Genç ve Canlı Bir Beyne Sahip Olmanın Anahtarı
Genç ve canlı bir beyne sahip olmak, daha güçlü bir hafıza ve daha berrak bir zihin anlamına gelir. Bununla birlikte, yıllar geçip insan yaşlandıkça beyninin yetenekleri de azalır. Bu nedenle, beyninizi mümkün olduğunca genç tutmak için bazı ipuçlarından haberdar olmak çok önemlidir.
Yaşlandıkça, bir şeyleri daha sık unutmaya başlar ve yeni bilgileri ezberlemede daha fazla zorluk çekersiniz. Bununla birlikte, tüm bu gerilemeleri belirli alışkanlıkları benimseyerek geciktirebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Beyin Sağlığınız İçin Bırakmanız Gereken 6 Düşman
Egzersiz, nöroplastisitenin anahtarıdır
Nöroplastisite, beynin değişme ve çevreye uyum sağlama yeteneğini ifade eder. Bu da, nöronların yeniden oluşması ve yeni bağlantılar yaratmasıyla gerçekleşir.
Fiziksel egzersiz nöroplastisiteye nasıl yardımcı olur?
Egzersiz yaptığınızda, beyne olan kan akışı, kan miktarı ve kan damarlarının sayısı artar. Bu da, beyindeki oksijenin ve hücrelerin büyüme süreçlerine yardımcı ve iyi bir besin kaynağı olan glikozun miktarında bir artışa neden olur.
Tüm bunlar aşağıda verilen bilişsel süreçlerin iyileşmesini tetikler:
- Dikkat
- Algılama
- Hafıza
Farkındalık, canlı bir beynin olmazsa olmazıdır
Genç ve canlı bir beyni korumak için farkındalığın da olması gerekir. Bu yaklaşım, stresi azaltmak gibi daha pek çok faydayla birlikte gelir. Nihayetinde, stersin düşük dozları bazen gerekli olsa da, aşırı derecede ya da sık sık yaşanan stresin size yarardan çok zararı vardır.
Stresle ilgili en büyük problem, beyin üzerindeki etkisinin çok ciddi olmasıdır. Stresli olduğunuz zamanlarda kortizol seviyeleriniz yükselir ve hafıza kaybına neden olur. Ve stres kronik hale gelirse, nöronlarınız kalıcı zarara uğrayabilir.
Beyniniz yüksek dozda kortizol hormonuna maruz kaldığında nöronlar arasındaki bağlantılar etkilenir. Bu problem zamanında çözülmezse nöronlarınız ölebilir. Bu da hafızanızın ciddi derecede zarar göreceği anlamına gelir.
Ayrıca bakınız: Daha İyi Uyumak İçin 5 Farkındalık Egzersizi
Beyninizi aktif tutun
Genç ve canlı bir beyinden faydalanmak için, yukarıda verilen önerilere ek olarak, zihninizi aktif tutmanız da çok önemlidir. Bunu da ancak yapacağınız çeşitli egzersizler ve edineceğiniz yeni alışkanlıklar sayesinde başarabilirsiniz:
- Telefon numaralarını ezberlemek: bugünlerde gerekli bir şey olmasa da, beyninizi hafızasını çalıştırmaya zorlamak için iyi bir egzersizdir. Ayrıca, alışveriş listesi veya yaşadığınız şehirdeki sokakların isimleri gibi diğer şeyleri de ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
- Yeni bir şey öğrenin: Bir kurs, yeni bir dil veya kelime… Her gün yeni bir şey öğrenmek için uygulayabileceğiniz bir dizi seçenek mevcut. Size ve tercihlerinize uygun olan birini seçin.
- Kitap okuyun: Okumak hayal gücünüze iyi gelir ve beyne çok faydalıdır. Ayrıca, bir kez alışkanlığı kazandıktan sonra, her yeni kitapla daha hızlı okumaya başladığınızı fark edeceksiniz. Üstelik çok keyifli bir aktivitedir.
- Bir günlük tutun: Yazı yazmak da aktif bir zihne sahip olmanıza yardımcı olur. Nerede veya neler yazdığınız önemli değil; önemli olan bunu istikrarlı bir şekilde yapıyor olmanız.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin
Son olarak, genç ve canlı bir beyniniz olsun istiyorsanız, tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz gerekir. Beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle, her gün yeterli miktarda karbonhidrat, vitamin ve protein tüketmeniz gerekir.
Bireyin önemli besin ögelerini yeterli miktarda almıyor olması, direkt olarak sinir sistemini etkileyebilir. Belirli vitamin ve minerallerden yoksun olan zayıf bir beslenme planı ilgisizlik, dikkat eksikliği, sinirlilik ya da yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle, her zaman düzgün beslenmelisiniz.
Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, genç ve canlı bir beyne sahip olmak için endişe duymamak, acı çekmemek ve kötümser olmamak gerektiğini unutmamalısınız. Olumsuz düşüncelerle dolu bir zihin, stres ve kaygıya yol açabilir.
Refah ve huzurunuzu korumanın yanı sıra aktif ve sağlıklı olmanıza yardımcı aktivitelerde bulunmak beyniniz için çok önemlidir. Yılların akıp gitmesine mani olamayabilirsiniz ancak yaşlandıkça birtakım önleyici tedbirler almak sizin elinizde.
Burada paylaştığımız önerileri uygulamaya koymak için belirli bir yaşa ulaşmayı beklemeyin. Sonuçta, zamanı geldiğinde yeterince etkili olmayabilirler. Hemen, şu dakikada bu iyi alışkanlıklara bir şans verin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
-
Hötting, K., & Röder, B. (2013). Beneficial effects of physical exercise on neuroplasticity and cognition. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 37(9), 2243-2257.
-
Hölzel, B. K., Carmody, J., Vangel, M., Congleton, C., Yerramsetti, S. M., Gard, T., & Lazar, S. W. (2011). Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry research: neuroimaging, 191(1), 36-43.
-
Dauncey, M. J. (2012). Recent advances in nutrition, genes and brain health. Proceedings of the Nutrition Society, 71(4), 581-591.