Granüloma Anulare Nedir?

Granüloma anulare normalde ağrıya neden olmaz ancak kaşıntıya ya da estetik problemlere neden olabilir. Nedeni bilinmeyen nadir bir cilt hastalığıdır.
Granüloma Anulare Nedir?

Son Güncelleme: 08 Ağustos, 2020

Granüloma anulare ciltte ortaya çıkan enflamatuvar bir hastalıktır. Adı halka şeklinde ya da dairesel tümseklere neden oluşundan gelir. Bunlar normalde kendi başların kaybolan yüksek, kırmızı tümseklerdir.

Gerçek şu ki, granüloma anulare çok yaygın bir hastalık değildir. Herhangi bir kişiyi etkileyebilir ancak normalde 10 yaş civarındaki genç insanlarda ortaya çıkar. Doktorlar nedeninden emin değildir ancak verilere göre kadınları erkeklerden fazla etkiler.

Bu durum normalde rahatsızlığa neden olmaz. Ancak son derece görünürdür, bu da sıklıkla estetik bir problem haline gelmesine neden olur. Buna ek olarak, bazı insanlar tümseklerin olduğu yerlerde çok fazla kaşıntı da deneyimlerler.

Hala bunun üzerine çalışılmaktadır, ama bazı enfeksiyonlar ile, hatta neoplazmalar ile bile ilgili gibi görünmektedir. Bu yazımızda granüloma anulare ve bunu tanımlamak ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi size açıklayacağız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Cilt Bakımı ve Sağlığı Hakkında Bazı Gerçekler

Granüloma Anulare Nedir?

Zaten bahsettiğimiz üzere bu kronik ve enflamatuvar bir cilt hastalığıdır. Halka şeklindeki yüksek, kırmızı tümseklerin oluşumunu içerir. Genellikle eller ve ayaklarda ortaya çıkar.

Gerçekte, bunun kadınları ve genç insanları daha fazla etkilediğini bilsek de kesin nedenini bilmiyoruz. Buna rağmen, bunu tetikleyebilecek belirli faktörler bulunmaktadır. Örneğin bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir.

Diğer bir olası neden ise bazı böcek ısırıkları ya da sokmalarıdır ve hatta bazı aşılara karşı bir reaksiyon bile olabilir. Granüloma anulare ayrıca hepatit gibi enfeksiyonlar ile ilgilidir. Buna rağmen, bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirtmek önemlidir.

Granüloma anulare normalde tedavi görmeden iki yıl sonrasında kaybolsa da bunu iyice incelemek önemlidir. Bilim insanları bunun diğer sistemik durumlar ile ilgili olup olmadığını bulmaya çalışmaktadır.

Belirli tiroit hastalıkları ve diyabet ile ilişkili gibi görünmektedir. Belirli kanserojenik süreçler dahi buna neden olabilir. Bu durumlarda normalde vücudun her tarafında bu tümsekler görülür ve tedavilere iyi tepki vermezler.

Elindeki cilt problemini gösteren bir kişi.
Eller granüloma anulare tarafından en çok etkilenen bölgelerden bir tanesidir.

Hangi Semptomlara Neden Olur?

Granüloma anulare tümseklerin yanında diğer semptomlara neden olmaz. Bu lezyonlar mavimsiden cilt tonuna ya da kırmızıya kadar farklı renklerde olabilir. Tamamı halka şekillidir ve dışarıya doğru genişler, merkezleri ise hafifçe çöküktür.

Tümsekler temasa karşı hassastır ancak acıya neden olmazlar. Ancak estetik problemlere ya da kaşıntıya neden olabilirler. Bu özellikle de vücudunuzun her yerinde pek çok tümsek bulunduğunda geçerlidir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Atopik ve Seboreik Dermatit Arasındaki Farklar

Buna ek olarak, uzmanlar granülomayı farklı gruplara ayırırlar:

  • İlk grupta lokalize granüloma anulare bulunur, ki bu en yaygın türüdür. Normalde eller ve ayaklarda ortaya çıkar ve lezyonların çapı 5 cm’ye kadar çıkabilir.
  • Ayrıca genel granüloma anulare de vardır, bu vücudunuzun tamamına yayılan türüdür.
  • Ve, son olarak, subkütanoz granüloma vardır. Bu durumda tümsekler küçük ve serttir, ve normalde kırmızı değillerdir.
Granüloma anulare lezyonları.
Hastalığın lokalize formu en yaygın olanıdır.

Granüloma Anulare Nasıl Tedavi Edilir?

Granüloma anulare kolayca tanınabilir lezyonlara neden olur, bu da normalde teşhis edilmesinin kolay olduğu anlamına gelir. Yine de, herhangi bir şüphe olması ihtimaline karşın, bazen dermatologlar bunu onaylamak için bir cilt biyopsisi isterler. Önceden de bahsettiğimiz üzere tümsekler normalde bir süre sonra kendi başlarına kaybolurlar.

Bu sebepten dolayı durum normalde maksimum iki yıl devam eder. Bundan dolayı, tedavi etmeniz tam olarak zorunlu değildir. Ancak, estetik anlamda ya da kaşıntı dolayısıyla sinir bozucu olabileceği doğrudur.

Eğer bu problemleri yaşıyorsanız kullanabileceğiniz belirli tedavi seçenekleri vardır. Bazı durumlarda lezyonların daha hızlı kaybolmasına yardımcı olabilecek kortikosteroid kremler kullanabilirsiniz. Hatta durum kremlere cevap vermiyorsa kortikosteroidleri enjekte edebilirsiniz.

Belirli durumlarda doktorlar granüloma anulareyi tedavi etmek için fototerapi teknikleri kullanır. Ve son olarak, lezyonlar çok fazla yayıldığında ve çok genelleşmiş halde olduklarında oral ilaçlar reçete edebilirler. Ancak, en önemli şey doktorunuza gitmek ve en iyi tedavi seçeneklerine karar vermelerine izin vermektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.