Doğru Duruş Nasıl Olmalı?

Doğru duruş hakkında çok şey söylendi. Peki, bazı duruşların ağrıya neden olduğu ne kadar doğrudur? Bu sorunun yanıtını hep beraber bulalım.
Doğru Duruş Nasıl Olmalı?
Michelle Torres

Yazan ve doğrulayan fizyoterapist Michelle Torres.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Doğru duruş efsanesi ve tahmin edilen sağlık açısından yararları, günlük yaşamda derinlere kadar uzanır. “Doğru duruş” pozisyonuna kendimizi adapte etmezsek başımızda, sırtımızda, omuzlarımızda ve boynumuzda ağrı olacağına inanılıyor.

Peki “kötü” oturmak gerçekten acı çekmenize neden olur mu? Bunu cevaplamak için önce duruşun nasıl bir şey olduğunu bilmelisiniz. Aşağıda size bunu detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

Duruş ne demektir?

Duruş, vücudunuzun yer çekimine karşı durduğu pozisyon olarak tanımlanır. Vücudun yerçekimine karşı dengesini korumak için tüm kaslarımızın (duruşa bağlı olarak bazı kasların daha fazla) koordineli bir şekilde çalıştığı bir süreçtir.

dogru-denge
Duruş, kas gruplarının vücudun stabilitesini korumak için dengeli çalıştığı bir süreçtir.

Duruş türleri

Duruş temelde iki türe ayrılır:

1. Aktif olmayan

Teorik olarak, uyurken ya da dinlenme amaçlı uzandığımızda kaslarımız, sabit bir duruş aldığından, daha az hareket eder.

2. Aktif olan pozisyon

Kasların koordineli hareket etmesini sağlar. Aktif duruş sırasıyla iki türe ayrılır:

  • Statik: Vücudun bölümleri, otururken, ayakta dururken, diz çökerken olduğu gibi nispeten sabit pozisyonda durur.
  • Dinamikler: Vücudumuzdaki eklemler yürüdüğümüzde, koştuğumuzda, eğilip yerden bir şey aldığımızda, zıpladığımızda hareket eder.

Genel olarak “doğru duruş” dan söz ettiğimizde, omurganın yere dik olduğu statik aktif duruştan söz ederiz.

Duruş ve ağrı arasındaki ilişki

Yanlış duruşun stereotipi, sırt ve omuzları öne doğru eğerek kambur bir şekilde oturmaktır. Bunun yanı sıra sırt, boyun ve omuz ağrısının nedeni olarak varsayıldığı için yanlış oturma şekli olduğuna inanılıyor. Ancak yapılan çalışmalarda bu duruş ile ağrı arasında bir ilişki bulamamıştır.

Yapılan araştırmaların en önemlilerinden biri, 1994 yılında ileri yaştaki 610 kadını değerlendiren kifozlu (veya “dul kadının kamburu”) kadınları inceleyen çalışmaydı. Araştırma sonucu, kifozun en kötü derecesine sahip olanların% 10’unda bile ağrı ile kifoz arasında bir ilişki bulamamıştır.

Bir diğer çalışma ise nasıl hissettiklerini görmek ve ağrısı olan insanlarla, ağrısı olmayanlar arasındaki farklılıkları belirlemek için sırt ağrısı olmayan kişilerin duruşlarını değerlendirdi. Ortaya çıkan sonuç şaşırtıcıydı: otururken kamburlaşan kişilerde sırt ağrısına rastlanmadı.

kotu-oturma-bozuklugu
Vücut duruşu ve ağrıya ilişkin kanıtlar hala sınırlıdır. Bu nedenle bazı duruşların ağrıdan sorumlu olduğu söylenemez.

Peki ya ayakta duruş?

Bu tamamen kişiye özel yapılacak bir değerlendirmedir. Bir kişi yaşına, cinsiyetine, boyuna ve kilosuna bakılmaksızın farklı şekillerde ayakta durabilir. Bu değişkenlik, doğru duruş hakkında yorum yapmamızı zorlaştırmaktadır.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan elde edilen veriler, sırt ağrısı ile oturma, ayakta durma veya omurganın kıvrımlarının şekli arasında hiçbir ilişki bulamamıştır. Duruş postürü sorun olsaydı, belirli bir şekilde otururken veya ayakta dururken kamburlaşan herkesin ağrıları olurdu.

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Bu cevabın çok sinir bozucu olduğunu biliyoruz ama bunun cevabı duruma göre değişiklik göstermektedir. Sağlık çalışanları bile doğru duruş konusunda hemfikir değillerdir. Bu nedenle, bu konuda ortak bir noktaya varıncaya veya aksi ispatlanıncaya kadar, doğru duruş, günlük aktivitelerinizi yerine getirmenize izin veren ve varsa ağrıyı artırmayan bir duruştur.

Örneğin, profesyonel dansçılar disiplinli bir yaşam tarzı benimsedikleri için çok dik bir duruşa sahiptir. Ancak, bir dansçı için doğru olan duruşu bir ofis çalışanın uygulamasını istersek, ofis çalışanı muhtemelen sırt, boyun veya omuz ağrısı çekmeye başlayacaktır çünkü bu duruş günlük olarak kullanacağı bir pozisyon değildir.

Doğru duruş konusunda vardığımız sonuç

Elbette duruş önemlidir. Ancak tüm ilginizi buraya vermemelisiniz. Sırt ağrınız yoksa, sizin için en rahat olduğu şekilde oturun veya ayakta durun. İyi uyumaya, iyi beslenmeye ve sık sık egzersiz yapmaya çalışın.

Bununla beraber, sırt ağrınız varsa, bazı duruşlar durumu daha da kötüleştirebilir. Siz de bu durumu yaşıyorsanız, yeni bir sandalye almadan önce aşağıdaki soruları kendinize sorun:

  • İyi uyumuyor musunuz?
  • İyi yiyor musunuz?
  • Duygusal olarak nasılsınız?
  • Çok stresli misiniz?
  • Sık sık egzersiz yapıyor musunuz?

Bu faktörlerden herhangi biri ağrıya karşı duyarlılığınızı artırabilir. Yardıma ihtiyacınız olursa, doktora gitmekten sakın çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.