En İyi Doğal Laksatifler
Kabızlık şikayetiniz varsa ya da kilo vermek istiyorsanız, bu doğal laksatifler ile işe başlayabilirsiniz!
Tüketebileceğiniz maksimum miktarı kesinlikle unutmamalı, tavsiye edilenden fazla tüketmekten kaçınmalısınız; zira dikkat etmezseniz sindirim sistemi bozukluklarıyla karşılaşabilirsiniz.
Bunu aklınızın bir köşesinde tutun ve doğanın sunduğu en iyi laksatifler üzerine olan bu makalemizi okumaya devam edin.
En İyi Doğal Laksatifler
Bu yiyecekleri düzenli aralıklarla tüketir ve beslenme planınıza eklerseniz, muhtemelen her gün tuvalete çıkamamaktan kaynaklanan ‘şişkinlik’ veya ‘ağırlık’ hissinden kurtulacaksınız.
Şu yiyecekleri her fırsat bulduğunuzda tüketin:
Muz
Zengin lif içeriği sayesinde, doğal bir laksatif ve sindirimi hızlandırmaya yardımcıdır.
Ayrıca harika bir besin maddesi içerir: potasyum.
Her gün bir muz yemeniz, bağırsaklar için gerekli olan elektrolitlerin yenilenmesini sağlar. Muz ayrıca, bağırsaklarda iyi huylu bakteri üreten bir bileşen olan fruktooligosakkaritlerden içerir.
Ayrıca bakınız: İshal Olduğumuzda Uzak Durmamız Gereken 6 Yiyecek
Elma
Yüksek pektin içeriği sayesinde elma, bağırsakları uyarır. Ayrıca lif kaynağıdır. Kabızlığı önlemek için günde iki veya üç tane taze elma yiyin.
Kavun
Sindirimi kolay olduğundan (aslında midede ‘kalmadan’ doğrudan bağırsaklara gider), sabah kahvaltıda kavun yemek güne başlamanın mükemmel bir yoludur.
Kırmızı Meyveler
Antioksidan deposudur ve bazıları diğerlerinden daha lezzetli olmak üzere birçok çeşidi vardır. Çilek, yaban mersini, kiraz ve böğürtlen bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bu meyveleri tüketmeyi unutmayın.
Erik
‘Bir numaralı laksatif’tir. Potasyum, A vitamini, lif ve demir bakımından zengindir. Aynı zamanda, bağırsaklar için faydalı olan ve kolonu harika bir şekilde temizleyen bakterilerden üretir.
İşlenmemiş Elma Sirkesi
Bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur ve vücudu toksinlerden arındırır. Pektin, potasyum, malik asit, asetik asit, kalsiyum ve diğer bileşenleri içerir.
Ayrıca işlenmediğinden ve canlı besinler içerdiğinden, organik elma sirkesi tüketilmesi tavsiye edilir.
Aloe Vera
Aloe veranın harika bir müshil olduğunu biliyor muydunuz? Hem de, kabızlık dışında daha pek çok şifalı özelliği daha vardır.
Aloe vera yapraklarının %99’unu su oluşturur ve kalan %1’lik kısım da 75’ten fazla besin maddesi içerir. Aloe vera suyunu günlük olarak kullandığınızda çok iyi sonuçlar elde edeceksiniz.
Baharatlar
Zencefil, safran ve kırmızıbiber sindirime yardımcı olur ve muhteşem bir şekilde laksatif etki yapar.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak için, taze zencefil çayı içilebilir.
Safran, karaciğerdeki toksinlerin vücuttan atılmasını destekler ve yiyeceklerdeki karsinojen maddeleri yok eder. Kırmızıbiber ise, mide suyu ve sindirim enzimlerinin oluşumunu arttırır.
Turunçgiller
Başta portakal olmak üzere, limon ve greyfurt; muhteşem birer arındırıcıdırlar, vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olurlar. Bu meyvelerde bulunan C vitamini, toksinleri sindirilebilir hale getirir.
