Yeniden Enerji Dolu Olmak için 5 Adım

Vücudunuz, zihniniz ve duygularınızla bir denge sağlayabilirseniz, gerçekten kendinizi yeniden enerji dolu hissedersiniz. Bununla ilgili şüphe duyulacak bir durum yok: Doğru dengeyle yeni yollar ve zorluklarla yüzleşmekten mutlu olacaksınız.
Yeniden Enerji Dolu Olmak için 5 Adım
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yeniden enerji dolu olma adımları diye bir şey hiç duydunuz mu?

Bazen yorgun ya da halsiz olmak bizi, günlük işlerden alıkoyar, çünkü kendimizi uyuşuk ve yavaş hissederiz. Kendimizi tekrar enerji dolu hissetmek için, günlük rutinimizde sadece bazı alışkanlıkları bir araya getirmemiz gerekir.

Yorgun olduğunuzda, yapılması gereken her iş zor gelir. Bunun nedeni stres, çok fazla sorumluluk, endişe ve doğal olarak duygusal yorgunluk olabilir.

Kaybedilen enerjiyi, ruhunuzu ve canlılığınızı yeniden kazanmak için fiziksel ve duygusal denge ile birleşmek önemlidir. Bu dengeyi bulmak, yaşamdan keyif almamızı sağlar.

Yeniden enerji dolu olmak için takip etmeniz gereken 5 adım

1. Sağlıklı gıdalar

zengin bir menü
  • Lif açısından zengin bir diyet uygulamanızda fayda var. Lif, kan dolaşımındaki karbonhidratları emer, bu da vücudunuzun daha fazla enerji emmesini sağlar.
  • Ayrıca, hiç bir zaman yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı ihmal etmemelisiniz: kahvaltı, atıştırmalık, öğle yemeği, atıştırmalık, akşam yemeği.
  • Günün ilk yemeği olduğu için kahvaltıyı sakın ola atlamayın. Kahvaltı, vücuda yeniden enerji kazandırmaya yardımcı olur ve günlük işleri tamamlamak için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlar.
  • Diyetinize fındık ekleyin. Somunlar, yüksek kaliteli protein ve omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde zihinsel performansı artırır ve yorgunlukla mücadele eder. İkincisi, vücut için de magnezyumun büyük bir kaynağı olan sağlıklı yağlar barındırın.
  • Ayrıca yağ tüketimini azaltırken mevsim meyvelerinizi ve sebze tüketiminizi artırmayı da unutmamalısınız.

2. Yeterince dinlenin

kadın güzel uyuyor

Uyku vücudunuzu yeniden şarj etmelidir. Vücudun kendini yeniden kazanabilmesi için en az 8 saat uyumalısınız. Uyumadan önce bitkisel bir çay içmek, zihninizi temizlemek ve stres seviyelerini düşürmek için harika bir fikirdir.

Önerilen bitki çayları:

3. Günlük fiziksel egzersiz yapın

kadın spor yapıyor

Fiziksel egzersiz, sağlık için vazgeçilmezdir: kan dolaşımına, kardiyovasküler sisteme yardımcı olur, kemikleri güçlendirir ve diğer faydaların yanı sıra güç ve denge sağlar.

Egzersiz yapmak, vücudunuzun doğal olarak enerji kazanmasına yardımcı olan endorfinleri de serbest bırakır. Buna ek olarak, günün geri kalanında vücudunuzdaki adrenalin akışını hızlandırarak, size iyi bir ruh hali ve bol miktarda enerji bırakır.

4. Sıvı tüketin

kadın bir bardak su veriyor

Dehidrasyon, uyuşukluğun yanı sıra zihinsel karışıklık ve yorgunluğa da neden olur. Gün boyunca bol miktarda sıvı içmek zorunludur: çay, kahve, çay, doğal meyve suları.

Sıvı tüketmek, vücudunuzun gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Cildinizde ve saç görünümünüzde gelişmeleri siz de fark edeceksiniz.

5. Çok fazla uyarıcı tüketmekten kaçının

kadın çay içiyor

Fazla tükettiğimiz her şey zararlıdır. Bu özellikle alkol, kafein, tütün ve rafine şeker için geçerlidir. Bu maddeler tamamıyla uyarıcıdır ve kullanımlarında aşırıya kaçmak, vücut için büyük bir sorun anlamına gelebilir.

İlk önce, bedeninize bir rahatlık ya da enerji hissi verebilirler. Ancak daha sonra, yorgunluğa ve çökmelere yol açar. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise, tüketildikten sonra enerji seviyesini yeniden kazanmak zordur.

Uyarıcıları kullandıktan sonra, vücudunuzu diyet ve hidrasyon yoluyla detoks etmeniz gerekecektir.

Duygularınıza dikkat edin

kadın yatağa uzanmış

Yazıda açıkladığımız 5 adımı ekleyerek, yeniden enerji dolu olmak için duygusal enerjimizi de dengelemek önemlidir.

Her şeyin iç içe geçtiği ayrılmaz bir varlığız. Vücudun düzgün çalışması için, zihinsel olarak da dengede olmalıyız.

Akılda tutulması gereken diğer hususlar

  • Kendiniz için sessiz zaman ayırın.
  • Stresinizi kontrol etmenize yardımcı olacak bir teknikle vücudunuza dikkat edin ve rahatlayın.
  • Doğa ile bağlantı kurmak için dışarıda zaman geçirin. Parkta veya sahilde yürüyüşe çıkın.
  • Sevdiğiniz bir etkinlik yapın: şarkı söyleme, okuma, dans etme, enstrüman çalma. Bir sorumluluk ya da iş olmayan bir şey seçin.
  • Duygularınızı ifade edin, esnek ve sabırlı olmaya çalışın. Her zaman yaşadıklarınızın olumlu tarafını düşünün.
  • Sevdiğiniz insanlarla ve gerçekten önemi olan insanlar ile zaman geçirin.

Kendinizle olan ilişki de önemlidir:

  • Kendinizi kabul edin.
  • Kendinizi sevin!
  • Olumlu bir benlik saygınız olsun.
  • Sınırları belirleyin.
  • Etrafınızda mutlu insanlar olsun.
  • Kendiniz için olumlu olduğunu düşündüğünüz her şeyi yapın.

Vücudunuz, zihniniz ve duygularınızla bir denge sağlayabilirseniz, gerçekten kendinizi yeniden enerji dolu hissedersiniz. Bununla ilgili şüphe duyulacak bir durum yok: Doğru dengeyle yeni yollar ve zorluklarla yüzleşmekten mutlu olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Åkerstedt, T., Knutsson, A., Westerholm, P., Theorell, T., Alfredsson, L., & Kecklund, G. (2004). Mental fatigue, work and sleep. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2003.12.001
  • Roskoden FC, Krüger J, Vogt LJ, et al. Physical Activity, Energy Expenditure, Nutritional Habits, Quality of Sleep and Stress Levels in Shift-Working Health Care Personnel. PLoS One. 2017;12(1):e0169983. Published 2017 Jan 12. doi:10.1371/journal.pone.0169983
  • Jodhun BM, Pem D, Jeewon R. A systematic review of factors affecting energy intake of adolescent girls. Afr Health Sci. 2016;16(4):910–922. doi:10.4314/ahs.v16i4.5

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.