Gençlerde Kolorektal Kanser Olguları
Kolorektal kanser vakaları son yıllarda önemli ölçüde değişti. En endişe verici yönlerden biri, giderek daha fazla gencin bundan muzdarip olmasıdır. Bununla birlikte, yaşlı erişkinlerde vakalar azalmaktadır.
Kolon kanseri olarak da bilinen kolorektal kanser, rektumu, kalın bağırsağı veya kolonu etkileyen farklı kanser türlerinden oluşur. En yaygın kanser türlerinden biridir. Aslında, profesyoneller, yirmi kişiden birinin yaşamları boyunca bundan muzdarip olacağını tahmin ediyor.
Ayrıca, çok sayıda kolorektal kanser vakası, onu dünyadaki kanser ölümlerinin ikinci önde gelen nedeni yapar.
Kolorektal kanser belirtileri
Kolorektal kanser çoğu zaman rektum ve/veya kolonda küçük hücre kitlelerinin oluşmasıyla başlar.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, kolorektal kanser semptomlarının ilk başta belirsiz olabileceğini belirtiyor. Bu özellikle genç insanlar için geçerlidir.
Bunlar karakteristik belirtilerdir:
- Rektumda ağrılı veya ağrısız kanama.
- Bağırsak hareketi sırasında veya sonrasında dışkıda kan.
- Tuvalette kan.
- Bağırsak düzenlerinde değişiklik. Bu kabızlık, ishal veya her ikisi de olabilir.
- Dışkı şekli veya boyutunda değişiklik. Özellikle, bu daha ince dışkıları içerir.
- Daha önce bu sorunu yaşamadıysanız, dışkı tahliyesinde artan çaba.
- Belirgin bir neden olmadan kilo kaybı.
- Artan yorgunluk ve azalan egzersiz yapma isteği.
- Mide bölgesinde dolgunluk, şişkinlik veya kramp hissi.
Nedenler ve risk faktörleri
Bilim insanları, gençler arasında neden kolorektal kanser vakalarının arttığını henüz çözemediler. Vakaların sadece %10 ila %20’sinin Lynch sendromu ve ailesel adenomatöz polipozis gibi kalıtsal faktörlerden kaynaklandığını tahmin ediyorlar.
Ayrıca, bir hastalık bir nesilden diğerine örüntüsünü değiştirdiğinde, cevabın genetik faktörlerden ziyade çevresel faktörlerde yattığını belirtiyorlar. Ayrıca, iki belirgin risk faktörü olduğunu bulmuşlardır.
Beslenme, bakteriler ve iltihaplanma
Farklı araştırmalara göre, sağlıksız beslenme, erken başlangıçlı kolorektal kanser ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin, çok miktarda yağ ve işlenmiş et içeren bir diyet, düşük meyve ve sebze tüketimi ile birleştiğinde bir risk faktörüdür.
Obezite genellikle hareketsiz bir yaşam tarzıyla ilişkilidir. Ayrıca kolon kanserine neden olabilir. Ayrıca, belirli bakterilerin varlığı gibi bağırsak florasındaki değişiklikler, kolorektal kanserli 50 yaşın altındaki birçok insanda bir faktördür.
Kötü beslenme ve bağırsak florasındaki değişiklikler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, bazen DNA mutasyonlarına neden olan ve kanser büyümesini teşvik eden zararlı kimyasallar oluşturur. Sonuç olarak, bağışıklık sisteminizi baskılar ve kanserle savaşmasını önler.
Okumaya devam edin: Uzun Yaşamanıza Yardımcı Olacak 7 Besin
Kimyasal kirlilik
Ortamdaki bazı kimyasallar kolorektal kansere neden olabilir. Örneğin havadaki, sudaki, topraktaki ve yiyeceklerdeki birçok pestisit buna neden olabilir.
Mevcut bazı kanıtlar, bu kimyasalların DNA’mızı değiştirebileceğini gösteriyor. Ayrıca rektum ve kolon hücrelerimizde zararlı mutasyonlara ve bağırsak bakterilerinizde değişikliklere neden olabilirler.
Zehirli ürünler, fetüs anne karnındayken maruz kalınsa bile zararlı olabilir. Aynı anda birkaç kimyasala maruz kalmak çok zararlı etkileşimlere yol açabilir.
Kolorektal kanser vakaları üzerine yapılan çalışma nasıl geliştirildi?
Amerikan Kanser Derneği, 2020 yılında gerçekleştirilen büyük bir araştırmadan veri toplayan bir rapor yayınladı. Bu çalışma, 50 yaşın altındakiler arasında kolorektal kanser vakalarında çarpıcı bir artış olduğunu gösteriyor.
Verileri Gözetim, Epidemiyoloji, Son Sonuçlar programı (The Surveillance, Epidemiology, the End Results program), Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin Ulusal Kayıtlar Programı (National Registries Program of the Centers for Disease Control and Prevention) topladı.
