Çocuklarda Göz Çevresindeki Koyu Renkli Halkalar

Koyu halkalar, gözün altında ortaya çıkan koyu renkli bölgesel çizgilerdir. Yetişkinlerde bu halkaların çıkması kişinin zayıf düşmesi, stres ya da aşırı yorgunluğa bağlanır. Peki çocuklarda görülen koyu renkli hakların sebebi nedir?
Çocuklarda Göz Çevresindeki Koyu Renkli Halkalar

Son Güncelleme: 15 Mart, 2021

Her ne kadar genelde bir endişe kaynağı olmasa da, çocukların göz çevresinde ortaya çıkan koyu renkli halkalar ve bunların nedenlerini anlamak önemlidir. Bu problemde ilk dikkat çeken detay, göz altındaki ya da tüm göz çevresinde bulunan cilt bölgesinde renk değişimi olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu durum, vücudun aşırı derecede melanin hormonu üretmesinden ve ayrıca damarların genişlemesinden dolayı ortaya çıkar. Göz çevresindeki cilt kalınlığının 300 ila 800 mikron arasında olduğunun altını çizmek gerekir. Yani bu bölgedeki cilt oldukça incedir. İşte bu yüzden de göz çevresinde bu tür fizyolojik problemlere sıkça rastlanır.

Çocuklarda Göz Çevresindeki Koyu Renkli Halkalar Neden Görülür?

Anne ve babalar çocuklarını aşırı derecede yorgun bir biçimde uyanmış ve gözlerinin çevresinde bu halkalarla hasta ve bitkin olarak gördüklerinde doğal olarak endişelenirler. Ancak bu durum nedeniyle endişe etmeye gerek yoktur. Çocuklarda göz çevresinde görülen koyu renkli halkaların nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Uyku Bozuklukları

Kalitesiz uyku düzeni bulunan çocuklarda bu koyu renkli halkaların görülmesi son derece normaldir. Uykuyla ilgili bu rahatsızlık, çocuklarda uykusuzluk (insomnia infantil) olarak bilinir ve altı aydan beş yaşına kadar olan çocuklarda görülür.

Çocukların uykusu, yatmadan kısa bir süre önce kahve ya da çikolata gibi yiyecek ve içecekler tüketmeleri halinde olumsuz etkilenir. Geceleri fiziksel aktivitelerde bulunmak, teknolojik aygıtların ışıkları ve ortam gürültüsü gibi nedenler de uykusuzluk problemine yol açabilir. Bunun sonucunda da göz etrafında koyu renkli halkalar ortaya çıkar.

çocuk uykusuzluğu
Çocuklarda görülen uykusuzluk, yeterince dinlenememeleri nedeniyle göz çevresinde koyu renk halkaların ortaya çıkmasına neden olur.

Obstrüktif Uyku Apnesi

Çocuklarda koyu halkalara yol açan bir diğer neden obstrüktif uyku apnesi sendromudur. Bu rahatsızlık uyku esnasında nefes yollarının daralmasından dolayı kısmen ya da tamamen nefes alıp vermenin bloke olmasından kaynaklanır.

Çocuğunuzun bu rahatsızlığı yaşadığını gösteren diğer semptomlar şunlar olabilir:

  • Uykuda nefes alıp verirken uzun aralıklarla horlamak.
  • Karabasan ve huzursuz uyku.
  • Ağız kuruluğu.
  • Ağızdan nefes alma.

Bitkinlik

Yetersiz uyku ve gün içinde aşırı aktif olmak çocuklarda bitkinliğe neden olabilir. Bunun sonucunda da göz çevresindeki koyu renkli halkalar ortaya çıkabilir.

Bu tür durumlarda çocuğun gün içindeki aktiviteleri gözden geçirilmeli ve dinlenebilmesi için ona uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Gün içinde kısa sürelerle de olsa uyuması gece uykusunun olumsuz yönde etkilenmemesi için önemlidir.

Burun Tıkanıklığı

Göz çevresindeki koyu halkaların en yaygın nedenlerden biri olan burun tıkanıklığına, grip, alerjik rinit, astım ya da sinüzit gibi problemler yol açabilir. Bu renk değişimi sadece göz altında değil, aynı zamanda burunda da görülür.

Bu duruma neden olan faktör, renk değişiminin yaşandığı bölgelerdeki damarların genişlemesidir. Çocuk göz nezlesi (konjunktivit) olması durumunda, ciltteki tahriş nedeniyle gözkapakları da kırmızıya döner.

Göz Çevresinde Koyu Renkli Halkalar ve Genetik Etkenler

Her ne kadar daha çok ergenlik çağlarında yaşansa da, daha erken yaşlardaki çocuklarda da görülebilen koyu renkli halkaların sebebi genetik faktörlere dayanıyor olabilir. Bu durum, doğuştan koyu halkalar ya da genetik periorbital pigmentasyon olarak da bilinir.

