Hidrojen Peroksit (Oksijenli Su) ve Farklı Kullanımları
Hidrojen peroksit (oksijenli su) sıvı (sudan biraz daha yoğun) halde bulunan kimyasal bir bileşendir ve harika bir oksitleyici olması ile bilinir.
Genellikle yaraları iyileştirmek ve enfeksiyon kapmasını önlemek için kullanılır. Ancak tek kullanım alanı bu değildir.
Bu yazımızda, hidrojen peroksit (oksijenli su) hakkında biraz daha bilgi vermek ve bu ürünü nasıl kullanabileceğinizi anlatmak istiyoruz.
Evinizde harika bir ürün var ve farkında bile değilsiniz!
Ayrıca bakınız: Hidrojen Peroksidin Güzellik İçin İnanılmaz Kullanımları
Hidrojen peroksit (oksijenli su): İlk yardım malzemesinden daha fazlası
Su ile karşılaştırıldığında hidrojen peroksit, fazladan bir oksijen atomu daha içerir ve eczanelerden satın alabilirsiniz.
Çoğu insan, olası bir kesik, sıyrık ya da küçük yaralara karşı evinde bir şişe hidrojen peroksit bulundurur.
Hidrojen peroksit )oksijenli su) evinizde kesinlikle bulunması gereken bir üründür. Harika bir dezenfekten olmasının yanında şu özelliklere sahiptir:
Sivilcelere iyi gelir
Evde yapabileceğiniz bu tedavi, yüzünüzü ve vücudunuzun diğer bölgelerini kirden arındırmak için oldukça etkilidir.bilhassa sivilce tedavisi için başarılı sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
- Öncelikle yüzünüzü ılık su ve doğal bir sabun ile yıkayın.
- Ardından bir parça pamuğu ya da bezi hidrojen perokside batırın ve doğrudan sivilcenin üzerine uygulayın.
- Tahrişe ya da kuruluğa sebep olabileceğinden doğrudan yüzünüze ya da vücudunuzun diğer bölgelerine uygulamaktan kaçının.
Mantarı önler
Hidrojen peroksit kullanarak mikozların sebep olduğu kötü ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.
Bunun için küvet ya da bir leğene su doldurup bir miktar hidrojen peroksit ekleyin.
Her gece ayaklarınızı 20 dakika (ya da su soğuyana kadar) bu suyun içinde bekletin. Bu yöntem ile aynı zamanda cilt enfeksiyonlarından kaçınabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı beyazlatır
Kişisel bakımın yanında hidrojen peroksidi evinizde de kullanabilirsiniz.
Solan ya da lekelenen beyaz çamaşırlarınızı hidrojen peroksit ile yıkamayı deneyin. Döşemelik eşyalarınızı bile hidrojen peroksit ile temizleyebilirsiniz.
Eğer kan lekesini çıkarmaya çalışıyorsanız, lekenin üzerine biraz hidrojen peroksit dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından yıkamadan önce bir fırça yardımıyla çitileyin.
Ayrıca bakınız: Evde Hidrojen Peroksit Tutmak için 12 Neden
Sebze ve meyveleri dezenfekte eder
Genellikle, çiğ yenen sebze ve meyveleri yıkamak için elma sirkesi kullanılır. Ancak sirke kokusundan rahatsız olanlar için bir diğer alternatif de hidrojen peroksittir.
Lavaboya 3/4 bardak hidrojen peroksit ekleyin ve üzerine ılık su ile doldurun.
Meyve ve sebzelerinizi bu suyun içine atın ve kabuklarını temizleyin.
Ancak mantarları bu şekilde yıkamanızı önermiyoruz. Onun yerine hidrojen perokside batırılmış bir bez kullanarak mantarların üstünü temizleyebilirsiniz.
Soğuk algınlığından kurtarır
Hidrojen peroksit (oksijenli su) zararlı mikroorganizmalaradan kurtulmak için iyi bir yoldur.
Bu yüzden soğuk algınlığı ya da boğaz ağrısı gibi problemlerden kurtulmak için harika bir seçenek olması da şaşırtıcı değil.
Mesela, boğaz ağrısı için aynı miktarda suyu ve hidrojen peroksidi karıştırıp gargara yapabilirsiniz.
Karın ağrısına yol açabileceği için bu karışımı içmeyin.
Bu yöntemi aynı zamanda soğuk algınlığını, sinüziti ve burun tıkanıklığını önlemek için de kullanabilirsiniz.
