İyi Bir Sağlık İçin 7 Japon Disiplini

Muhtemelen farkına bile varmaksızın, yaşam kalitenizi yükseltmek adına çok yararlı olan bu Japon disiplinlerinden bazılarını uyguluyor olabilirsiniz.
İyi Bir Sağlık İçin 7 Japon Disiplini

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Sağlık ve ortalama yaşam süresi söz konusu olduğunda, Japonya şu anda ilk sırada. Bunu Japon disiplini ile sağlıyorlar.

Japonların sağlığa yönelik yaklaşımı, dengeli bir diyetin yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etme ihtiyacına, kronik hastalıkların gelişmesini önlemek ve en erken döneminde kanseri saptamak için çalışma ortamlarında düzenli olarak tıbbi kontrolleri finanse etmeye dayanmaktadır.

Öte yandan, Japonya’nın felsefi ve dini kökenini; doğa, kültür, düzen, güzellik ve disiplinle olan çok yakın ilişkisini de göz ardı edemeyiz. Bu ülke çok uzaklarda olmasına rağmen, tüm bunlar çoğu kişide Japon halkına dair bir merak uyandırır.

Bu makalede, hastalıkları iyileştirmiyor olsa dahi, sağlıklı olmanızı sağlayan ve iç dengenizin yanı sıra refahınızı da garanti altına almak amacıyla Japon yaklaşımını destekleyen bu Japon disiplini hakkında size bilgi vermek istiyoruz.

Bu konuyu ilginç, hatta birçok açıdan pratik bulacağınız konusunda eminiz.

1. Shiatsu veya basınç noktaları

eline basınç uygulama Japon disiplini

Batı dünyasında Shiatsu ya da aküpresür bilinmemektedir.

Vücudun stratejik noktalarına değişken halde basınç uygulamak için elleri, parmakları, dirsekleri ve hatta ayakları kullanan alternatif bir tıp alanından bahsediyoruz.

Birçok farklı makalede, bu teknik hakkında ve bu tekniğin, stresin egemen olduğu yaşamlarımızda gün geçtikçe hassaslaşan boyun ve sırt bölgelerimizdeki gerginliğin ve belirli ağrıların azaltılmasına yönelik faydaları hakkına bilgi verdik.

2. Eklemler için Taiso

Bir ortamda, belgeselde ve hatta bir parkta, bir kişi ya da bir grup insanın, uyumla dolu, nazik esneme hareketleri gerçekleştirdiğini göreceğiniz konusunda eminiz. Taiso, insanların eklem sağlığını korumak amacıyla uygulanan, 800 yıldan fazla süren bir geleneğe ait bir jimnastik türüdür.

Bu uygulama, eklem esnekliğini desteklemek amacıyla yeterli hareket genişliği yaratmayı amaçlayan, hafif egzersizleri içerir. Bu günlerde pek çok Batı ülkesinde de uygulaması başlatılan, çok rahatlatıcı ve tedavi edici bir egzersiz türüdür.

3. Çay törenleri

çay koymak

Çay ve iyi bir sağlık her zaman, hem Japon kültürü hem de dünyanın geri kalanı için çok yakın bir ilişki içerisindedir. Bununla birlikte, Japon kültüründe çay içmek, görünenden daha samimi, daha ruhsal ve daha kıymetli bir yere sahiptir.

Gerçekte, chanoyu ya da çay seremonisi, aradığınız iç huzuru bulabileceğiniz, misafirleri, doğayı ve aklı onurlandıran bir yoldur.

Aşağıda verilenler bu seremoninin 4 amacını oluşturur:

  • Kendiniz ve doğa ile yeterli uyuma ulaşın.
  • Başkalarına karşı saygılı davranın.
  • Zihnin saflığını artırın.
  • Ruhsal huzur ve sükunete ulaşın.

4. İyi bir sağlık ve uzun ömrün diyeti

Japonların, çoğumuzdan daha iyi besleniyor olduğu gerçeği herkes tarafından bilinmektedir. Batılı bireyler, kızarmış gıdaların, doymuş yağların, beyaz unların, dondurulmuş ve işlenmiş gıdaların ve endüstriyel tatlıların büyük birer hayranıdır.

Japon kültürünün bazı prensiplerini beslenme planımıza dahil edersek sizce neler olur?