Bu durum, göz çevresinde giderilmesi çok zor olan aşırı pigmentasyondan (hiperpigmentasyon) başka bir şey değildir. Böyle bir vakada en önemli, bu sorunun şey çocuğun fiziksel görünümünü etkileyecek derecede belirgin olmamasıdır.

Nöroblastom

Nöroblastom, daha çok adrenal keseciklerinde, karın bölgesinde, göğüs kafesinde ya da sinir hücrelerinin kümelendiği vücudun diğer bölgelerinde karşılaşılan bir tür kanserdir. Beş yaş altındaki çocuklarda görülür ve göz çevresinde morartıya neden olur.

Bu renk değişimini diğer koyu renk halkalarla karıştırmamak gerekir. Bu vakalarda deri altında topaklar, proptozis (çıkıkgöz – gözlerin dışarı fırlayacakmış gibi görünmesi), kemik ya da sırt ağrısı, ateş ve herhangi belirgin bir sebebi olmaksızın kilo kaybı semptomları da görülebilir.

Orbital Selülit

Orbital selülit ciddi sonuçlara neden olabilecek bir enfeksiyondur. Çocuklarda bir sinüs hastalığı olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden yedi yaş altında göz çevresinde koyu renk halkalar ya da torbacıkların görülmesine neden olabilir.

En yaygın nedenleri stafilokok aureus, streptokok piyojenler ve haemophilus influenza olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak gözlerde kızarıklık ortaya çıkabilir. Bu durum gözleri hareket ettirmeyi zorlaştırır ve ateşin yükselmesine yol açar.

Eğer Çocuğumun Göz Çevresinde Koyu Renkli Halkalar Varsa Ne Yapmalıyım?

Çocuklarda göz çevresindeki koyu renkli halkalar genellikle ciddi bir sorun değildir. Ancak bu duruma ek olarak başka semptomlar da varsa bir doktora başvurarak herhangi bir hastalık olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu olumsuz görüntüyü düzeltmek için aşağıdaki önerileri ve doğal tedavileri aklınızda tutabilirsiniz.

Dinlenmeye Zaman Ayırın

Uykusuzluk nedeniyle ortaya çıkan koyu halkaları ortadan kaldırmak için çocuğun gündüz çok uzun saatler uyumamasını sağlamalısınız. Uyumadan önce televizyon izlememesi ya da diğer elektronik cihazların ekranlarına bakmaması önemlidir. Ayrıca doktorunuza başvurarak papatya çayı ya da ballı süt gibi uyumaya yardımcı olacak takviyeler alıp almamaya karar verebilirsiniz.

Diğer taraftan, eğer çocuk çok aktif bir gün geçirmişse daha fazla dinlenmesini sağlamak için neler yapabileceğinizi düşünebilir ya da rahatlamasına yardımcı olacak yoga veya meditasyon gibi uygulamaları da değerlendirebilirsiniz.

uyumadan önce tablete bakan çocuk
Uyumadan önce tablet ya da akıllı telefon gibi çeşitli dijital cihazların ekranlarına maruz kalmak gece uykusunu olumsuz yönde etkiler.

Doğal Tedaviler Uygulayın

Eğer göz çevresindeki koyu renkli halkaların azalmasını istiyorsanız, salatalık dilimleri gibi doğal seçenekleri deneyebilirsiniz. Bunun için her iki gözün üstüne birer adet salatalık dilimi konur. Bu sayede göz çevresindeki kan dolaşımı hızlanır, şişkinlik azalır ve nemlilik artar.

Bunun dışında bu halkalara, bir pamuk yardımıyla Hindistan cevizi ya da badem yağı uygulayabilirsiniz. Bu uygulama aynı zamanda enflamasyonu azaltır ve kirpiklerin uzamasına yardımcı olur.

Koyu Renkli Halkalar: Daha Çok Estetik Bir Problem

Çocuklarda görülen göz çevresi halkaları, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi genellikle bir sağlık sorunundan çok estetik bir problemdir. Bu yüzden, doktorunuzun da muayenesi sonucunda eğer fiziksel bir problem olmadığını biliyorsanız sakin olup endişe etmemeniz faydalı olacaktır.

Göz çevresindeki koyu halkaların genetik nedenlerden kaynaklanması durumunda, çocukları bu fiziksel durumu kabullenmelerini ve tıbbi bir geçerliliği olmayan ürünleri gereksiz bir biçimde kullanmamalarını sağlamak gerekmektedir. Özel bir kontraendikasyon olmadığı sürece doğal seçenekler her zaman denenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.