Juvenil İdiyopatik Artrit: Nedenleri ve Tedavileri

Juvenil idiyopatik artrit yedi farklı durumu kapsayan bir terimdir. Hepsi 16 yaşın altındaki hastalarda eklem ağrısını içerir. Bu makalede daha fazla bilgi edinin.
Juvenil İdiyopatik Artrit: Nedenleri ve Tedavileri

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2022

Juvenil idiyopatik artrit, kökeni net olmayan romatizmal bir hastalıktır ve en sık çocukluk döneminde görülür. 16 yaşından küçük 100.000 çocuk başına 1,6 ila 23 vaka ve 16 yaşından büyük 100.000 genç başına yaklaşık 3,8 ila 400 vaka vardır. Bölgeye bağlı olarak, çocukları nasıl etkilediği konusunda birçok farklılık görülür.

Her durumda, jüvenil idiyopatik artrit (JIA) terimi tek bir klinik tabloya işaret etmez. Öte yandan, birkaç koşul alt türünü ifade eder. Bu kavramın pediyatrik kronik inflamatuar artritin en yaygın biçimlerini içerdiğini akılda tutmak önemlidir.

Tüm varyantlar arasında, vakaların % 50-60’ını oluşturan oligoartrit en yaygın olanıdır. Bu hastalık grubu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Jüvenil idiyopatik artrit tipleri ve semptomları

StatPearls portalına göre, jüvenil idiyopatik artrit, 16 yaşın altındaki çocukları etkileyen ve 6 hafta veya daha uzun süren, nedeni bilinmeyen bir grup inflamatuar artrittir. 1995 yılında birleşmeden önce bu terim 2 farklı konsepte bölünmüştü: juvenil kronik artrit (JCA) ve juvenil romatoid artrit (JRA)

Uluslararası Romatoloji Dernekleri Birliği’nin (ILAR) 2001 yılındaki konsensüsünü takiben, 7 tip jüvenil idiyopatik artrit vardır. Size aşağıda daha fazlasını anlatacağız.

Daha fazlasını öğrenmek için: Juvenil Diyabet: Temel Özellikleri

1. Juvenil idiyopatik artrit: Oglioartrit

Vakaların %50 ila %60’ının nedeni budur. Bu varyant 1 ila 4 eklemi, özellikle dirsekler, bilekler veya dizler olmak üzere en büyük eklemleri etkiler. En çok erken çocukluk döneminde görülür ve 2-4 yaş civarında zirve yapar.

Ek olarak, görünüm aralığına bağlı olarak üç alt formu daha vardır. Onlar:

  • Tipik oligoartrit 6 ayı geçmez.
  • Kalıcı, tüm patolojik seyir boyunca sürer.
  • Uzamış, 6 ayı aşıyor.
Diz ağrısı olan bir kız.

2. Romatoid faktör (RF) için pozitif poliartrit

Romatoid faktör, kalıcı enfeksiyonlar sırasında kanda yüksek konsantrasyonlarda bulunduğundan, koruyucu bir IgM tipi antikor olarak kabul edilebilir. Normalde, bağışıklık sistemine yardımcı olan inflamatuar hücrelerin fagositoz yaptığı kompleksler oluşturur.

Ne yazık ki, genetik mutasyonlar bu faktörün aşırı korunmasız olmasına ve uzun süreli inflamatuar aktiviteye sahip olmasına neden olabilir. Yani, bu durumdaki hastaların %80’i RF pozitiftir. Bu nedenle juvenil poliartrit romatoid faktör disfonksiyonu ile de ilişkilendirilebilir.

Romatoid faktör pozitif poliartrit, JİA’lı çocukların sadece %5-10’unu etkiler, bu nedenle çok yaygın değildir. İspanyol Romatoloji Derneği’ne (SSR) göre, bu varyant 11 ila 16 yaş arasındaki gençlerde yaygındır. İlk olarak, spesifik olmayan semptomlarla başlarlar. İlk 6 ayda 5 veya daha fazla eklemi etkiler.

Ayrıca, simetrik bir durumdur. Vücudun bir tarafı iltihaplanırsa, diğer taraf da iltihaplanır. Genellikle bilekler gibi küçük eklemleri ve el ve ayaklardaki eklem yapılarını etkiler.

3. Romatoid faktör (RF) negatif poliartrit

Bu varyant, bu türde bir artriti olan çocukların %20’sini etkiler ve bu da onu oligoartritten sonra ikinci en yaygın hale getirir. Pozitif RF gibi, ilk 6 ayda 5 veya daha fazla eklemi etkiler ancak romatoid faktör (RF) testi için negatiftir.