Çalışma, 1995 ve 2016 yılları arasında toplanan bilgileri kullandı. ABD nüfusunun %95’ini kapsıyordu ve ayrıca dünyanın diğer bölgelerinden gelen verileri de içeriyordu. Ek olarak, göreceli hayatta kalma eğilimlerini belirlemek için temel olarak 1975’e kadar olan çalışmaları kullandılar. Diğer birçok kaynak da bilgileri tamamladı.
Araştırma 2016 yılına kadar uzanıyor çünkü sonraki yıllardan gelen verilerin toplanması, işlenmesi ve yayılması için iki ila dört yıllık bir süre gerekiyor. Ancak bilim insanları 2020 yılını kapsayan tahminlerde de bulundular.
Ayrıca okuyun: Bu Salmorejo Çorbası Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor
Çalışmalar ne gösteriyor?
Araştırma, 65 yaş üstü kişilerde kolorektal kanser vakalarının azaldığı sonucuna varıyor. Ayrıca gençler arasında bir artış olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu hastalığın 2020’de 50 yaşın altındaki kişilerin %12’sini etkilediğini tahmin ediyor.
Ayrıca, 1980’lerden bu yana 20 ila 39 yaş arasındaki kişilerde vakalar artıyor. Ve bu 40 ila 54 yıl boyunca, artış 1990’lardan bu yana daha belirgin hale geldi. Ancak son 20 yılda 50 yaş ve üzeri kişilerde kolorektal kanser oranları azalmıştır.
50 yaşın altındakilerde vakalar her yıl %2,2 oranında artıyor. Ayrıca ölüm oranlarıyla ilgili şunları keşfettiler:
- 65 yaşındakilerde: Ölüm oranları 2008’den beri yılda %3 oranında düşmeye başladı.
- 50 ila 64 yaş arası: Ölüm oranları yılda sadece %0,6 oranında azaldı.
- 50 yaş altı: Ölüm oranları yılda %1.3 oranında arttı.
Çalışma hakkında detaylar
Çalışma ayrıca ırksal ve etnik gruplarla ilişkili verilerde farklılıklar tespit etti. Farklılıkların ırksal faktörlerden mi yoksa yaşam tarzlarındaki farklılıklardan mı kaynaklandığı net değil.
Veriler şunları gösterdi:
- 2012 ve 2016 yılları arasında kolorektal kanser vakalarının en düşük insidans oranları Pasifik Adalıları ve Asyalılar arasındaydı. 100.000 kişi başına 30 vaka vardı.
- Beyazlar ve Hispanikler arasında oran 100.000’de 39’du.
- Siyahiler arasında, 100.000’de 46’ydı.
Buna ek olarak, Alaska Yerlileri 100.000’de 89 ile en yüksek orana sahiptir. Ayrıca, son yıllarda kolorektal kanserden ölüm oranlarının düşmediği tek gruptur.
Tespit oranlarıyla ilgili de önemli bulgular vardı. Araştırmacılar, 2018 yılında 50 yaş ve üzeri kişilerin %66’sının tarama testlerinin güncel olduğunu tespit etti. Bir diğer şok edici gerçek, kolorektal kanser vakalarının yarısından fazlasının değiştirilebilir risk faktörlerinden kaynaklanmasıdır.
Kolorektal kanser konusunda önleme atılabilecek en iyi adımdır
Araştırmacılar, birçok kolorektal kanser vakasının önlenebileceğini bulmuşlardır. Bunun için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeniz gerekir. Düzenli egzersiz yapmalı, vücut ağırlığınızı kontrol etmeli ve sağlıklı bir diyet izlemelisiniz.
Ayrıca, insanlar düzenli olarak test yaptırmalıdır. Bahsettiğimiz gibi, bu sadece yaşlılar için değil herkes için geçerlidir. Kolorektal kanseri erken teşhis etmek, yaşam ve ölüm arasındaki fark olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aiassa, D., Manas, F., Bosch, B., Gentile, N., Bernardi, N., & Gorla, N. (2012). Biomarcadores de daño genético en poblaciones humanas expuestas a plaguicidas. Acta Biológica Colombiana, 17(3), 485-509.
- Siegel, R. L. (2020, 1 mayo). Colorectal cancer statistics, 2020. American Cancer Society Journals. https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21601.
- Villar-Ortega, P., Expósito-Ruiz, M., Gutiérrez-Soto, M., Jiménez, M. R. C., Navarro-Marí, J. M., & Gutiérrez-Fernández, J. (2021). La asociación entre Fusobacterium nucleatum y el cáncer colorrectal: una revisión sistemática y metaanálisis. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.
- Cancer.net. Cáncer colorrectal: Estadísticas. https://www.cancer.net/es/tipos-de-cáncer/cáncer-colorrectal/estad%C3%ADstica
- MedlinePlus. Cáncer colorrectal. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000262.htm
- Revista Española de Enfermedades Digestivas vol.99 no.4 Madrid abr. 2007. Dieta y cáncer de colon. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082007000400001
- Ciencia en Desarrollo vol.11 no.2 Tunja July/Dec. 2020 Epub Mar 20, 2021. Daño celular y genético como determinantes de la toxicidad de los plaguicidas. https://doi.org/10.19053/01217488.v11.n2.2020.11245