Ağız sağlığını güçlendirir
Ağızda biriken ve diş çürümesi, kötü ağız kokusu ya da yaralara sebep olan zararlı bakterilerden kurtulmak için de hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda hidrojen peroksit kullanarak sigara, kahve, alkol ya da yanlış fırçalamanın neden olduğu diş lekelerini de giderebilirsiniz.
- Bir yemek kaşığı suya bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin ve bu karışımla ağzınızı çalkalayın.
- Karışımı ağzınızda iyice çalkalayın ve tükürün.
- Dişinizdeki lekeleri temizlemeniz için pamuk kullanmanızı öneriyoruz.
Bazı insanlar karbonat ekleyerek bu karışımı ev yapımı diş macunu şeklinde kullanmaktadır.
Evinizi temizlemeye yardımcı olur
Kıyafetlerinizi temizlemenin yanında hidrojen peroksidi evinizin bir çok yerinde temizlik malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
Banyonuzu, mutfağınızı, masanızı, mutfak tezgahınızı ya da istediğiniz her yüzeyi hidrojen peroksit ile temizleyebilirsiniz.
Her zaman elinizin altında aynı miktarda su ve hidrojen peroksit karışımının bulunduğu bir sprey şişe bulundurun. Bu, aynı zamanda sağlığınıza ve çevreye zarar veren ürünlere de bir alternatiftir.
- Bulaşıklarınızın yeni gibi olması için bulaşık makinesine 30 ya da 60 gr hidrojen peroksit (oksijenli su) ekleyin.
- Aynı şekilde yerleri temizlemek için kullandığınız suya biraz hidrojen peroksit ekleyebilirsiniz. Spreyli bir şişe kullanarak, yatak örtülerinizi, perdelerinizi vs dezenfekte edebilirsiniz.
- Tuvaletiniz kirli ya da lekeli mi? Hidrojen peroksit size yardımcı olabilir. Yarım bardak hidrojen peroksidi klozetin içine dökün ve 20 dakika bekletin. Ardından bir fırça ile temizleyin ve sifonu çekin.
- Duş perdeniz küfle mi dolu? Aynı şekilde bu harika temizlik malzemesini kullanabilirsiniz. Bütün perdeye hidrojen peroksit (oksijenli su) sıkın ve bir peçete ya da sünger yardımıyla lekeleri temizleyin.
Bahçenize ve bitkilerinize iyi bakar
Bitkilerinize hayat vermek için de hidrojen peroksit kullanabilirsiniz.
Bunun için 2 yemek kaşığı ve 1 litre suyla hazırladığınız karışımı bitkilerin yapraklarına sıkabilirsiniz. Bu şekilde mantar ve böcek oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Bir diğer tarif de 4 litre suya yarım bardak hidrojen peroksit (oksijenli su) eklemektir. Bu karışım, bitki köklerinin çürümesini engelleyecektir.
Hidrojen peroksidin diğer kullanım alanları
Yukarıda söylediklerimize ek olarak hidrojen peroksidin başka kullanım alanları da vardır:
- Saçın rengini açar
- Buzdolabındaki kötü kokuyu giderir
- Oyuncakları dezenfekte etmek için kullanılabilir
- Aynaları temizler
- Tenceredeki yemek artıklarını temizler
- Kontakt lensleri dezenfekte eder
- Kulaklarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz
- Yemek masasını dezenfekte eder.
Artık tüm bu kullanımlarını bildiğinize göre bu ucuz üründen en iyi şekilde faydalanabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Halliwell, B., Clement, M. V., & Long, L. H. (2000). Hydrogen peroxide in the human body. FEBS Letters. https://doi.org/10.1016/S0014-5793(00)02197-9
- Wilkins, R. G., & Unverdorben, M. (2013). Wound cleaning and wound healing: A concise review. Advances in Skin and Wound Care. https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000428861.26671.41
- Muizzuddin, N., Schnittger, S., Maher, W., Maes, D. H., & Mammone, T. (2013). Enzymatically generated hydrogen peroxide reduces the number of acne lesions in acne vulgaris. Journal of Cosmetic Science.
- Tredwin, C. J., Naik, S., Lewis, N. J., & Scully Cbe, C. (2006). Hydrogen peroxide tooth-whitening (bleaching) products: Review of adverse effects and safety issues. British Dental Journal. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4813423
- Baldry, M. G. C. (1983). The bactericidal, fungicidal and sporicidal properties of hydrogen peroxide and peracetic acid. Journal of Applied Bacteriology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1983.tb02637.x