4. Psoriatik artrit

Juvenil artritli hastaların sadece %2’sinde görülür ve iki fazlıdır. Bu, iki pik noktası olduğu anlamına gelir. İlki 2-4 yaş arasında, diğeri ise 9-11 yaş arasında gerçekleşir. Adından da anlaşılacağı gibi, eklem ağrısı, pullu lezyonlara neden olan bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı ile birlikte görülür.

Bu durumla birlikte hastanın bağışıklık sistemi yanlış bir şekilde kendini yeniden yönlendirir. CD4+T hücreleri sitokinleri serbest bırakır ve inflamatuar olayları tetikleyerek dış epidermal tabakanın olması gerekenden daha fazla büyümesine neden olur (lokal epidermal hiperplazi). Daha sonra eklem iltihabına neden olur.

Psoriatik artritin teşhis edilebilmesi için eklem ağrısına ek olarak aşağıdaki parametrelerden en az 2 tanesinin görülmesi gerekir:

  • Dactylitis: El ve ayak parmaklarının iltihabı. Çoğu zaman, etkilenen uzvun parmaklarında olur.
  • Tırnak çukurları: Tırnaklarda görebileceğiniz tipik lezyonlar.
  • Onikoliz: Bir veya daha fazla tırnağın tırnak yatağından ayrılması.
  • Ailede birinci derece sedef hastalığı öyküsü.

5. Sistemik artrit

İspanyol Pediyatri Derneği’nin (SAP) belirttiği gibi, sistemik artrit JİA’lı hastaların %5-15’ini etkiler. Diğerlerinden farklı olarak, cinsiyet ve yaş ile net bir bağlantı yoktur. Bu varyant tüm vücudu (en az bir eklem) etkileyebilir ve ayrıca en az üç gün boyunca ateş yapabilir.

Ateş, zaman zaman 40Cº’ye çıkan yükselmeler yapabilir. Şişmiş lenf düğümleri, geçici eritematöz döküntüler, hepatomegali (karaciğer büyümesi), splenomegali (dalağın büyümesi) veya yağ dokusunun serozit iltihabı da oluşabilir.

JİA’nın sistemik olması için eklem ağrısının yanı sıra ateş ve diğer belirtilerden birinin olması gerekir.

6. Entezite bağlı artrit

Bu, JİA’lı hastaların %10-15’inde olur ve 6 yaşından büyük çocuklarda görülür. Ülseratif kolitte olduğu gibi dizleri, kalçaları, pelvisi ve hatta sindirim sistemini etkiler.

Bu varyant, genetik bir faktör olan HLA-B27 ile ilişkilidir. Bunun için pozitif olanlarda entezit ile ilgili artrit vardır.

7. Farklılaşmamış artrit

Toplam vakaların yaklaşık %10’unu temsil eder ve yukarıda bahsettiğimiz kriterlerin hiçbirini karşılamaz. Ayrıca iki veya daha fazla kategori için kriterleri karşılayan bir JIA türü de olabilir.

Nedenleri ve risk faktörleri

Romatoloji ve Terapi portalına göre, jüvenil idiyopatik artritin nedeni hala bir sır. Uzmanlar, varyantlarının çoğunun, şiddetli bir enfeksiyon gibi dışsal bir tetikleyiciden sonra yanlış yönlendirilmiş bağışıklık tepkilerinden kaynaklandığına inanıyor. Ancak bu henüz tam olarak kanıtlanmış değil.

Araştırmacılar, parvovirüs, Epstein-Barr virüsü, enterik bakteriler ve diğer olası JIA tetikleyicileri gibi patojenlerin rolüne bakıyorlar. Ancak sonuçlar hala kesin değil. Çocukluk çağı enfeksiyonları, stres ve travma, idiyopatik artrite yol açan 3 faktör gibi görünmektedir.

Bununla birlikte, açık bir genetik bileşen de vardır. İnsan lökosit antijenlerinin (HLA) varyasyonları vardır ve bunların genleri, üveit gibi diğer bağışıklık olaylarına ek olarak belirli JIA tiplerine yatkınlık oluşturabilir.

Olası komplikasyonlar

Pediatría Integral tıbbi portalına göre, tüm vakaların %10-30’unda meydana geldiği için kronik ön üveit en yaygın komplikasyondur. Birkaç gün veya hafta süren ve tedavi ile sonlanan ataklarda gözün ön kısmının iltihaplanmasını içerir.