  • Tabaklarımızda daha küçük miktarda yiyecek.
  • Daha fazla balık, pirinç, sebze, meyve, yosun, soya ve çay tüketmek.
  • Taze gıdaların önemini anlamak ve sanayileşmiş gıdaları bir kenara bırakmak.
  • Herhangi bir yemek için temel olarak balık ve sebze suları kullanmak.

5. Zen, gerçekliği anlamanın bir yolu

zen japon disiplini

Zen Budizm Hindistan’da doğdu, daha sonra Çin’e ulaştı ve 13. yüzyılda Japonya’ya geldi.

Bu terim, gerçekte, çeşitli kavram ve fikirleri kapsar:

  • Meditasyon
  • Derin düşünce
  • Zihnin sessizleştirilmesi
  • Zihinsel konsantrasyon

Zen, Japon dünyasında, günlük yaşamın farklı alanlarının omurgasını meydana getirir. Japon dekorasyonunda, mimarisinde, bahçelerinde, tavır ve tutumlarında; hatta rahatlama ve nefes alma şekillerinde ve bile bunu görebiliriz.

Örneğin, sahip olduğumuz “zen”i yarım saat uygulamaya koymak bize fayda sağlayacaktır.

Bunu yapmak için ihtiyacınız olan tek şey, bacaklarınız çapraz ve sırtınız dik bir halde, bir minder üzerinde oturmak, derin nefesler alıp vermek, sonra rahatlamak ve meditasyon yapmaktır.

6. Reiki, tamamlayıcı bir terapi

Buna ister inanın ister inanmayın. Bunu deneyebilir ya da sadece merak uyandırıcı bir şey olarak görebilirsiniz Reiki antik çağlardan beri, maneviyatın enerjinin çalışması ile birleştirildiği tedavi şeklinin atadan kalma bir formudur.

Reiki, enerjiyi yönlendirmek için elleri (dokunmadan) kullanmanın yollarını arar. Bu tür bir terapiyi 1922 yılında Kurama Dağı’nda 21 günü meditasyon yaparak geçirdikten sonra, keşiş Mikao Usui’nin Japon halkına getirdiği söylenir.

Bununla birlikte, elleri kullanarak şifa vermenin binlerce yıllık bir gelenek olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Japonya’ya gelişi daha yakın bir zamana aittir. Şüphesiz ki Reiki, birçok Japon disiplini gibi Japon insanının günlük yaşamında belli bir etkiye sahiptir.

7. Taiko, ses aracılığıyla enerji ve zindelik

taiko yapan iki kişi

Taiko büyük bir davuldur.

Nasıl çalınacağı, ritmin nasıl sürdürebileceği ve ahengin nasıl yürütebileceği bilinirse; bir topluluktaki her bir set ve hareket, şüphesiz ki, harika bir fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplinin büyük bir sonucu olarak yansır.

Kökeni, çeşitli dini tarımsal törenlere dayanan çok katartik bir uygulamadır. Taiko yapılan işin ritmini işaretlemeyi ve canlandırmayı amaçlamıştır.

Aynı zamanda savaş zamanlarında, fırtına, yangın ve diğer olayları uyarmak için de kullanılmıştır. Günümüzde, taiko birçok ülkeye bir gösteri olarak yayılmıştır.

Bu Japon disiplini çok dikkat çekicidir ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uygulaması büyük oranda konsantrasyon ve güçlü vücut dinamikleri gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Keenan BJ. The Japanese Tea Ceremony and stress management. Holist Nurs Pract. 2013;
  • Chiesa A. Zen Meditation: An Integration of Current Evidence. J Altern Complement Med. 2009;
  • Shaku F, Tsutsumi M, Goto H, Arnoult D Saint. Measuring the Effects of Zen Training on Quality of Life and Mental Health Among Japanese Monk Trainees: A Cross-Sectional Study. J Altern Complement Med. 2013;
  • vanderVaart S, Gijsen VMGJ, de Wildt SN, Koren G. A Systematic Review of the Therapeutic Effects of Reiki. J Altern Complement Med. 2009;
  • Gabriel AS, Ninomiya K, Uneyama H. The role of the Japanese traditional diet in healthy and sustainable dietary patterns around the world. Nutrients. 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.