Duygudurum Bozuklukları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Duygudurum bozuklukları nüfusun hatırı sayılır bir kısmını etkiler ve uzmanlar bunun önümüzdeki 20 yılda daha da artacağını tahmin etmektedirler.
Güncel yaşam stilimiz sıklıkla belirsizdir ve oldukça fazla sosyal ve profesyonel baskı içerir. Bundan dolayı, olumlu bir ruhsal durumu sürdürmek kolay değildir.
Zihinsel çatışmalar yaşam alışkanlıklarımızı, sağlık durumumuzu ve kişisel iyiliğimizi etkileyebilir. Hatta diğer psişik patolojileri ve organik değişiklikleri dahi tetikleyebilirler.
Anksiyete
Bu, tehlike beklentisi ile birlikte zihinsel ve fiziksel tepkilere neden olan bir uyarı sistemidir. İnsan vücudu tehdit olarak algıladığı uyaranlara farklı sistemler aracılığı ile tepki verir.
Ancak bu reaksiyonlar çok yoğun olduklarında ya da uzun sürdüklerinde patolojik hale gelirler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Atipik Depresyon: Tanı Koyulması En Karmaşık Olan Rahatsızlık
Duygudurum Bozuklukları Olarak Depresyonlar
Öncelikle, depresyon pek çok faktöre bağlı olan bir durumdur ve zaman içerisinde duygudurum bozuklukları şemsiyesinin altına düşen bir duruma dönüşür. Bundan etkilenen kişi olumlu duygular hissedemez ve bu duygulardan keyif alamaz.
Enerji eksikliği ile canlılık ve ilgi kaybı depresyonun en yaygın semptomları arasındadır. Bu insanlar günlük rutinlerinin çeşitli kısımları ile başa çıkmak için gerekli kaynaklara sahip olduklarını düşünmezler. Ayrıca durum, semptomların yoğunluğuna bağlı olarak hafif, orta ya da şiddetli depresyon kategorisine girebilir.
- Hafif depresyon. Bu tür bir depresyonun etkilediği bir kişi normal aktivitelerini sürdürebilir ancak günün büyük bir kısmı süresince kendisini kötü hisseder. Genel olarak, ilgilerini ya da aktivitelerden keyif alma becerisini kaybeder.
- Orta derecede depresyon. Bu vakalarda semptomlar daha ciddidir ve bu insanlar için olağan aktivitelerini yapmak daha da zordur. Genellikle, aşağılık hissinin yanı sıra güven ve öz saygı kaybı da bu duruma eşlik eder. Bu kişiler tekrarlayan ölüm ya da intihar düşüncelerine sahiptir, konsantre olma becerileri azalmıştır ve kararlılık eksikliği deneyimlerler. Ayrıca uyku bozuklukları da olabilir.
- Ağır depresyon. Bunlar en ciddi vakalardır ve bu kategorinin altına düşen insanların sürekli gözlem altında tutulmaları gerekmektedir.
Bu Duygudurum Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Farklı terapi türlerinin ortak etkisi, kombine tedavilerin kullanımına olanak tanır. Bundan dolayı uzmanlar farmakolojik tedaviler ile psikolojik terapilerin birleştirilmesini önerir.
Farmakoterapi
Her vaka için uygun ilaçların seçilmesi çeşitli aktif bileşenlerin etkinliğini olası yan etkilerine karşı değerlendirerek gerçekleşir. Buna ek olarak, eğer bir duygudurum bozukluğunuz varsa ilacınızı aynen reçete edildiği şekilde almanızın sizin için ne kadar önemli olduğunu da unutmamalısınız.
İlaç ile birlikte semptomların düzelmesi 2 ila 4 hafta kadar alabilir. Ne yazık ki, bunun farkında olmayan pek çok hasta genellikle tedavi daha etki etmeye başlamadan tedaviyi terk eder.
