Diz Nakli Sonrasında İyileşme Süreci

Bir diz nakli sonrasındaki iyileşme sürecinin üç anahtar noktası vardır: yaraya iyi bakın, dengeli beslenin ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapın. Bu konularda bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Diz Nakli Sonrasında İyileşme Süreci
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 23 Mart, 2020

Diz nakli operasyonları güvenli prosedürlerdir. Genel olarak gerçekten harika sonuç verirler. Ancak, sürecin başarılı olması için toparlanmanız için verilen talimatları mümkün olduğunca sıkı bir şekilde takip etmelisiniz.

Diz nakli sonrasındaki iyileşme süreci bir gizem değildir. Temel olarak, yaranıza dikkat etmeli, gerekli ilaçları almalı ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalısınız.

Hastalar iyileşme sürecinin bu adımları ne kadar iyi takip edeceklerine bağlı olduğunun farkında olmalıdır. Evde bakılma aşamasında kesinlikle ailenizin desteğine ihtiyaç duyacaksınız. Ancak, özveri ile bu süreci herhangi bir büyük problem ile karşılaşmadan bitirebilirsiniz.

Diz Nakli Ameliyatı

Bir kişinin dizinde bir problem olduğunu gösteren bir illüstrasyon.

Dizlerinizin dejenere olmasının birçok sebebi vardır. Yaş en yaygın sebeptir, çünkü yıllar içerisinde kıkırdak dokularınız yıpranır. Obezite, yüksek çarpmalı sporlar ve fiziksel güç gerektiren işler gibi diğer faktörler de yaygındır.

Bazı durumlarda çok fazla yıkım olabilir ve hasta bir diz nakline ihtiyaç duyar. Bu prosedür bu eklemin en önemli kısımlarını yapay parçalar ile değiştirir.

Genel olarak, bu ameliyatlar iki ila üç saat arasında sürer. Prosedürden sonra iyileşme süreci başlar. Hastalar bandajlanır ve dizdeki iltihap çekilir. Sonraki gün doktorlar bir x-ray yaparlar. Eğer her şey yolunda gidiyorsa hasta dizinin üzerine ağırlık vermeye başlayabilir, ki bu da iyileşme sürecini resmi olarak başlatır.

Diz Nakli Sonrasında İyileşme

Genellikle diz nakli ameliyatından sonra iki ya da üç gün boyunca hastanede kalmanız gerekir. Sonrasında evde rehabilitasyon sürecine başlarsınız. Bu aşamada diziniz ile ilgilenmek için yapmanız gereken üç önemli şey vardır. Bunlar:

  • Yaranın bakımı. Ana hedef enfeksiyonları engellemektir. Bunu yapabilmek için bandajınızı her gün değiştirmeli ve size reçete edilmiş olan ilaçları almalısınız. Yaranın çok fazla ıslanmasını engellemek de önemlidir.
  • Dengeli beslenmekDengeli bir beslenme düzeni bir diz nakli sonrasındaki iyileşmeye önemli bir katkıda bulunur. Ek olarak, özellikle de bir eksiğiniz varsa, doktorunuz size gıda takviyeleri almanız için reçete verebilir.
  • Düzenli fiziksel aktivite. Bu, özellikle de iyileşme sürecinin ilk birkaç haftasında önemli bir unsurdur. Ayrıca fizyoterapistiniz de size yapmanız gereken egzersizleri söyleyecektir. İyileşme süreci çoğunlukla bu egzersizleri ne kadar sürekli ve düzenli şekilde yaptığınıza bağlı olacaktır.

Fizik tedavi çok önemlidir. Genel olarak, program hem sizi yürütecek, hem de size spesifik egzersizler yaptıracaktır. Ayrıca, günlük aktivitelerinize de mümkün olan en kısa zamanda geri dönmelisiniz.

Belki bu yazımız da ilginizi çeker: Diz Ağrısıyla Savaşmanıza Yardım Eden 5 Baharat

Diğer Genel Öneriler

Diz nakli sonrasında fizik tedavi alan bir hasta.

