Gece Kitap Okumak Beyniniz İçin Nasıl Fayda Sağlar?

Kitap okumanın beyniniz için faydalı olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Peki, gece yatmadan önce kitap okumak ne gibi faydalar sağlıyor olabilir? Bu yazıda okumanın sağladığı faydaların tümüne bir göz atacağız! 
Gece Kitap Okumak Beyniniz İçin Nasıl Fayda Sağlar?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Gece kitap okumak beyniniz için çok faydalıdır.

Herkes okumanın önemli bir aktivite olduğunu bilir. Peki beyin için ne gibi faydalar sağlar? Okumak beyni nasıl etkiler?

Bugünün çocuklarının çok küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle tanışmaları nedeniyle okumanın yerini okuma kadar çaba harcamayı gerektirmeyen video oyunları, sosyal oyunlar, filmler, ve TV programları aldı.

Ancak okumanın sayısız faydası vardır. Hatta gece kitap okumak çok daha faydalı.

Gece Kitap Okumak Hafızanızı Geliştirir

kitap okuyan kadın

Öğrencilik yıllarınızda gece çalışmanın çalıştığınız konuların aklınızda kalması için başvurabileceğiniz en iyi yöntem olduğunun söylendiğini hatırlarsınız. Bu tavsiyeye uymayı tercih etmiş ya da tercih etmemiş olabilirsiniz. Peki bu tavsiyenin arkasında yatan gerçek nedir?

Herkes beynin gece daha çok çalıştığını bilir.

Peki, bunun sebebi nedir?

Dinlenirken ve uyurken tüm enerjiniz vücuttaki bu organda odaklanır. Yatmadan önce kitap okursanız, okuduğunuz şeyler çok daha iyi aklınızda kalacaktır.

Eğer daha önce denediyseniz sizin için de böyle olduğunu görmüşsünüzdür. Yani bu söylenti bir efsane değildir!

Ayrıca insanlar gece daha iyi konsantre olurlar. Bu yüzden faydalı faydalı bir şey okumanız ve öğrenmeniz sizin için çok iyi olacaktır.

Beyninizin Egzersiz Yapmasını Sağlar

Gece kitap okumanın bir diğer faydası da beyninizin egzersiz yapmasına yardımcı olmasıdır. Tıpkı daha sağlıklı ve esnek bir vücuda kavuşmak için fiziksel aktiviteler yapmanız gibi, daha iyi bir hafızaya sahip olmak, bir şeyleri hatırlama sürenizi kısaltmak için beyninizin de egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz.

Yatmadan önce kitap okuduğunuzda beyniniz çalışır. Okuduklarınıza odaklanmanız siz uyurken, beyniniz çalışırken onun egzersiz yapmasını sağlar.

Peki okumak nasıl beyninizin egzersiz yapmasını sağlıyor?

Daha hızlı bir şekilde tepki verebilmenize yardımcı oluyor. Bu, bir konuşma yaparken, beklenmedik bir şey olduğunda veya hızlı davranmanız gerektiğinde çok yardımcı olabilir.

Beyninizi çalıştırmanız zekanızı da geliştirecek. Unutmayın beyniniz okurken çok fazla düşünmek zorunda. Bu da hayal gücünüzün gelişmesini sağlar. Daha yaratıcı biri olmanıza yardımcı olabilir.

Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olabilir

Son olarak gece kitap okumak belli hastalıklara yakalanmanızı engelleyebilir. Okumak düzenli bir alışkanlık haline geldiğinde bahsettiğimiz tüm faydalarından yararlanmış olursunuz.

Kitap okumak özellikle Alzheimer’a yakalanma riskiniz varsa size yardımcı olabilir. Beyninizin egzersiz yapmasını ve hafızanızın gelişmesini sağlayarak bu olası hastalıktan kendinizi daha iyi korumuş olursunuz.

kitap gece

Peki, eninde sonunda Alzheimer’a yakalanırsanız ne olur?

Ne yaparsanız yapın belli şeyler kaçınılmaz olsa da okumak bu hastalığın ortaya çıkmasının gecikmesini veya ortaya çıktıktan sonra ilerlemesinin yavaşlamasını sağlar.

Gördüğünüz gibi gece kitap okumanın beyniniz için pek çok faydası vardır. Gece, günün dinlendiğiniz bölümüdür. O saatlerde tutku duyduğunuz bir konuyla ilgili bir şeyler okurken uykuya dalmaktan daha iyi ne olabilir? Kitap okumak uyumayı da kolaylaştırabilir.

Sizi gece olmasa bile gün içinde kitap okumaya davet ediyoruz. İster kahvaltıda, ister öğleden sonra, yeter ki okuyun! Gece kitap okumanın faydalarının pek çoğundan böylece yararlanmış olacaksınız.

Gece beyniniz daha çok çalışır ve uykuya dalmadan önce okuduklarınızın faydası daha çok olacaktır. Ancak günün diğer saatlerinde kitap okumanın da pek çok faydası vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.