Bu tür ilaçların en yaygın yan etkileri şunlardır:
- Baş ağrıları
- Hastalık
- İnsomnia
- Ağız kuruluğu
- Kabızlık ve idrara çıkmada güçlük
- Bulanık görme
- Uyuşukluk
Bu yazımızı da okuyun: Depresyon ile Baş Etmek İçin 5 Yararlı Yol
Hijyenik Öneriler ve Beslenme Önerileri
Bir dizi hijyenik öneri ve beslenme önerisi herhangi bir farmakolojik tedavinin etkinliğini arttırabilir ve relapsları engelleyebilir.
Uzmanlar egzersiz yapmayı ve genel olarak aktif bir yaşam sürdürmeyi önerirler. Ayrıca, aynı zamanda, dinlenmek için yeterli sayıda saat de ayırmanız gereklidir. Bunun yanında meşgul kalmaya çalışın; bu, olumsuz düşünceleri uzakta tutmanıza yardımcı olacaktır.
Bunlara ek olarak, meyve ve sebze içeriği bakımından zengin, uygun şekilde dengelenmiş bir şekilde beslenmek ilaç tedavileri ile ilişkilendirilen herhangi bir kabızlık durumunu hafifletecektir. Alkol tüketiminden kaçınmak çok önemlidir, çünkü bu ilaçların yan etkilerini arttırır ve etkinliklerini azaltır.
Psikolojik Tedavi
Duygudurum bozuklukları söz konusu olduğunda psikoterapi kaynak ve bilgi sağlamasının yanı sıra bu durumlardan muzdarip olan kişileri de destekler. Bunun nedeni bu terapilerin kişileri duygudurumlarındaki herhangi bir değişime tepki vermeye cesaretlendirmesidir. Bu şekilde kişi benlik saygısı ve duygusal eğilimlerinin kontrolü üzerinde çalışabilir.
Duygudurum Bozuklukları İçin Tedaviler Vardır
Son olarak, ruh halleri normal, yüksek ya da depresif olabilir. Bundan dolayı duygudurum bozukluklarından muzdarip olan bir insan genellikle ruh hali üzerinde sahip olduğu kontrol hissini kaybeder ve genel bir rahatsızlık deneyimler. Bundan dolayı farmakolojik tedavi ve psikolojik tedavileri birleştirmeli ve ayrıca hijyen ve beslenme ile ilgili önlemler de almalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Psychiatric Association (APA). (2014). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (DSM-5). Panamericana.
- Bains, N., & Abdijadid, S. (2022). Major depressive disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559078/
- Baweja, R., Mayes, S. D., Hameed, U., & Waxmonsky, J. G. (2016). Disruptive mood dysregulation disorder: current insights. Neuropsychiatric disease and treatment.
- Bielecki, J. E., & Gupta, V. (2021). Cyclothymic Disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557877/
- Chand, S. P., Arif, H., & Kutlenios, R. M. (2021). Depression. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
- Culpepper, L. (2014). The diagnosis and treatment of bipolar disorder: decision-making in primary care. The primary care companion for CNS disorders, 16(3), 26253.
- Jain, A., y Paromamitra. (2022). Desorden afectivo bipolar. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558998/#:~:text=Bipolar%20affective%20disorder%20is%20a,present%20between%20major%20mood%20episodes.
- Mishra, S., Elliott, H., & Marwaha, R. (2018). Premenstrual Dysphoric Disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532307/
- National Institute of Mental Health (NIH)Trastorno de desregulación disruptiva del estado de ánimo: Conceptos básicos. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/trastorno-de-desregulacion-disruptive#:~:text=El%20trastorno%20de%20desregulaci%C3%B3n%20disruptiva%20del%20estado%20de%20%C3%A1nimo%20(TDDEA,mood%20dysregulation%20disorder%20(DMDD).
- Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2009). Dysthymic disorder: forlorn and overlooked?. Psychiatry (Edgmont), 6(5), 46.
-
Posada Villa, J. (2018). Prevalencia de trastornos mentales y uso de servicios. Resultados preliminares del estudio nacional de salud mental, Colombia, 2003. Revista Colombiana de Rehabilitación. https://doi.org/10.30788/revcolreh.v5.n1.2018.277
-
Jordana, G. B. (2010). Trastornos del estado de ánimo. Farmaceutico Hospitales. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-2042-1.50035-0
-
León-Sanromà, M. (2015). Trastornos del ánimo. AMF.