Hızlı bir şekilde iyileşmek istiyorsanız düşünmeniz gereken çok fazla şey vardır. Bunların en önemlileri şunlardır:

  • Yardım alın. İlk birkaç gün, günlük aktivitelerinizi yapmanız konusunda size yardımcı olacak birine ihtiyaç duyacaksınız.
  • Yaraya iyi bakın. Genel olarak, yaranızı doktorlar dikişlerinizi alana kadar bandajlı tutmalısınız. Bu, neredeyse her zaman, diz naklinden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir.
  • Dizinizi hareket ettirin. Dizinizi her 20 dakikada bir esnetmenizi ve bacaklarınızın durduğu pozisyonu değiştirmenizi öneririz. Ayrıca ameliyatlı olan dizinizin altına yastık ya da minder koymayın.
  • Gece rahatsızlıkları. Eğer geceleri rahatsız hissediyorsanız ayağa kalkıp biraz yürümenizi öneririz.
  • Uygun ayakkabılar. Burnu kapalı olan rahat ayakkabılar giydiğinizden emin olun. Bu dengeniz için önemlidir, ki düşmeyesiniz.
  • Giyinirken oturun. Üstünüzü giyerken oturmanız daha iyi olacaktır, çünkü dengeniz normalde olduğu kadar iyi olmayacaktır.
  • Ellerinizi serbest bırakın. Yürürken ellerinizde bir şey olmaması en iyisidir. Düşmemeye odaklanmalısınız.
  • Yardımcı olacak şeyler kullanmak. Doktorunuz size kullanmanızı özellikle söylemedikçe yürüteç, koltuk değneği ya da baston gibi şeyleri kullanmanızı önermiyoruz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evde Yapabileceğiniz 5 Diz Güçlendirme Egzersizi

Diz Nakli Ameliyatından Sonra Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Tüm ameliyat sonrası dönemlerinde olduğu gibi diz nakli ameliyatlarından sonra da mümkün olan bazı risk ve komplikasyonlar bulunur. Bunlar dikkat etmeniz gereken ana uyarı işaretleridir. Eğer bunlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsanız hemen hastaneye gitmelisiniz. Bunlar:

  • Ameliyat sonrasında yaranın çok kanaması.
  • Sürekli ve yüksek ateş.
  • İlaçlar ile kontrol edemediğiniz aşırı ağrı.
  • Dizde görülen ciddi bir enflamasyon.
  • Ten renginde değişiklik. Cildiniz çok kırmızı, mavimsi, ya da siyahımsı hale geliyor mu diye özellikle dikkat etmelisiniz.
  • Dizin deviyasyonu. Ayrıca, düşme sonrasında ayağınızı destekleyememe durumu.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alonso Martínez, A. I. (2014). Cuidados postoperatorios tras Prótesis Total de Rodilla-PTR: Estudio de caso.
  • Shelbourne, K. D., & Nitz, P. (1990). Accelerated rehabilitation after anterior cruciate ligament reconstruction. The American Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1177/036354659001800313
  • Carli, F., Clemente, A., Asenjo, J. F., Kim, D. J., Mistraletti, G., Gomarasca, M., … Tanzer, M. (2010). Analgesia and functional outcome after total knee arthroplasty: Periarticular infiltration vs continuous femoral nerve block. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aeq112
  • Mistry, J. B., Elmallah, R. D. K., Bhave, A., Chughtai, M., Cherian, J. J., McGinn, T., … Mont, M. A. (2016). Rehabilitative Guidelines after Total Knee Arthroplasty: A Review. Journal of Knee Surgery. https://doi.org/10.1055/s-0036-1579670
  • Society, K. K. (2012). Guidelines for the Management of Postoperative Pain after Total Knee Arthroplasty. Knee Surgery & Related Research. https://doi.org/10.5792/ksrr.2012.24.4.201

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.