Yalnızca bir portakal, günlük olarak alınması gereken lif miktarının %15’ini karşılar.
Havuç
Tıpkı elma gibi, havuç da pektin içerir ve sindirim sistemi için gerekli olan lifi sağlar. Bağırsakların kasılmasını sağlar ve vücudu toksinlerden arındırır. Etkili laksatifler arasındadır.
Soğan
İçeriğindeki kuersetin adı verilen bileşen sayesinde soğan, vücuttan tortuların atılmasında oldukça etkilidir. Ayrıca folik asit, E ve C vitaminleri, potasyum ve lif içerir.
Sarımsak
Bu küçük yiyeceğin ufak bir porsiyonu, toksinlerden arındırarak karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan selenyum ve alisin maddelerini içerir.
Ayrıca mide kanserini önlemek için, yemeklerinize çiğ sarımsak ekleyebilirsiniz.
Brokoli ve Karnabahar
Bu iki sebze, vücutta daha fazla enzim üretilmesini sağlayan glukosinolat miktarını arttırır.
Vücudu zararlı maddelerden arındırır. Daha doğal ve kolay şekilde tuvalete çıkmanızı sağlar. Bağırsak içindeki dışkıyı yumuşatan lahana da bu gruba dahil edilebilir.
Ayrıca bakınız: Brokolinin Sağlığınız İçin Olan 6 Yararı
Domates
Domates; bol miktarda A, C ve K vitamini içeren harika bir laksatiftir. Vücudun günlük lif ihtiyacının %10’unu karşılar. Ayrıca, kolon kanserine karşı koruyan bir antioksidan olan lipozene maddesinden içerir.
Omega-3 yağları
Bu yağlar; keten tohumu, zeytinyağı, avokado ve haşhaşta bulunur.
Zararlı maddeleri vücuttan atarlar ve bağırsak duvarının kayganlaşmasına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini kolaylaştırırlar.
Yeşil yapraklı sebzeler
Bu grupta yer alan sebzeler; ıspanak, hindiba, roka vb.’dir.
Lif, magnezyum, folik asit, kalsiyum ve C ve K vitamini içerdiklerinden, muhteşem birer doğal laksatif. Tüm bu elementler sindirime yardımcı olur. Kandaki ve organlardaki atıkların temizlenmesini sağlayan safranın üretimini arttırır.
Hindistan cevizi yağı
Sindirimi güçlendirir ve bağırsakların düzgün şekilde işlemesine yardımcı olur. İltihaplanmayı azaltıp dokuları yenileyerek basurdan kaynaklı rahatsızlıkları hafifletir. İşlenmemiş ve çiğ olan sızma şekli en iyisidir.
Avokado
Avokado; potasyum, folik asit ve K vitamini gibi zengin içeriklerle doludur. Günde bir tane avokado, vücudun günlük lif ihtiyacının %30’unu karşılar.
Ayrıca, diğer besin maddelerinin emilimine yardımcı olan magnezyum ve lutein kaynağıdır.
Çekirdekler ve Tohumlar
Beslenmenize ekleyeceğiniz çiğ çekirdekler ve tohumlar, yiyecekleri daha iyi sindirmenize yardımcı olacaktır. Örneğin; keten tohumu, chia tohumu, kabak çekirdeği, ay çekirdeği vb.
Yüksek oranda lif, çinko, protein ve E vitamini içerirler. Bu gruba; ceviz, badem ve çamfıstığı da dahil edilebilir.
Fotoğraflar, Sean MacEntee, Studio Tdes, Olga Berrios, Daniel R. Blume, Jinax ve Larry Jacobsen izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- BROWN, P. W. (1949). Constipation. The Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0025-7125(16)35530-4
- Alonso-Coello, P., Guyatt, G. H., Heels-Ansdell, D., Johanson, J. F., Lopez-Yarto, M., Mills, E., & Zhuo, Q. (2005). Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004649.pub2
- Laxatives. (1997). Drug Topics. https://doi.org/10.2165/00003495-198019010-00004