Beyaz Ekmek Yemek Neden Sağlıklı Değildir?

Beyaz ekmek tüketmek, aşırı şeker kadar zararlı olabilir, bu sebeple eğer ekmek yemeyi bırakmak istemiyorsanız daha sağlıklı alternatiflere yönelmelisiniz.
Beyaz Ekmek Yemek Neden Sağlıklı Değildir?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Son yıllarda, beyaz ekmek yemek ile ilgili uyarılar arttı. Her ne kadar ekmek yemek, eski çağlardan beri insan diyetinin bir parçası olsa da bugün bundan kaçınmak için çok sayıda neden bulunmakta.

Temel tarif, rafine buğday unu, su ve tuz ile yapılır. Bu, bazı endüstriler tarafından katılan koruyucu maddeler de eklenince, besin değeri açısından en iyi seçenek haline gelmez.

Hatta, yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı, diyetimizin bir parçası olarak tavsiye edilmez, özellikle de hedefiniz kilo vermek ise. Her gün ekmek yemek, sizi aşırı kilolu yapabilir ve diğer metabolik hastalıklara yol açabilir.

Ekmek tüketimini sınırlamak için başka sebepler de var mıdır? Tabii ki de! Küçük porsiyonlar halinde yemek zararsız olsa da, aşırı ekmek tüketimi, vücutta çok sayıda negatif tepkimeye neden olur.

Sebebini keşfedin!

Beyaz ekmek düşük besin kalitesine sahiptir

ekmek pufları

Ekmek, özellikle de endüstriyel beyaz olan, besleyici bir yiyecek değildir. İçinden geçtiği rafine sürecinde pek çok özelliğini kaybeder çünkü buğday rüşeymi ve kepeği içinden alınır.

Sonuç, düşük bir lif, vitamin ve mineral seviyesine sahip bir ürün, içeriğindeki yüksek nişasta konsantrasyonundan dolayı sindirime ve metabolizmaya engel olabilir.

Yiyeceğin içindeki tüm karbonhidratı elemek doğru değilken, un kaynağı olarak ekmek yemek, muhtemelen en kötü seçenektir.

Çok fazla sodyum içerir

Aşırı sodyum tüketmek, bazı sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. En endişe verici olanı, sindirilen miktarın %77’sinden daha fazlası, işlenmiş ürünlerden gelir, ekmek de buna dahil.

Bu rafine yiyecek, eklenmiş fosfat ve sodyum bikarbonat ile birlikte gelebilir ki bu da su tutulmasına ve atardamar hipertansiyonuna neden olabilir.

  • Endüstriyel beyaz ekmek, kilogram başına 19 grama kadar tuz içerebilir ki bu da 250 gram somun başına 4.7 gram eder.
  • Gün başına maksimum tuz dozu, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 5 gramdır.

Yüksek glisemik indekse sahiptir

Beyaz ekmek, yüksek glisemik indeksten dolayı hızlı yanan bir yiyecektir. Bu, düzgün bir şekilde enerji kaynağı olarak kullanılmadığı için insülini düşürdüğü ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olduğu anlamına gelir.

Vücut üzerindeki etkileri, beyaz şekerle üretilenlerle kıyaslanabilir: Glukozu artırır, pankreasın işlevini etkiler ve şekerli diyabet gibi metabolik hastalıkları etkiler ve fazla kilolu olmanıza neden olur.

Çok fazla gluten içerir

gluten

Ekmeğin yapıldığı buğday, çok fazla gluten içerir. Bu protein karışımı, yiyeceğin fermantasyonunu kolaylaştırır, onu daha elastik, sünger gibi ve ağız sulandırıcı hale getirir.

Problem şudur ki pek çok insan, gluteni düzgün bir şekilde işleyemeyen hassas bir sindirim sistemine sahiptir.

  • Gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı, karın ağrısına, ishale, gastroözofageal reflüye ve yangılı sorunlara yol açar.

Ekmek tüketiminizi nasıl azaltırsınız?

Ekmeği kesmek, onu genelde normal diyetlerine çeşitli yollarla sokan insanlar için zor olabilir. Öte yandan var olan riskleri düşününce, tüketimi en aza indirmek için bazı tedbirler almaya başlamak iyi bir fikirdir.

Ekmek yerine başka bir şey koyun

Süpermarkette satılan sağlıklı ekmek bile eğer ölçülü tüketilmezse önemli bir kalori kaynağına dönüşür. Bu sebeple, diyetinizde ekmeğin yerine koymak için başka karbonhidrat kaynaklarına bakmak en iyisidir.

  • Geleneksel tariflerde rafine undan kaçınarak yapılan çok sayıda alternatif tarif vardır. Sandviçleri ekmek yerine marula sarmak ya da karnabaharla pizza hamuru yapmak bazı örnekler olabilir.

%100 tam buğdaylı seçeneklere bakın

tam buğdaydan ekmek yemek

Tam buğdayla yapılmış ekmekler, beyaz ekmeklere göre daha çok fayda ve besin içerir. Genelde daha pahalı olmasına rağmen diyetinize düzenli olarak sokmanız için sağlıklı bir seçenektir.

  • Fakat dikkatli olun… %100 tam buğday olmayan bazı ekmekler vardır. Tamamen tam buğdaydan mı yapıldı yoksa rafine unla karıştırılıp mı yapıldığını öğrenmek için etiketleri kontrol etmek önemlidir.

Ekmek sepetinden kaçının

Yemeklerine eşlikçi olarak ekmek sepeti servis eden çok sayıda restoran vardır. Tüketimden kaçınmak için ideal seçenek garsondan ekmek sepetini masada bırakmamasını rica etmek olabilir.

Ne sıklıkla ekmek tüketiyorsunuz? Hangi çeşitleri seçiyorsunuz? Artık negatif etkilerini bildiğinize göre, onun yerine koymak için diğer sağlıklı yiyecekleri bulmayı deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.