Gece Yememeniz Gereken 7 Yiyecek

Bu 7 yiyeceği gece tüketmek uyku kalitenizi etkileyebilir ve hatta asit reflü ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.
Gece Yememeniz Gereken 7 Yiyecek
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2022

Gece yememeniz gereken bazı yiyecekler olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazımızda hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz!

Akşam yemeği, günün ana öğünlerinden biridir. Bu nedenle, akşam yemeğini atlamak ya da sağlıksız yiyeceklerle midenizi doldurmak iyi bir fikir değildir.

Diğer öğünlerden daha hafif olması gerektiği doğru olsa da, akşam yemeği dinlenme sırasında vücudu destekleyen uyku süreci için önemlidir.

Akşam yemeği sırasında alınan besin maddeleri uyku, sindirim ve fiziksel ve zihinsel enerjinin kalitesini etkiler.

Sorun şu ki pek çok insan doğru gıdaları nasıl seçeceğini bilmiyor. Bu yüzden, vücuda aşırı yüklenerek olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden oluyorlar.

Yatağa girmeden önce açlığı tatmin etmek için herhangi bir şey atıştırmak iyi bir şeymiş gibi gelebilir. Ama gece yememeniz gereken bazı gıdalar vardır. Bu yiyecekler, çeşitli metabolik ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

Bu durumdan nasıl kaçınabilirsiniz? İlk olarak gece yememeniz gereken yiyecekleri öğrenerek işe başlayabilirsiniz.

Gece Yememeniz Gereken Yiyecekler

1. Makarna

Bu, makarnayı diyetinizden çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Önemli bir karbonhidrat kaynağı olduğu için, günün aktif saatlerinde idealdir. Örneğin, öğle yemeğinde makarna tüketmek iyidir.

Akşamları makarna yemeyi, dinlenme sırasında rahatsızlıklara neden olabilir. Aynı zamanda, içeriğindeki kalori miktarı nedeniyle, metabolizma hızınızı ve kilonuzu etkileyebilir.

2. Dondurma

Akşam yemeğinde ya da gece vakti dondurma yemek iyi bir seçenek değildir.

Tatmin edici ve lezzetli olmasına rağmen, bu gıda, doymuş yağlar, şeker içerir. Ayrıca uyku kalitesi ve kilonuzu etkileyen ek maddelerle doludur.

  • Gece dondurma tüketimi sindirimi etkiler. Sonuç karın bölgesinde şişkinlik ve sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır.
  • Bu dinlenme sürecinde sıkıntı yaratır, çünkü asit reflüye neden olur ve glikoz seviyelerini yükseltir.

3. Peynir

gece yememeniz gereken gıdalar

Peynir ve tabii ki bunu içeren yemekler, yatağa gitmeden önce kesinlikle tüketilmemelidir. Zararlı olmamasına rağmen, midede ağırlığa ve uyku problemlerine neden olabilir.

  • Peynir, uykuyu düzenleyen hormonların üretimini azaltan tiramin isimli bir amino asit içerir.
  • Peynir yağları zor sindirilir ve midede iltihaplı bir reaksiyon oluşturabilir.

4. Baharatlı çeşniler

Baharat ve salsa sosları, yemeklere özel bir dokunuş ve lezzet katar. Ne var ki baharatlar da gece yememeniz gereken şeyler arasındadır. Akşam yemeği haricindeki öğünlerde bunları tüketmek daha iyidir.

  • Baharatlı yiyecekler midedeki mukoza zarında tahrişe neden olur, asit-reflü ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Yatağa gitmeden önce bunları yemek asit reflü, mide yanması ve ağrısına neden olabilir.

5. Karnıbahar

karnıbahar

Bu kıtır kıtır sebze düşük kalorilidir ve çok faydalıdır. Ne var ki yüksek kalitesine rağmen gaz üretebileceği için gece yememeniz gereken yiyecekler listemizde yer alıyor.

  • Akşam yemeğinde ve uyumadan önce karnıbahar yemek, sindirim sürecini zorlaştırır. Bunun nedeni yağ ve kalori içeriğinden kaynaklanır. Aslında, bilişsel ve duygusal sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Bu gıda, sinir sistemini uyaran ve beyni aktif tutan maddeler içerir.
  • Enerji almak uykuyu zorlaştırır ve uykusuzluğa neden olabilir.

7. Kırmızı Et ve İşlenmiş Et

gece yememeniz gereken yiyecekler

Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi günün saatine bakılmaksızın sınırlandırılmalıdır.

Bu yiyecek çeşitli besin maddeleri içerse de, yüksek doymuş yağ ve ek kimyasal madde içeriği yüzünden sağlıklı bir diyet için uygun değildir.

  • Yatağa gitmeden önce bu tür yiyecekleri tüketmek büyük bir hatadır. Proteinleri sindirimi zorlaştırır ve uyku sorunlarına neden olabilir.
  • Yüksek kalorili içeriği nedeniyle, metabolizmayı yavaşlatır ve obeziteye neden olabilir.

Sindirim problemlerinden ve dinlenmede zorluk yaşamaktan kaçınmak için, düşük kalorili, hafif yiyecekler yemek en iyisidir. Günün bu saatinde dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulamak, refaha giden yolda önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
  • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
  • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
  • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
  • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
  • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
  • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
  • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
  • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
  • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
  • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.