Hormonal Tedavi ve Özellikleri
Hormonal tedavi konusundan bahsetmek için kanser hakkında konuşmak önemlidir. Bunun nedeni, bu tür bir hastalığın bir grup karmaşık durumu içermesidir. Dolayısıyla her kanser türünün kendine has özellikleri, evrimi ve tedavisi vardır.
Türüne bağlı olarak, kanser hücreleri vücut tarafından üretilen hormonal uyaranlara farklı tepkiler verecektir. Bu hormonlar kanser büyümesini uyarır ve böylece çoğalırlar. Bu nedenle hormonal tedavi gibi tedaviler kullanılarak kanser hücrelerinin uyarılmasının engellenmesi gerekir.
Hormonal tedavi nedir?
Bu bir tür sistemik kanser tedavisidir. Sistemik tedaviler, uygulandıklarında kan dolaşımına katılan tedavilerdir. Sadece kanser hücrelerine değil, vücuttaki tüm hücrelere ulaşır ve hepsini etkilerler.
Hormonal tedavinin temel özelliği, belirli hormonların etkisini yavaşlatması veya bloke etmesi, kötü huylu hücrelerin büyümesini ve bölünmesini yavaşlatması veya durdurmasıdır.
Hormonal tedavinin uygulamaları
Kanserli kişiler, ne tür kansere sahip olduklarını belirlemek için birçok teste tabi tutulur. Pozitif hormon reseptörlerine sahip herhangi bir kanser türü teşhisi konan bir kişi, hormonal tedavi için iyi bir adaydır. Pozitif hormon reseptörlerine sahip en yaygın kanser türleri meme ve prostat kanseridir.
Bu yazıyı da okuyun: Kanser ve Duygusal Etkileri
Hormonal tedavi ve meme kanseri
Spesifik olarak hormon reseptörü pozitif meme kanseri hakkında konuştuğumuzda, östrojen adı verilen bir hormonun uyarılmasına yanıt veren bir tipten bahsediyoruz.
Pozitif östrojen hormonu reseptörlü meme kanseri, dünyadaki meme kanseri vakalarının %80’ini oluşturur.
Östrojen, kadın yumurtalıkları, böbrek üstü bezi ve yağ dokusu tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Bu hormon, bir kadının ikincil fiziksel özelliklerinin gelişmesinden ve adet döneminin başlamasından sorumludur.
Meme kanserinde hormonal tedavi, bir tümörün boyutunu küçültmeyi, tedaviden sonra kanser oluşma riskini azaltmayı ve ileri evre meme kanserinin büyüme oranını azaltmaya yardımcı olmayı amaçlar.
Meme kanseri için hormonal tedavide kullanılan ilaçlar aşağıdaki mekanizmalarla çalışır:
- İlk olarak, vücuttaki östrojen miktarını azaltmak
- Daha sonra, östrojenin hücreler üzerindeki etkisini bloke etmek
Bu tedavi aynı zamanda anti-östrojen tedavisi olarak da bilinir, çünkü meme kanserinde hormon tedavisinin amacı östrojene etki etmektir.
Hormonal tedavi ve prostat kanseri
Prostat kanseri, diğer hormonların, yani androjenlerin uyarılmasına yanıt verir. Ayrıca, bu hormonlar, aynı kadınlarda östrojen hormonunun yaptığı gibi, bir erkeğin ikincil cinsel özelliklerinin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Meme kanserinden farklı olarak, prostat kanseri için hormon yüzey reseptörlerinin belirlenmesi gerekli değildir. Bu nedenle, çoğu prostat tümörü androjen hormonu reseptörlerine sahiptir.
Prostat kanserinde hormonal tedavi testosteron üretimini azaltmayı amaçlar. Bu, ya kimyasal ya da cerrahi kısırlaştırma ya da tümör hücreli vakaların androjen reseptörünü bloke etme yoluyla olur.
İlginizi çekebilir: Kanser Sağkalım Oranı
Hormonal tedavinin yan etkileri
Genel olarak, hormonal tedavi gören kişiler, belirli bir hormonun azalması veya yokluğu ile ilgili yan etkiler yaşayabilir.
Örneğin, meme kanseri olan ve hormonal tedavi alan kadınlar şunları bekleyebilir:
- Sıcak basmaları
- Gece terlemeleri
- Vajinal kuruluk
- Azaltılmış cinsel dürtü
- Ruh hali değişiklikleri
- Osteoporoz
Benzer şekilde, erkekler şunları yaşayabilir:
- Azalmış cinsel istek
- Cinsel iktidarsızlık
- Osteoporoz
- Kas kütlesinde azalma ve fiziksel güç eksikliği
- Artan kan kolesterolü
- Şeker hastalığı
- Kilo almak
- Ruh hali değişiklikleri
- Yorgunluk
- Jinekomasti (meme büyümesi)
Sonuç
Son olarak, hormonal tedavinin meme ve prostat kanserine karşı sıklıkla kullanılan bir tedavi seçeneği olduğunu hatırlamak önemlidir. Bunun nedeni, hastalığın pozitif hormon reseptörlerine sahip olmaları ile karakterize edilen formları olmalarıdır. Bu nedenle hekim veya onkolog, avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- David, C., & Boinet, T. (2019). Hormone therapy for prostate cancer. Actualites Pharmaceutiques. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2018.12.003
- Uramoto, H., Kagami, S., Iwashige, A., & Tsukada, J. (2006). Hormone therapy for breast cancer. Journal of UOEH. https://doi.org/10.7888/juoeh.28.287
- Chlebowski, R. T. (2009). Menopausal Hormone Therapy, Hormone Receptor Status, and Lung Cancer in Women. Seminars in Oncology. https://doi.org/10.1053/j.seminoncol.2009.10.008