Böbrekler ve Mesane Sağlığı için Neler Yapabilirsiniz?
Böbrekler ve mesane bedenimizdeki önemli iki organımızdır. Hem boşaltım sistemimizin bir parçası hem de karaciğerle birlikte vücudumuzu toksinlerden ve hücrelerimizi atıklardan temizleyen lenfatik sistemin parçasıdırlar.
Toksinlerden bahsederken, bu içsel ve harici maddelere karşı ne kadar hassas olduğumuzu unutmamalıyız; bu maddeler kanımıza yiyecekler, böcek ilaçları, çevresel koşullar ve hatta stres sebebiyle bile girebilirler. Anksiyete gibi durumlar, vücudumuzdaki negatif madde oranını yükseltir.
Bu maddelere karşı olan savaşta böbreklerimiz ve karaciğerimizin yanı sıra, idrarın vücuttan atılmasını sağlayan idrar kesemiz de bulunur. Böbrekler ve mesane sağlığının daima iyi olması, maruz kaldığımız enfeksiyonları önleyebilmeleri için çok önemlidir.
En sık rastlanan böbrekler ve mesane sorunları
- Vezikül kontrolü sorunları: İdrar tutamama veya kaçırma
- Enfeksiyonlar
- Kanı düzgün şekilde süzmede zorluk
- Mesane duvarında değişiklik (eskisi kadar çok idrar tutamama gibi)
- İdrar yolu tıkanması
Ne zaman doktora gitmeliyim?
- Herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olduğunda
- Ateş, ürperme, kusma ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler gösterdiğinizde
- Sürekli idrarınız varmış gibi hissettiğinizde
- İdrara çıktığınızda ağrı varsa
Böbrekler ve mesane sağlığını korumanız için öneriler
Böbreklerinizin ve idrar kesenizin sağlığı için yapabileceğiniz ilk ve en önemli şey, beslenme düzeninize dikkat etmektir. Ek olarak size önereceğimiz bir kaç tarifi aklınızda tutup uygulayabilirsiniz.
Üç günde bir böbrekler ve mesane detoksu yapın
Böbreklerimize üç günde bir dinlenme fırsatı vermek ömrümüzü uzatır, böbreklerimizin işleyişini iyileştirir ve mesanemize faydalıdır. Bunu her üç günde bir bazı yiyecekleri ve içecekleri tüketmeyerek çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz:
- Kahve
- Alkol
- Şekerli ve kafeinli içecekler
- Yüksek protein içeren yiyecekler
- Tuz
Bu besinler bedenimiz için rahatsız edicidir ve böbreklerin bu besinleri işlemesi normalin iki katı zordur. Bu nedenle arada bir bedenimize detoks yapmak sağlığımız için çok önemlidir.
Bu içecekleri tüketmeye özen gösterin
- Yabanmersini suyu: Antioksidan özellikleri idrar yolunu güçlendirir ve korur, enfeksiyonları önler, mesane duvarına bakterilerin yapışmasını önler. Vücudumuzu arındırmaya yardımcı olur ve her gün içilmesi önerilir.
- Havuç suyu: Çok lezzetli ve ferahlatıcı olmasının yanı sıra, kanı arındırmak ve böbrek fonksiyonlarını artırmak için çok yararlıdır.
- Üzüm suyu: İnanılmaz bir mineral kaynağıdır. Bedenimizden ürik asidin atılmasına ve kardiyak ritmin düzenlenmesine yardımcı olur.
Böbreklerimiz ve idrar kesemiz için faydalı sebzeler
Aklımızda tutmamız gereken çok önemli bir bilgi vardır: Çiğ sebze ve meyve tüketmek bizim için çok yararlıdır. Çünkü meyve ve sebzeleri çiğ olarak tükettiğimizde, piştiklerinde kaybedecekleri canlı enzimleri alabiliriz ve bu enzimler bedenimizin arındırılması için çok önemlidir.
Bu yüzden meyve ve sebzelerinizi mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmenizi öneriyoruz. Böbrekleriniz ve idrar keseniz için yararlı olan bazı sebzeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kuşkonmaz: Böbrek fonksiyonlarını tetikleyen, toksinlerin atılmasını sağlayan idrar söktürücü özellikleri vardır.
- Ispanak: Mineral açısından zengindir ve bedenimizin ve böbreklerimizin arındırılmasına yardımcı olur.
- Kereviz: İster demleyerek ister salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Yüksek oranda mineral içeren bir idrar söktürücüdür.
- Pancar: Böbrekleri arındırmak için harikadır.
