Bünyon İle Mücadeleye Yardımcı 5 Bitkisel Tedavi

Lavanta gibi bazı şifalı bitkiler, bünyonların neden olduğu rahatsızlıklarla savaşmaya ve rahatsızlığın kötüleşmesini önleyecek antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
Bünyon İle Mücadeleye Yardımcı 5 Bitkisel Tedavi
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Yazan ve doğrulayan diyetisyen Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Son Güncelleme: 26 Eylül, 2020

Ayak parmağında oluşan şişlik olarak da bilinen bünyon ile doğal yollardan mücadele etmek istiyorsanız, antiinflamatuar ve analjezik özelliklere sahip ilaçlar kullanmalısınız. Zerdeçal, aynısefa çiçeği veya lavanta gibi bazı şifalı bitkiler çok etkili olabilir. Bu bitkiler ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.

Bünyon tedavisi için en iyi 5 bitkisel ilacın neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin. Bu şifalı bitkilerin yardımıyla ayak parmağınızdaki çıkık kemikten kaynaklanan rahatsızlığa bir son verin.

Bünyon nedir?

ayak kemiğindeki çıkıntı

Bünyon, ayak baş parmağınızın ucundaki eklem üzerinde oluşan kemikli şişliklerdir. Bu ayak parmağınızın diğer ayak parmağınıza karşı baskı uyguladığı ve oradaki eklemi dışarı çıkmaya zorladığında meydana gelir. Sebepleri arasında ayaklarınızın şekli ve uygun olmayan ayakkabıların kullanımı vardır.

Ayak parmaklarını yeniden konumlandırmaya yardımcı olan, tabanlık, atel ve düzelticiler vardır. Uzun vadede başarılı olabilecek rehabilitasyon egzersizleri de yapabilirsiniz. Ancak, ciddi vakalarda kişilerin cerrahi tedaviye başvurması gerekebilir.

Bünyon İçin Bitkisel Tedaviler

1. Aynısefa Çiçeği

Aynısefa çiçeği ile bünyonlarla savaşabilirsiniz. Bu güzel portakal çiçeği, yaralar, iltihaplanmalar, kesikler, ısırıklar vb. için kullanılan pek çok iyileştirici losyonun temelidir. Etkilenen bölgeye aynısefa çiçeği uygulamak, iltihabı azaltır, kan dolaşımını kolaylaştırır ve nasırları önler.

Aynısefa çiçeği bazlı losyonları (aktif veya homeopatik içerikli) kullanabilirsiniz.

  • Öte yandan, az miktara ihtiyacınız olduğu için çiçeğin özünü de çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak, esansiyel yağını da kullanabilirsiniz.
aynısefa çiçeği yağı

2. Papatya

Papatya, anti-enflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri ile bilinen bir tıbbi bitkidir. Bu çiçeği bünyonlara uygulamak kızarıklığı azaltır ve problemin kötüye gitmesini önler. Bununla ilgili bir başka önemli nokta ise, sindirime çok yardımcı olduğu için pek çok insanın evde papatya bulundurmasıdır.

  • Papatya çayı ile bir ayak banyosu hazırlamanızı ve ayaklarınızı 20 ila 30 dakika bu suda bekletmenizi öneririz. Bunu her gece yatmadan önce yapabilirsiniz.
  • Ayrıca, bu uygulamanın ardından papatya esansiyel yağı ile ayağınıza masaj yaparak etkiyi artırabilirsiniz.

3. Zerdeçal

Zerdeçal, birçok tıbbi özelliği nedeniyle öne çıkan süper bir yiyecektir. Bu, anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri sayesinde ağrıları dindirmek için mükemmel bir çaredir. Aynı zamanda antioksidan ve iyileştirici özelliklere sahiptir, bu da birçok rahatsızlık için mükemmel tedavi sağlar.

Topikal olarak uygulayabilir veya tüketebilirsiniz:

  • Topikal olarak uygulanışı: Toz zerdeçalı bir miktar su, aloe vera yağı veya yağ ile karıştırarak bünyonlara uygulayabilirsiniz.
  • Tüketim: Zerdeçalı zeytinyağı ve karabiber ile birleştirmenizi öneriyoruz. Zerdeçalın ve zeytinyağının içerdiği sağlıklı yağlar ve biberin içerdiği piperin bir araya geldiğinde zerdeçalın tıbbi etkisini arttırır.

4. Lavanta

Lavanta, en yaygın doğal ilaçlardan biridir ve pek çok özelliği sayesinde çeşitli rahatsızlıkları hafifletebilir. Anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri, bünyonlarla mücadele etmeyi ve bu rahatsızlığın daha kötüye gitmesini engellemek için çok etkili bir yoldur.

  • Bir miktar lavanta esansiyel yağını doğrudan bünyonlara uygulamanızı öneririz.
  • Zeytinyağını, badem yağını veya Hindistan cevizi yağını sulandırarak güzel bir ayak masajı yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, bu masaj tüm vücudunuzda sakinleştirici bir etkiye sahip olacaktır ve aroması sizi rahatlatacaktır. Bu nedenle, insomniayı önlemek için de etkili bir çaredir.

lavanta yağı

5. Sedef otu

Sedef otu, kan dolaşımını harekete geçiren, ağrıyı hafifleten ve iltihabı azaltan bir tıbbi bitkidir. Kumarin, flavonoid ve C vitamini içeriği sayesinde bu bitki, bünyonları doğal olarak önlemek ve bunlarla savaşmak için harika bir çözümdür. Aynı zamanda artrit ve osteoartrit gibi romatizmal hastalıklara da yardımcı olur.

Bir sedef otu çayı yapın ve ayaklarınızı en az 15 dakika boyunca bu suda bekletin. Bir iyileşme görene kadar bunu her gün tekrar etmelisiniz. Ardından, haftada 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu çok etkili bir yöntemdir, sadece sabırlı olmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences, 116(1), 1–7. Available at: https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016. Accessed 28/04/2020.
  • Chainani-Wu, N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). The Journal of Alternative & Complementary Medicine9(1), 161-168. Available at: https://doi.org/10.1089/107555303321223035. Accessed 28/04/2020.
  • Ferrari, J. (2009). Bunions. BMJ clinical evidence2009. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907787/. Accessed 28/04/2020.
  • Gupta. (2010). Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. International Journal of Molecular Medicine, 26(6). Available at: https://doi.org/10.3892/ijmm_00000545. Accessed 28/04/2020.
  • Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the Nervous System. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–10. Available at: https://doi.org/10.1155/2013/681304. Accessed 28/04/2020.
  • Preethi, K. C., Kuttan, G., & Kuttan, R. (2009). Anti-inflammatory activity of flower extract of Calendula officinalis Linn. and its possible mechanism of action. Indian Journal of Experimental Biology, 47(2):113-20. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374166. Accessed 28/04/2020.
  • Raghav, S. K., Gupta, B., Agrawal, C., Goswami, K., & Das, H. R. (2006). Anti-inflammatory effect of Ruta graveolens L. in murine macrophage cells. Journal of Ethnopharmacology, 104(1–2), 234–239. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.09.008. Accessed 28/04/2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.