Kabızlık İçin Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Kabızlık İçin Aloe Vera Nasıl Kullanılır?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Aloe vera yeşil yaprakları içinde şeffaf bir jel barındıran, yanıklar, yaralar ve kabızlık gibi çeşitli durumlara iyi gelen bir bitkidir.

Kabızlık için Aloe Vera

Kabızlık, dışkının kalın bağırsakta uzun süre kalıp, çok yavaş sindirime ve rahatsızlığa neden olduğu bir durumdur. Bu rahatsızlıklardan bazıları, günlerce tuvalete çıkamama, karın ağrısı, kolit, mide bulantısı ve benzeri şeylerdir.

Bu rahatsızlığa neden olan etkenlerden bazıları; stres, yeterince sıvı tüketmemek, lifli beslenmemek, tıbbi ilaçların veya laksatiflerin çok kullanımı, hormonal değişiklikler, alışkanlık değişiklikleri gibi şeylerdir.

Yapılan çalışmalara göre, bu tarz kabızlık durumlarında bağırsağı doğal yöntemlerle boşaltmak için laksatif özelliklerinden dolayı aloe olarak da bilinen aloe vera bitkisi kullanılmaktadır.

Hazırlanışı

Bu tedaviyi hazırlamak için öncelikle bitkinin yaprağını soğuk su ile yıkamanız gerekiyor. Ardından ortadan ikiye bölüp dikenli kısımları ayıklayın. İçindeki, laksatif özellikler taşıyan jeli alıp blendıra koyun.

Jeli bitkiden çıkarttığınız gibi hazırlamalısınız çünkü hava ile temas ettikçe sertleşecektir. Eğer karışımınızı daha da güçlendirmek istiyorsanız blendıra birazcık sitrik asit içeren meyve suyu yani limon, greyfurt veya portakal suyu ekleyebilirsiniz.

Bu karışım buzdolabında yaklaşık bir hafta kadar özelliklerini korur. Ama yine de yapıldığı ilk iki üç gün en etkili olacağı zamandır.

Nasıl içmeliyim?

Günde yaklaşık 1 litre aloe vera suyu içmelisiniz. Aloe vera suyu içerken mümkünse aç karnına için; böylece yemiş olduğunuz yiyecekler ve içecekler ile karışmaz. Hazırlamış olduğunuz karışımdan iki yemek kaşığı alıp bir bardak suya veya meyve suyuna karıştırın.

Eğer durumunuz kronik ise, aloe vera farklı şekillerde her gün tüketilebilir, ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Her şeyin fazlası zararlı olabilir.

Bu tedavi hamile, diyabet hastası, tiroid hastası veya böbrek hastası kişiler için uygun değildir, bu kişiler sadece lif ve vitamin açısından zengin bir beslenme düzenine devam etmeliler.

Öneriler:

egzersiz yapan kadın

Gaz şişkinliği ve karın ağrısı gibi kabızlığın ilk belirtileri ortaya çıktığında, doktorunuza veya bir uzmana danışmalısınız ki, durumunuz değerlendirilip doğru teşhis konabilsin.

Ayrıca, çok su içmeniz ve yaşam şeklinizi değiştirmeniz iyi olabilir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip, tükettiğiniz lif miktarını arttırmanız öneriliyor. Bu sindirim için, egzersiz yapıp metabolizmanızı geliştirmeniz kadar önemlidir.

Unutmayın…

aloe vera suyu

Aloe vera sağlığınız için pek çok yararı bulunan bir bitkidir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, sindiriminize yardım edip, bağırsaklarınızı temizler ve mide işleyişinizi düzenler.

Size en iyi şekilde şifa vermesi için doğru şekilde hazırlayıp muhafaza etmeniz gerekiyor. Eğer ishal veya kramp gibi durumlarla karşılaşırsanız en az 3 gün karışımı içmeyi kesin. Ardından günde üç sefer ufak dozlar şeklinde yemeklerden önce için. Bu gerçekten de kabızlığınızı giderip sizi rahatlatacaktır.
Resim Redestrategía’nın izniyle kullanılmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
  • Chatterjee, P., Chakraborty, B., Nandy, S., & Pharm, M. (2013). Aloe Vera Plant : Review With Significant Pharmacological Activities. Mintage Journal of Pharmaceutical & Medical Sciences. https://doi.org/10.1128/IAI.68.11.6337-6345.2000.Updated
  • Khedmat, H., Karbasi, A., Amini, M., Aghaei, A., & Taheri, S. (2013). Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: Trial on Iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.