Ergenlerde Depresyon Nasıl Fark Edilir?

Çocuğunuzun depresyonda olabileceğinden mi şüpheleniyorsunuz? Bu yazımızda bu ruh sağlığı probleminin ana semptomlarını keşfedecek ve ergenlerde depresyonu nasıl fark edebileceğinizi öğreneceksiniz.
Ergenlerde Depresyon Nasıl Fark Edilir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Ergenlik hayatın pek çok değişimi beraberinde getiren bir aşamasıdır; ergenler kendilerini bulmak isterler ve ilk aşklarını ve hayal kırıklıklarını deneyimleyebilirler. Şüphesiz, bu aşama genç insanlar ve onların ebeveynleri için zor bir aşamadır. Ergenlerde depresyon hayal ediyor olabileceğinizden daha yaygındır ve arada sırada ortaya çıkan kötü bir ruh hali ile aynı şey değildir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Depresyon İçin Prozac Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) verilerine göre “depresyon ergenler arasında morbidite ve yeti yitiminin üçüncü önde gelen nedenidir ve 15 ila 19 yaşları arasındaki ergenlerde intihar üçüncü önde gelen ölüm nedenidir.”

Bu bilgiyi de hesaba katarak, aşağıda ergenlerde depresyon varlığını tespit edebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı uyarı işaretlerini bulabilirsiniz.

Ergenlerde Depresyon: Nedir?

Depresyondaki bir ergen.
Bu durum, uzun bir süre boyunca devam eden derin bir üzüntü hissini içerir.

Depresyon, “bazen nörövejetatif bozukluklar ile birlikte ortaya çıkan bir psikolojik fonksiyon inhibisyonu ve derin bir mutsuzluk ile karakterize edilen bir sendrom” olarak tanımlanır.

Bu ruh sağlığı problemi kişinin önceden keyif aldığı aktivitelere olan ilgisini kaybetmesine neden olur. Ayrıca, ergen çocuğunuz bundan öylesine etkilenir ki düşünme, hissetme ve davranış biçimlerinde değişimler ortaya çıkar.

Ergenlerde depresyon hakkında konuştuğumuzda ciddi fonksiyonel, fiziksel ve duygusal problemlerden bahsederiz. Ekstrem vakalarda bu problemler kendine zarar verme davranışlarına ve hatta intihar girişimlerine bile yol açabilir.

Dünya genelindeki ergenlerin yaklaşık %10 ila %20 arasındaki kısmı zihinsel sağlık sorunları yaşamaktadır. Ancak bunların pek çoğu ne teşhis edilir, ne de tedavi edilir.

Ergenlikte normal olan bir gruba dahil olma arzusu, ilk aşkların iniş ve çıkışları ve okul beklentileri gibi pek çok baskı bulunduğu doğrudur.

Bu iniş çıkışlar genç insanlarda ani ruh hali değişimlerine yol açabilir. Ancak, depresyon bundan ileriye gider. Depresyon söz konusu olduğunda uzun bir süre devam eden şiddetli bir melankoli ya da üzüntü hissinden bahsederiz.

Risk Faktörleri

Herhangi bir ergen depresyondan muzdarip olabilir. Ancak, çocuğunuzun bu bozukluktan muzdarip olma riskini arttırabilecek bazı durum ya da özellikler bulunmaktadır. Dahası, bu risk faktörleri genetik yatkınlık ya da beyin biyolojisi ve kimyasını da içerebilir.

Bundan dolayı, aşağıda bulunan genç insanlarda strese neden olup depresyonu tetikleyebilecek risk faktörleri listesine bir göz atın:

  • Akran baskısı
  • Medyanın etkisi
  • Teknolojinin aşırı kullanımı
  • Kişinin kendi cinselliğini keşfetmesi
  • Aile içi şiddet
  • Zorbalık ve yıldırma tekniklerine maruz kalma
  • Sosyoekonomik problemler
  • Başka herhangi bir fiziksel ya da zihinsel hastalıktan muzdarip olmak
  • Ergenlik çağında hamilelik
  • Azınlık olan bir etnik grubun bir parçası olmak

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Depresyon Diyeti: Neşenizi Yerine Getiren Yiyecekler

Ergenlerde Depresyonun Semptomları

Yüzünü duvara dayamış bir kişi.
Durumun ciddiyetine bağlı olarak en iyi tedavinin ne olduğuna bir uzman karar verecektir.

Gözlerinizi açmak ve zaman içerisinde çocuğunuzun kişiliği, davranışları ve tutumundaki herhangi bir sürekli değişimin farkında olmak onlara destek olmanın ve yardım etmenin en iyi yoludur. Aşağıda ergenlerde depresyonun en yaygın semptomlarından oluşan bir liste bulunmaktadır ve bunların hepsine özellikle dikkat etmeniz gerekir:

  1. Histerik ağlamaları tetikleyen üzüntü duyguları
  2. İştahta değişiklikler – ergen çok fazla yemek yer, ya da hiç yemek yemezse
  3. Tüm gün boyunca uyumaya yol açan insomnia ya da aşırı yorgunluk
  4. Okul performansında kötüleşme
  5. Alkol ve/veya madde bağımlılığı
  6. Migrenler, baş ağrıları ya da karın ağrıları
  7. Kendine zarar verme davranışı – ergen kendine acı veriyor ya da kendisini yaralıyorsa
  8. Bir intihar girişimi planlamak ya da intihar girişiminde bulunmak
  9. Görünür bir sebebi olmayan asabiyet, sinir bozukluğu ve öfke

Not:  Bir ergenin depresif olarak sınıflandırılmak için bu semptomların tamamından muzdarip olması gerekmediğini açıklığa kavuşturmak önemlidir. Eğer çocuğunuz bu semptomların herhangi birinden muzdaripse onlarla birlikte doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Çocuğunuzu değerlendirmek ve tedavi için en uygun önerileri vermek için en iyi kişi bir uzman olacaktır.

Ergenlerde Depresyon Tedavisi

Eğer çocuğunuzun depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken şey güvendiğiniz doktorunuzla konuşmaktır. Bir tıp uzmanı sizi nasıl yönlendireceklerini bilecektir ve çocuğunuz için en iyi tedaviyi belirleyecektir.

Genel olarak konuşmak gerekirse, eğer bir ergen depresyondan muzdaripse bir doktor ona antidepresan ilaçlar ve psikoterapiden oluşan bir kombinasyon reçete edecektir.

Psikoterapi bir terapist ile (psikolog ya da psikiyatrist) toplantılara katılmayı içerir, bu terapist ergene hastalığını tanıması konusunda yardım edecektir. Ayrıca, uzman ergene negatif düşüncelerini değiştirerek tekrar bardağın yarısını dolu görmesi konusunda da yardım edecektir.

İlaçlar söz konusu olduğundaysa, depresyonu tedavi etmek için en yaygın ilaçlar fluoksetin ve esitalopramdır. İki ilaç da ergenlerde depresyon tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır.

Çocuğunuzun depresyon yaşadığına dair en ufak bir şüpheniz dahi varsa onunla birlikte doktora gidin. Doktor çocuğunuzu değerlendirecek ve ona bir tanı koyacaktır. Sonrasında çocuğunuz tıbbi tedaviye başlayabilecektir ve umuyoruz ki bu hayatı farklı bir şekilde görmeye başlamasına olanak sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.