Hindistan Cevizinin Bilmediğiniz Faydaları
Hindistan cevizi farklı şekillerde yenebilen bir meyvedir. Ferahlatıcı suyu ve meyvesi değişik şekillerde kullanılabilir. Eğer isterseniz tatlılarınızda kullanmak üzere rendelenmiş hindistancevizi de alabilirsiniz.
Bu meyveyi ister diyetiniz için, ister el işlerinizde, isterseniz de ilaç olarak kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Hindistan Cevizinin Özellikleri
Hindistan cevizi, tropikal ülkelerde antibakteriyel, antioksidan, hipoglisemik, karaciğer koruyucu ve bağışıklık sistemi tetikleyici özellikleri için kullanılır.
Bu meyvenin esas faydaları, insanlar için çok faydalı çeşitli vitaminlerin ve minerallerin bulunduğu çekirdeğinde gizlidir. Bu çekirdek kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, sodyum, selenyum, çinko, iyot, florür, manganez ve diğer elementleri de içerir.
Hindistan cevizi esasında bir yemiştir. Biz bu yemişin büyük ve içinde su veya süt bulunan çekirdeğini tüketiriz. Hindistan cevizinin içi beyaz ve dışı kahverengi renklidir.
Stres, kilo alımı, kemik erimesi, ödem birikmesi gibi rahatsızlıkları önlemek için kullanılan bir besindir. Bunun yanı sıra, kalp ve damar sağlığı için de faydalıdır.
Hindistan Cevizi: Sporcuların Meyvesi
Her gün spor yapanlara Hindistan cevizi suyu veya sütü içmelerini öneriyoruz:
- Su takviyesi: yüksek miktarda su ve susuzluğu önlemeye yarayan mineral içerir. Yağ ve şeker oranı düşük olduğu için düşük kalorilidir. Çok sıcak bölgelerde, susuzluğu anında giderdiği için en sevilen içecekler arasındadır.
- Mineral takviyesi: Kalbin çalışmasını geliştirir ve kasları dengeler.
- Antioksidan: Hindistan cevizinin içinde bulunan minerallerden selenyum ve çinkonun antioksidan özellikleri vardır. Bu nedenle sıkça güzellik ürünlerinde, kremlerde ve güneş kremlerinde kullanılır.
- Enerji verir: Çok yoğun bir günün ardından veya çok fiziksel aktivite yaptığınız bir günün sonunda ya da çok sıcak yerlerde özellikle tüketilmesi önerilir. Hindistan cevizini isterseniz smoothielere veya meyve sularına (portakal, greyfurt, muz vb…) da ekleyebilirsiniz.
- Tansiyonu dengeler: Çünkü içerdiği doymuş yağlar, vücut için harika bir enerji kaynağıdır. Bu yağlar Hindistan cevizinin etli kısmında ve sütünde bulunur.
Kalbiniz İçin Yararlıdır
Hindistan cevizi daha tam olgunlaşmamışken, içindeki suda az miktarda şeker ve yağ, ama çok miktarda mineral ve besleyici öğe vardır. Hindistan cevizi ağaçlarının bol bulunduğu tropik ülkelerde, meyveyı ağaçtan toplayıp suyunu içmenin yanı sıra, şişelenmiş olarak satan yerler de vardır.
Bu makalemize de göz atın:
Hindistan cevizi suyu içmek, yüksek kolesterolü olan hastalarda trigliseridleri düşürerek tansiyonun da azaltılmasını sağlar. Ayrıca diyabetik ve hipoglisemik özellikleri vardır.
Hindistan Cevizi Yağı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Hindistan cevizi tüketmenin bir başka yöntemi de esans yağlarıdır. Bu meyvenin yağı, anne sütünden sonra en yüksek yağ asidi miktarına sahiptir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, vücudunuzun bakteriler, hastalıklar, enfeksiyonlar ve virüslerle savaşmasına yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı ile ilgili elimizde hala çok fazla bilgi olmadığı için, günümüzde çok yaygın kullanılmamaktadır.
Eğer bu yağın hidrojenize edilmemiş, doğal ve işlenmemiş halini kullanırsanız, sağlığınıza iyi gelir ve kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olur.
