresi büyümesi ve tümör riskinde azalmayla ilişkilendirilir. Testler yalnızca kemirgenler üzerinde yapılmış olsa da devam eden araştırmalar insan hücreleri üzerinde de aynı yararları sağlayacağını vaat ediyor.
4. Oksidatif bozulmayı önler
Bu çekirdeklerdeki yüksek miktardaki antioksidan, serbest radikaller tarafından hasara uğramış doku ve hücreleri tamir etmek için kullanılır. Uçucu yağlar ve özler, cildi ve saçları canlandırmak için bu çekirdeği kullanabileceğiniz yollardan biridir.
Eğer beslenme düzeninize eklerseniz, yaşlanmayla bağlantılı kronik hastalık risklerinizi de azaltmış olursunuz.
5. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Avokado çekirdeklerindeki fenolik bileşikler, viral enfeksiyon tedavisi ve alerjiler için kullanılmaktadır. Bunları tüketmek, bu antikorların varlığını arttırır ve sizi güçten düşürecek hastalıkların önüne geçmek için bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
6. Acı ve iltihapla mücadele eder
Avokado çekirdeklerindeki anti enflamatuar maddeler artrit, gastrit ve kolit gibi hastalıklara sahip hastalarda acı ve stresi azaltır. Yağ asitleri dolaşımı iyileştirir ve dokuların iltihaplanmasını azaltmak için atık oluşumunu ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.
7. Kırışıklıkları önler
Avokado çekirdeğinin en ilginç kozmetik kullanımlarından biri de kırışıklık görünümünü ve diğer yaşlanma belirtilerini önleme özelliği ile bağlantılıdır. Flavonoller ve antioksidanlar serbest radikallerin yol açtığı hasarı durdurur ve daha sıkı, genç bir cilt için kolajen üretimini arttırır.
8. Saç sağlığını arttırır
Kurumuş, kepekli ve kırık uçlu saç gibi problemi olan kişiler, bu doğal madde yardımı ile saç sağlıklarını arttırabilir. Avokado çekirdeklerindeki yararlı yağlar saçın doğal nemini arttırır ve mantar gelişiminin yanı sıra kafa derisi rahatsızlıklarını da engeller.
9. Tiroidi düzenler
Avokado çekirdeklerindeki besin maddeleri hipotiroid gibi tiroid sorunu olan kişiler için mükemmel niteliktedir. Beslenme düzeninize eklediğinizde, hormon üretiminizi teşvik edecek ve obeziteyle mücadele etmeniz için metabolizmanızı arttıracaktır.
10. Enerji seviyenizi arttırır
Bu yiyecekteki besin maddeleri artan fiziksel ve zihinsel enerji seviyeleri ile ilişkilendirilir. Beslenme düzeninize avokado çekirdeği ilave ettiğinizde fiziksel ve zihinsel veriminiz de sizi gün içerisinde daha da üretken kılacak şekilde artacaktır.
Okumanızı öneririz: Size Bol Bol Enerji Verecek 5 Yiyecek
Avokado çekirdeklerinden nasıl fayda sağlanır?
Çekirdeği atmak yerine kuruması için güneş ışığına bırakın ve ardından toz elde etmek için rendeleyin. Bu tozu daha sonra çorba, smoothie, salatalarınıza ekleyebilir ve sayılamayacak kadar çok tarifle de birleştirip beslenme düzeninize katabilirsiniz.
Eğer kozmetik amaçlarla kullanmak istiyorsanız da yoğurt, yumurta, esanslar ya da diğer malzemelerle birlikte yapılan maskelerinize karıştırabilirsiniz.
Yoksa hala bu inanılmaz çekirdekleri çöpe mi atıyorsunuz? Şimdi nasıl kullanacağınızı öğrendiğinize göre, yararlarından faydalanmaktan çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabezas, C., & Hueso, J. J. (2003). Fenológicos-Tipo Del Aguacate ( Persea Americana Mill .). Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
- Salas López, L. (2015). Aguacate símbolo de juventud, belleza y salud. MARKETING AND COMMERCIAL STREAM.
- Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473