Çoğu durumda, üveitin nedeni bilinmemektedir. Bazen, artriti tetikleyen aynı başarısız otoimmün reaksiyonlarla bağlantılıdır. Glokom, katarakt ve diğer sorunlara yol açabileceğinden bu komplikasyonu önlemek önemlidir.

Jüvenil idiyopatik artrit için tanı testleri

National Library of Medicine bize doktorların juvenil idiyopatik artriti nasıl teşhis ettiğini ayrıntılı olarak gösteriyor. İlk olarak, hasta genellikle dokunulduğunda ağrıyan şişmiş, sıcak, kırmızı eklemlere sahip olduğu için fiziki muayene bize bazı ipuçları verebilir.

Her durumda, her JIA türü farklıdır. Gördüğümüz gibi, psoriatik varyant şişmiş lenf düğümleri ile cilt soyulmasına sahiptir. Bu nedenle, farklı testlere ihtiyacınız olacak:

  • Kan testleri: Burada, varsa kanda dolaşan romatoid faktör (RF) bulunur. Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), antinükleer antikorların (ANA) varlığına bakılır ve tam kan sayımı yapmak için kullanılır.
  • Etkilenen eklemlerin hasarını ve durumunu ölçmek için röntgen kullanılır.
  • Düzenli göz muayeneleri : Üveit JİA’lı çocukların %30’unu etkilediğinden düzenli olarak göz doktoruna gitmeleri gerekir.
  • MRG’ler ve diğer görüntüleme testleri: Bunlar kırıkları ve yüzeysel yaralanmaları ekarte eder.

Tüm bu testlerin ötesinde, profesyoneller, spesifik JIA tipini teşhis etmek için size gösterdiğimiz aynı sınıflandırma kriterlerini izleyecektir. Hasta kategorilerden birkaçının belirtilerini gösteriyorsa, farklılaşmamış jüvenil idiyopatik artrit vardır.

Kalça röntgenine işaret eden bir doktor.

Jüvenil idiyopatik artrit için olası tedaviler

Bahsettiğimiz portallarda belirtildiği gibi, juvenil idiyopatik artrit, hem hastalığın ağrısını hem de olası psikolojik etkilerini ve ayrıca bundan kaynaklanan koşulları yönetmekten sorumlu multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Aşağıda, iki farklı ancak tamamlayıcı tedaviden bahsedeceğiz.

1. Jüvenil idiyopatik artrit için farmakolojik tedavi

Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), tüm JIA formları için uzun süreli tedavidir. Her durumda, artrit 2 ay sonra da başlangıç kadar aktifse stratejiyi değiştirmeniz önerilir. Çocuklar için yalnızca birkaç NSAID onaylanmıştır: naproksen ve ibuprofen en yaygın olanlarıdır.

Öte yandan, JİA’lı çocuklarda, özellikle oligoartritli çocuklarda eklem içi kortikosteroid enjeksiyonları yaygın olarak kullanılmaktadır. Oral sistemik kortikosteroidler de reçete edilebilir, ancak yalnızca etkilenen eklem bölgelerinin ötesinde semptomların olduğu durumlarda.

Son olarak, anti-romatizmal ilaç metotreksat (MTX), romatoid artrit ve JIA gibi bazı kanser türleri ve otoimmün hastalıklar için tercih edilen ilaçlardan biridir. Doktorlar bunları haftada bir kez, vücut metrekaresi başına 10 miligramlık dozlarda oral olarak reçete eder.

2. Farmakolojik olmayan tedavi

Farmakolojik olmayan tedavide yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer profesyonellerden yardım alma durumu söz konusudur. Örneğin, bir fizyoterapiste yapılacak bir ziyaret, çocukların kas tonusunu ve hareket aralığını korumalarına yardımcı olabilir.

Öte yandan, psikoterapi, kronik bir durumun ağrı ve rahatsızlığını yönetmek için yararlıdır.

Tek bir jüvenil idiyopatik artrit hastalığı yoktur

Juvenil idiyopatik artrit tek bir hastalığa değil, 16 yaşın altındaki çocuklarda eklem ağrısına neden olan bir dizi duruma işaret eder. Her varyantın farklı rahatsızlıkları ve riskleri vardır. Bu nedenle, her birinin bağımsız olarak tedavi edilmesi gerekir.

Ne yazık ki, bu durumun tedavisi yoktur. Egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve vücutlarına bakmak, özellikle doktorlar en iyi tedaviyi veriyorsa, çocukların bu durumlarla doğru bir şekilde baş etmelerine her zaman yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.