Ayrıca metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur ve tiroid sorunlarından korunmanızı sağlar. Ayrıca kalp hücrelerinizi korur, menopoz belirtilerine ve adet dönemi sancılarına da iyi gelir.
Hindistan Cevizi Suyunun Diğer Özellikleri
- Kalp ve damar sağlığı için çok yararlı olmasının yanı sıra, neredeyse anne sütü ile aynı seviyede detoks gücüne sahiptir ve böbreklerdeki zararlı kalıntıları temizler.
- C vitamini, doğal şekerler ve pek çok mineral içerdiği için çocuklara da önerilir.
- Mide bulantısı, gaz ve idrar yolu sorunlarına iyi gelir.
- İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekleri arındırmak için de kullanılır.
- Böbrek, sindirim ve karaciğer fonksiyonlarına yardım eder.
- Enfeksiyonları önler, diyabetin kontrol edilmesine yardımcı olur, bağırsak hareketlerini düzenler.
- Pankreas ve enzim sistemindeki gerginliği alır.
- Mesane hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Cildinizi nemlendirir, yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.
Hamilelik Sırasında Hindistan Cevizinin Faydaları
Gebelik dönemindeki kadınlara Hindistan cevizinin etli ya da sütlü kısmını tüketmeleri önerilir. Bu meyve, hem anne hem de bebek için çok faydalıdır. Enerji ve vitamin takviyesi yaparak gebeliğin çok daha iyi geçmesini sağlayan pek çok besin içerir.
- Doğal bir izotonik içecek olduğu için, kaybedilen sıvıların yerini alır ve hamile kadınlarda çok sık görülen bilek şişmelerini önler.
- Gebelik döneminde su eksikliğinizi gidermek için çok iyi bir seçenektir.
- Kolesterol ve yağ içermez. Böylece, 9 ay içinde doktorların size önerdiğinden daha fazla kilo almanıza neden olmaz.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalanmanızı önler ve bebeğin savunma sistemini güçlendirir.
- Gebeliğin ilk birkaç ayındaki mide asidi ve kusma sorunlarını da tedavi eder.
- Ayrıca hamile kadınlarda sıkça görülen bir başka problem olan kabızlığa da iyi gelir.
Resimler Chandrika Nair, Celine Nadeau, Jeffery Wong, John Revo Puno ve Montse PB’nin izni ile kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Centers for Disease Control and Prevention. (2022). Sodium, potassium and health. Consultado el 12 de abril de 2023. https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm
- Huang, Z., Rose, A. H., & Hoffmann, P. R. (2012). The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities. Antioxidants and Redox Signaling. 16 (7): 705-743. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277928/
- Joshi, Sh., Kaushik, V., Gode, V., & Mhaskar, S. (2020). Coconut oil and immunity: what do we really know about it so far? The Journal of the Association of Physicians of India. 68 (7): 67-72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32602684/
- Khaw, K-T., Sharp, S. J., Finikarides, L., Afzal, I., Lentjes, M., Luben, R., & Forouhi, N. G. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 8 (3): e020167. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29511019/
- Lyudinina, A, Y., Ivankova, G. E., & Bojko, E. R. (2018). Priority of use of medium-chain fatty acids during high-intensity exercise in cross-country skiers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 15 (1): 57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30526607/
- Mahayothee, B., Koomyart, I., Khuwijitjaru, P., Siriwongwilaichat, P., Nagle, M., & Müller, J. (2016). Phenolic compounds, antioxidant activity, and medium chain fatty acids profiles of coconut water and meat at different maturity stages. International Journal of Food Properties. 19 (9): 2041-2051. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2015.1099042
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2013). Antioxidants: in depth. U. S. Department of Health and Human services. https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth
- Neelakantan, N., Hoong Seah, J. Y., & Van Dam, R. M. (2020). The effect of coconut oil consumption on cardiovascular risk factors. Circulation. 141 (10): 803-814. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052
- Pasricha, S-R., Tye-Din, J., Muckenthaler, M.U., & Swinkels, D. W. (2020). Iron deficiency anemia. The Lancet. https://www.thelancet.com/clinical/diseases/iron-deficiency-anaemia
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Nuts, coconut meat, raw. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170169/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Nuts, coconut water (liquid from coconuts). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170174/nutrients
- Zeratsky, K. (2021). What is coconut water and what’s behind the hype? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coconut-water/faq-20207812