Hiporeksi veya İştah Azalması

Hiporeksi psikolojik, duygusal ve sosyal faktörlerden kaynaklanabilir. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için bu ilgi çekici yazımızı okuyun!
Hiporeksi veya İştah Azalması

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2020

İştah azalması için verilen tıbbi isim hiporeksidir. Bu durum her yaşta görülebilir, fakat genelde yaş aldıkça artar. “Hiporeksi” ve “anoreksiya” terimleri benzerdir. Aslında, pratikte ikisini ayırt etmek zordur. Anoreksiya, iştahın tamamen kapanmasından kaynaklanır. Maalesef, bu iki durum da yetersiz beslenmeden veya vitaminler gibi bazı maddelerin eksikliğinden dolayı sağlığın bozulmasına sebep olur.

Uzmanlar, hiporeksinin 65 yaş üstü insanların neredeyse %60’ında görüldüğünü tahmin etmektedir. 80 yaş üstündeki insanların da neredeyse %90’ı bundan muzdariptir. Bu yazımızda, bu konu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hamilelikte İştahsızlık

İştah Azalması: Hiporeksinin Sebebi Nedir?

Üstte bahsettiğimiz gibi, hiporeksi iştah azalması demektir. İştahın kapanması daha az gıda alımına yol açar, bunun sonucu olarak da kilo kaybı ve yorgunluk görülür.

Hiporeksiya, uzun vadede önemli beslenme eksikliklerine yol açabilir. Bu durumdan muzdarip olan kişilerin vitamin eksikliği ve ayrıca kansızlık yaşaması çok yaygındır.

Enerji ihtiyacı yaş arttıkça azalıyor olsa da, iştahın kapanmasının tek sebebi bu değildir. Genelde stres veya depresyon gibi psikolojik problemler de bununla ilişkilidir.

yemek masasında oturan ve su içen adam

Benzer olarak, çoğu uzman da yaşın verdiği duyarlılık kaybının bu konuda etkili olduğuna inanmaktadır. Diğer bir deyişle, koku ve tat alma duyularının zayıflaması iştahın kapanmasına sebep olur.

Hiporeksiye sebep olabilecek diğer durumlar akut ve kronik hastalıklardır. Ek olarak yaşlı insanlar için, bu duruma direkt etki eden malignite ve sindirim patolojilerinden muzdarip olmak da oldukça yaygındır.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: İştahsız Çocuklar İçin Doğal Yöntemler

Diğer Yaygın Sebepler

İştah, birçok durumdan etkilenebilir. Yaşlı olanlar için hiporeksiye yol açan sebepler; bakım evinde kalmak, yeterli bakılmamak veya yalnızlık olabilir.

Ayrıca, bazı ilaçlar da benzer bir şekilde iştaha etki ediyor olabilir. Kodein, morfin ve hatta kemoterapi buna örnektir. Bu yaşta diş problemleri de çok yaygındır. Yaş ile artan diş ile ilgili rahatsızlıklar veya ağız kuruluğu da yemeyi etkileyebilir. Katı gıdalar yiyememek de oldukça iştah kapatıcı bir unsur olabilir.

iştah azalması

Hiporeksinin Sonuçları Nelerdir?

İştahınızın kapanması ve bunun bir sonucu olarak daha az yemek yeterli beslenememeye sebep olur. Yaşlı insanlarda, bu besinsizlik yavaşça ve zaman geçtikçe görünür. Bu yüzden de fark etmesi zordur.

Birisi yeterli beslenemediğinde, kas kütlesi azalır. Bunun bir sonucu olarak da gücü azalır ve yorgunluk hissi artar. Yemek yemek, direkt olarak sağlığınızın durumu ve bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır.

Yani bütün bunları göz önüne aldığımızda, hiporeksi yaşanan herhangi bir hastalığı daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden bir an önce uygun bir tedavi uygulamak çok önemlidir. En ideal şey, yeme alışkanlıklarını değiştirmektir.

Uzmanlar hastaların, günde birkaç kez daha küçük porsiyonlar halinde fakat kalori bakımından zengin öğünler yemelerini tavsiye etmektedir. Ek olarak, lezzetli şeyler seçmek ve dikkat dağıtıcı hiçbir unsur olmadan, yemeklerin süresini uzatmak da iyi olacaktır. Eğer bunları yaptığınızda sonuç alamazsanız, iştah artırıcı ilaçları deneyebilirsiniz.

Eğer bir sorunuz varsa en önemli şeyin doktorunuza danışmak olduğunu unutmayın. Onlar durumu tespit edebilir ve sizin rahatsızlığınıza uygun önerileri verebilir ve tedavi uygulayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.