- Beyaz fasülye: Böbrekler için çok faydalıdır.
Böbreklerimiz ve idrar yolumuz için bitkiler
Isırgan otu ve karahindiba: İdrar söktürücüdürler; böbreklerimizi temizleyip ürik asidin atılmasını sağlarlar- Maydanoz: Maydanozu ister çiğ olarak yiyebilir ister çayını hazırlayabilirsiniz. Bu bitki böbrekleri arındırmak için çok etkilidir.
- Bir avuç maydanozu 10 dakika boyunca 2 litre suda kaynatarak çayını hazırlayabilirsiniz. Süzüp buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu karşımı 5 gün içerisinde içip ardından bir hafta ara verin. Bu sayede böbreklerinizi arındırıp birikmiş tuzu atabilirsiniz.
Unutmayın, böbreklerinizin ve mesanenizin sağlığı beslenme düzeninize bağlıdır. Yüksek oranda yağ içeren yiyecekler, tuz, alkol ve şekerden uzak durmalısınız. Tüm bu maddeler böbreklerimizin çalışmasını zorlaştırıp, kanı doğru şekilde süzerek arındırmasını engeller.
Bu besinler böbrek taşı ve kalp sorunlarına neden olabilir. Yaşam kalitemizi artırmak ve yüksek tutmak için sağlığımıza özen göstermeliyiz. Bunu en kolay beslenme düzenimize dikkat edip, bahsettiğimiz gıdaları tüketmeyerek yapabilirsiniz.
Bunlara ek olarak her gün egzersiz yapar, günlerinizi daha sakin geçirip stresten uzak durursanız, bedeninizdeki değişiklikleri kolaylıkla fark edebilirsiniz. Ve inanın, buna değecek!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Borrelli, S., Provenzano, M., Gagliardi, I., Michael, A., Liberti, M. E., De Nicola, L., Conte, G., Garofalo, C., & Andreucci, M. (2020). Sodium Intake and Chronic Kidney Disease. International Journal of Molecular Sciences, 21(13), 4744. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32635265/
- De Bhailis, Á. M., & Kalra, P. A. (2022). Hypertension and the kidneys. British Journal of Hospital Medicine (London, England : 2005), 83(5), 1–11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35653320/
- Hoogeveen, E. K. (2022). The epidemiology of diabetic kidney disease. Kidney and Dialysis, 2(3), 433-442. https://www.mdpi.com/2673-8236/2/3/38
- Liu, X., Peveri, G., Bosetti, C., Bagnardi, V., Specchia, C., Gallus, S., & Lugo, A. (2019). Dose-response relationships between cigarette smoking and kidney cancer: A systematic review and meta-analysis. Critical Reviews in Oncology/Hematology, 142, 86–93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387065/
- Pan X. (2022). Cholesterol Metabolism in Chronic Kidney Disease: Physiology, Pathologic Mechanisms, and Treatment. Advances in Experimental Medicine and Biology, 1372, 119–143. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35503178/
- Patel, J. B., & Sapra, A. (2023) Nephrotoxic Medications. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553144/
- Peterson, L. L., Hurria, A., Feng, T., Mohile, S. G., Owusu, C., Klepin, H. D., … & Tew, W. P. (2017). Association between renal function and chemotherapy-related toxicity in older adults with cancer. Journal of Geriatric Oncology, 8(2), 96-101. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1879406816301394
- Sellarés, V. L. (2021). Hidratación en la enfermedad renal crónica. https://www.nefrologiaaldia.org/es-articulo-hidratacion-enfermedad-renal-cronica-93
- Su, G., Song, H., Lanka, V., Liu, X., Fang, F., Valdimarsdóttir, U. A., & Carrero, J. J. (2021). Stress Related Disorders and the Risk of Kidney Disease. Kidney International Reports, 6(3), 706–715. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33732985/
- Varga, Z. V., Matyas, C., Paloczi, J., & Pacher, P. (2017). Alcohol misuse and kidney injury: epidemiological evidence and potential mechanisms. Alcohol Research: Current Reviews, 38(2), 283. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513691/
- Wilkinson, T. J., Shur, N. F., & Smith, A. C. (2016). “Exercise as medicine” in chronic kidney disease. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 26(8), 985-988. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12714
- Zöllner, F. G., Konstandin, S., Lommen, J., Budjan, J., Schoenberg, S. O., Schad, L. R., & Haneder, S. (2016). Quantitative sodium MRI of kidney. NMR in Biomedicine, 29(2), 197-205. https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/nbm.3274