Boyunda Kitle Oluşumu İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bir kişi boynunda kitle olduğunu fark ettiğinde alarma geçebilir. Ne de olsa akla ilk gelen şey kanserdir. Ancak kanserin dışında bu duruma yol açan başka pek çok sebep vardır. Aslında hepsi kötü huylu değildir. Örneğin bir enfeksiyon, kist, iyi huylu bir tümör de boyunda kitle oluşumu görülmesine neden olan şeyler olabilir.
Boyun kitle olmasının temel sebebi, bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücudun tamamına yayılan lenf nodülü isimli yuvarlak yapılardır.
Vücudun enfeksiyonları tanımasına ve onlarla savaşmasına yardımcı olurlar ve sık sık şişme eğilimi gösterirler. Bu genellikle çok yaygın görülen ve geçici olan bir durumdur.
Bu yazıda boyunda kitle oluşumu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.
Boyunda Kitle Oluşumu: Temel Sebepler
Yukarıda belirttiğimiz gibi, boyunda kitle oluşmasının en yaygın sebebi şişen lenf nodülleridir. Kapsamlı olarak konuşmak gerekirse, bunlar pek çok sebeple oluşabilirler:
- Yakın bir bölgede enfeksiyon olması. Örneğin soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu. Bu, özellikle çocuklarda çok yaygındır. Mononükleozdan, diş apsesinden ve bademcik iltihabından bahsetmeye de değer.
- Lenf nodülü enfeksiyonuna aynı zamanda lenfadenit de denir.
- İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) ve tüberküloz gibi sistemik hastalıklar.
Üstelik belli bağışıklık sistemi bozuklukları da boyunda kitle oluşumuna neden olabilir. Bunun sebebi, tıpkı enfeksiyonlar gibi lenf nodüllerinin şişmesine yol açmalarıdır.
En çok öne çıkan hastalık romatoid artrittir. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırır. Bu durum temelde eklemleri etkiler.
Benzer şekilde belli ilaçlar da lenf nodüllerinin daha büyük hale gelmesine sebep olabilir. Boyunda oluşan yumrunun bir diğer sebebi de kistlerdir. Kistler sıvı dolu torbalardır. Kistler tanınması en kolay olan türdür çünkü çoğu doğumdan itibaren orada bulunurlar. Bir başka olası sebep de tükürük bezi sorunudur.
Ancak aynı zamanda kanserden kaynaklanabileceği gerçeğini de görmezden gelemeyiz. Daha ileri yaşlı insanlarda kötü huylu tümörlerin daha yaygın olduğunu unutmayın.
Lenf nodülünün kendisi de kanserli olabilir, komşu yapılardan yayılan bir tümör de olabilir. Hatta uzak bir noktada bulunan bir tümörün metastazı da olabilir.
Boynunuzda kitle olduğunu gösteren alarm verici işaretler ve semptomlar
Boynunuzda bir yumru varsa, sağlık kontrolü için gidip bir doktora görünmelisiniz. Tanı konmasını sağlayabilen gerekli testlerin yapılması çok önemlidir. Ancak tamamlayıcı testlere ek olarak, çeşitli işaretler, bu kitlelerin doğasıyla ilgili sizi yönlendirmeye yardımcı olabilirler.
Yumuşak ve ağrılı bir kitle genellikle enfeksiyon göstergesidir. Bu kitleler bir süre sonra yok olma eğilimi gösterirler. Üstelik lenfadenit, lenf nodüllerinde hassasiyete yol açmaya eğilimlidir. Kitle sertse, hareketsizse ve acıtmıyorsa, bir tümör olabilir.
Tümörler aynı zamanda afoni (ses kısıklığı) veya yutmada zorluk gibi semptomların oluşmasına da yol açabilirler. Boynunuzda yok olmak bilmeyen bir kitle varsa ve burada bahsettiğimiz semptomlardan herhangi birine yol açıyorsa, olabildiğince hızlı bir şekilde doktorunuza gidin.
Bunu da okuyun: Koltuk Altında Kitle Ne Zaman Endişelendirmeli?
Tanı testleri
Çeşitli testler, medikal tanı konmasını sağlayabilir. Ancak hasta gençse, sebebin tümör olma ihtimali zayıftır. Ayrıca yakın bölgede enfeksiyon olduğuna dair işaretler varsa bu testler genellikle gerekli değildir. Aynı şekilde medikal profesyoneller kitlenin yoğunluğunu ve ağrıya yol açıp açmadığını değerlendirirler.
Medikal profesyoneller genellikle önce eksiksiz kan sayımı isterler. Röntgen de isteyebilirler. Kanser için uyarıcı işaretler veya risk faktörleri varsa, daha kesin testler yapılabilir. İnceleme için yumrunun bir kısmının çıkartıldığı biyopsi, bu testlerden biridir.
Ayrıca doktorlar CT ve MRI gibi görüntüleme testleri de isteyebilirler. Bazen ultrason da faydalı olabilir.
Sonuç
Boyunda oluşan kitlelere genellikle lenf nodüllerinin boyutunun büyümesi yol açar. Bunun en yaygın sebebi ise genellikle kendi kendine yok olan ve yakın bölgede bulunan bir enfeksiyondur.
Ancak diğer semptomlara da dikkat etmelisiniz. Boynunuzdaki yumru ağrılı ve hareketsizse bu bir tümör olabilir. İdeal olan ne olduğunu öğrenmek için doktorunuza gitmenizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Neck lump. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from http://eclinicalworks.adam.com/content.aspx?productId=39&pid=1&gid=003098
- Bulto en el cuello: Cómo saber si es benigno o maligno – Sh-sci.org. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://sh-sci.org/bulto-cuello-saber-benigno-maligno/
- Bultos en el cuello – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/síntomas-de-las-enfermedades-de-la-nariz-y-la-garganta/bultos-en-el-cuello