Ellerde Kireçlenme Nasıl Önlenir?

Osteoartrit (kireçlenme), eklemlerde ve özellikle ellerde ağrı ve rahatsızlığa neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlemesini önlemek için aşağıda sizler için bir araya getirdiğimiz bazı önerileri uygulamanız faydalı olacaktır.
Ellerde Kireçlenme Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2020

Ellerde ortaya çıkan kireçlenme problemini önlemek imkansız değildir. Erken teşhis edildiğinde bu hastalıktan kaynaklanabilecek sorunlar hakkında kişiyi önceden uyarmak mümkündür. Ellerde kireçlenme tanısı konulduğunda uygun tıbbi tedavi yöntemleri olabildiğince erkenden uygulanabilir.

Erken aşamalarda görülen bu işaretler sayesinde hastalığın önlenmesi ve tedavisi için bazı pratik ve son derece etkin fırsatları uygulamak mümkün olacaktır. Bu nedenle, bu yazımızda ellerde kireçlenme problemini önlemek için neler yapmak gerektiği konusunu inceliyoruz.

Kireçlenme

Kireçlenme, eklemlerde akut ya da kronik inflamasyona neden olan bir hastalıktır. Genel olarak görülen semptomları eklem ağrısı, esneklik kaybı ve şekil bozukluğudur. Bu hastalığın römatik patolojiler ve bu tür durumlar bağlamında geniş bir alanı kapsadığının altını çizmek gerekir.

  • Osteoartrit: Kıkırdağın deforme olması ve kemiğin aşırı derecede büyümesine yol açar.
  • Artroz: Dejeneratif bir rahatsızlıktır.
  • Romatoid Artrit ya da Ankilozan Spondilit: Otoimmün rahatsızlıklardır.
  • Gut: Ürik asidin birikmesi sonucu meydana gelir.
  • Septik Artrit: Bir enfeksiyon sonucu oluşur.
  • Juvenil İdiopatik Artrit (JİA) ya da Çocuk Romatizması: Nedeni bilinmemektedir.

Ellerde Kireçlenme

Ellerde görülen kireçlenme, el ve bileklerin 29 kemiğinin arasındaki eklemleri etkiler. Bu bölgede görülen ağrılar, günlük rutinleri yerine getirmede ciddi sıkıntılara yol açar.

Kireçlenmenin bu çeşidinin en sık rastlanan türleri post travmatik artrit ve romatoid artrit olarak ön plana çıkmaktadır. Şimdi sizlere kireçlenmenin önüne geçmek ve bu rahatsızlığın bulunduğu bölgeleri rahatlatmak için birtakım öneriler sunuyoruz.

Ellerde Kireçlenme Sorununu Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

1. Bromelayin: Doğal Bir Antienflamatuvar

ananasın faydaları
Ananas meyvesinde bol miktarda bulunan bu bileşen enflamatuvar tepkilerin düzenlenmesine yardımcı olur.

Bromelayin, proteolitik özelliğe sahip, ananas meyvesinden ya da kökünden çıkarılan bir enzimdir. Antienflamatuvar, dolaşıma yardımcı olan ve bağışıklığı düzenleyici özellikleri ile dikkat çeker.

Bu nedenle bromelayin enziminin romatoid artriti önleme ve yatıştırma konusunda etkili olduğunun altını çizmek gerekir. Yapılan araştırmalar, enflamasyonu ciddi oranda azalttığını göstermektedir.

İşte bu özellikleri nedeniyle, ellerde kireçlenmeyi önlemek için ve ayrıca zaten bu sorunu yaşıyorsak ağrı ve inflamasyonu azaltmak için bromelayin takviyesi alabiliriz. Bu sayede antienflamatuvar ilaçların yan etkilerini yaşama riskinden de kurtulmuş oluruz.

2. Sarımsak Takviyesi

Sarımsak, her şeyden önce kardiyovasküler sistemler açısından faydaları ile bilinen çok eski bir tıbbi yiyecektir. Ancak bunun yanında içeriğindeki sülfür bileşeninin antienflamatuvar özelliklerinin son derece etkin olduğu belirlenmiştir.

Bu bileşenlerden faydalanmak için çiğ sarımsağı çiğneyerek ya da ezerek tüketmemiz gerekir. Örnek olarak sarımsağı salata soslarında ya da sebze suları ile birlikte tüketebiliriz. Bunların yanında sarımsak kapsülleri de kullanabiliriz.

3. Sıcak Uygulama

sıcak uygulama
Sıcak uygulama, eklem rahatsızlıkları için oldukça etkin bir yöntemdir.

Örnek olarak bir travmaya bağlı akut inflamasyon problemi yaşıyorsak, acıyı dindirmek ve morarmayı azaltmak için soğuk uygularız. Ancak inflamasyon kronik ise bu durumda sıcak uygulama daha uygun bir yöntem olacaktır. Yine de sıcak ya da soğuk uygulamadan hangisinin daha faydalı olacağına deneyerek karar verebilirsiniz.

Peki sıcak uygulamayı kendi kendimize nasıl yapabiliriz?

  • Çeşitli yağların yardımıyla (zeytinyağı, badem yağı, susam yağı gibi) masaj yaparak.
  • Elektrikli bir sargı kullanarak.
  • Sıcak su şişesi kullanarak.
  • Termal eldivenler giyerek.
  • Elleri en az yaklaşık olarak 10 dakika süreyle sıcak suda bekleterek.

4. Ellerde Kireçlenme Sorununu Önlemek İçin Egzersiz

Ellerde görülen kireçlenme ağrı, şişme, esneklik kaybı ve sertlik oluşmasına neden olur. Çoğu kez bu duruma yol açan en belirgin nedenlerden biri uzun süre bilgisayar ve fare kullanımıdır. Bu nedenle bilgisayar başında geçirdiğimiz vakti azaltmamız gerekir.

Eğer sürekli bir biçimde klavye kullanmak durumundaysak, yaklaşık yarım saatte bir mola verme alışkanlığı kazanmamız gerekir. Bu esnada ellerimizi, parmaklarımızı ve bileklerimizi hareket ettirebilir ve kendi kendimize masaj yapabiliriz. Ayrıca bu tür egzersizleri sabah kalktığımızda ya da gece yatmadan önce de yapmak faydalı olacaktır.

5. Yağlara Dikkat Edin ve Daha Fazla Lifli Besin Tüketin

lif açısından zengin besinler
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları sayesinde eklem hasarının önüne geçilebilir.

Kireçlenmeyi önlemenin en iyi yolu sağlıklı beslenmedir. Bu bağlamda, yapılan araştırmalar aşağıda listelenen besinlerin tüketiminin son derece önemli olduğunu ortaya koymuştur.

  • Çiğ ya da az pişmiş sebzeler.
  • Zerdeçal ve zencefil.
  • Mevsim meyveleri.
  • Probiyotik yoğurt.
  • D vitamini takviyeleri, balık yağı ve multivitaminler (Her zaman için bir sağlık uzmanının gözetimi altında tüketilmelidirler).

Yukarıda sizler için özetlediğimiz öneriler sayesinde ellerde kireçlenme olasılığının ya da eğer başlangıç aşamasında ise bu rahatsızlığın önüne geçebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.