Takıntılı Düşünceler Ve Onlardan Kurtulmanın 4 Yolu
Takıntılı düşüncelere sahip olmak, kelimenin tam anlamıyla hayatınızı acı dolu hale getirebilir. Sonuçta, bu takıntılı düşünceler zihnimizi sarsarlar.
Neyin olup olmayacağını, neyin işe yaramadığını düşünmek ve hatta henüz olmayan bir şeyin üzerinde kafa yormak acı çekmenize neden olabilir. Bu, başınıza gelen ve çözümü olmayan bir şeyi dikkatli bir şekilde analiz etmenizin sonucudur.
Bununla birlikte, bu düşüncelere nasıl savaş açmamız gerektiğini bilirsek onlardan kurtulmamız kolaylaşacaktır.
Düşünce kalıplarınızı kırmak son derece zor bir şey gibi görünse de, aşağıda işinize yarayabilecek dört önemli ipucundan bahsedeceğiz. Hepsi işe yaramasa bile bazıları sizin için faydalı olabilir.
Bu yöntemleri denemeye hazır mısınız?
Takıntılı Düşünceler: Kurtulmak İçin Yöntemler
1. Düşüncelerinize odaklandığınız bir zaman dilimi belirleyin
Bununla ne demek istiyoruz? Bir şeye takıntılı hale gelmenin en iyi yolu onu düşünmeye herhangi bir sınır koymamak ya da bunun için bir yer ve zaman ayırmamak değildir.
Akşamları ya da geceleri yalnızca bir düşünceye odaklanmak için zaman ayırmak, aynı şeyi gün içinde tekrar tekrar düşünmeyi bırakmanıza yardımcı olacaktır.
O anda kendinizi bu fikri yoğun şekilde düşünmeye zorlamalısınız. Bunu yaptığınızda, neredeyse her zaman yaptığınız şeyin değersiz olduğuna karar vereceksiniz. Bu çok önemli bir dönüm noktası olacak.
Bu zordur ve çok fazla uygulama gerektirir. Bununla birlikte, aklınıza takılan düşüncenin beklemediğiniz bir anda ortaya çıkmasını önlemiş olacaksınız (örneğin, büyük bir konferans ya da iş toplantısı sırasında).
2. Farkındalık egzersizi yapın
Farkındalık egzersizi, insanların günlük hayatlarındaki birçok sorunu çözmelerine yardımcı olur. Bunun nedeni, oldukça iyileştirici bir uygulama olmasıdır.
Farkındalık, şimdiye odaklanmamıza yardımcı olur. Ne hissettiğinize, şu anda ve burada olan şeye odaklanırsanız ne olur? Kafanıza takılan düşünceleri bir kenara bırakırsınız. Takıntılı düşünceler sizden uzaklaşırlar.
Bu egzersizle, yaşadığınız anın farkında olacaksınız. Dolayısıyla, bugün o kadar da faydalı olmayan, geçmişle geleceğe ilişkin tüm düşüncelere daha az önem vereceksiniz.
Bugüne daha fazla bağlı olursanız, çok daha mutlu olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu egzersizi düzenli olarak uygulamak.
Bunu da okuyun:
3. Hobilerinize sığının
Sizi inciten bir şey kafanıza takıldığında günlerce, haftalarca aklınızdan çıkmayabilir. Dolayısıyla, bu durumun yarattığı etki hiç hoşunuza gitmeyecektir.
Daha fazla kayıtsızlaşmaya, kendinizi eve kapatmaya ve en sonunda da hayattan zevk almayı bırakmaya başlayabilirsiniz.
Bu yüzden, ne gibi şeyler yapmaya devam etmek istediğinizi düşünüp kendinizi bunlara yöneltmeniz ve en çok ihtiyaç duyduğunuz anda bir beceri geliştirmeniz ya da bir hobi edinmeniz önemlidir.
Tutkulu olduğunuz bir şeyi yaparken, sizi inciten yıkıcı ve zararlı düşüncelerden tamamen uzaklaşırsınız.
4. Yeni yerler ziyaret edin
Bu sıklıkla duyduğumuz bir öneridir. İşiniz sizi çok zorlarsa, yürüyüşe çıkın. Bir süre her şeyle bağınızı koparmak istiyorsanız bir doğa yürüyüşü size iyi gelecektir.
Size acı çektiren bir düşünce kafanıza takıldığında, evden çıkmanız önemlidir. O düşünceden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Hareket ettiğinizde takıntılı düşünceler sizden uzaklaşacaklardır. Kafanıza takılan düşüncelerden kurtulmak için hareket etmeniz yeterlidir. Uzak bir yerde, vakit geçirmekten hoşlanacağınız sakin bir köşe bulabilirsiniz.
Doğada yürüyüşe çıkın. Doğa, çok büyük bir iyileştirme gücüne sahiptir. Zihninizin sakinleşeceği ve sizi sıkıştıran düşüncelere maruz kalmaktan kurtulacağınız yer orasıdır.
Yalnız değilsiniz
Hiç kafanıza takılan düşüncelerle uğraşmak zorunda kaldınız mı? Hepimiz, hayatımızın bir noktasında, geçmişteki bir sorunun üstesinden gelememize sebep olan veya gelecek hakkında endişelenerek bugünü yaşamamızı önleyen bu büyük engelle karşılaştık.
Takıntılı düşünceler oldukça yaygındır. Ancak tek bir düşünce akılda çok uzun süre kalırsa, bu bir sorun haline gelebilir.
Bazı durumlarda, bu, depresyon olarak da bilinen ve birçok kişinin korktuğu zihinsel sağlık sorununa yol açabilir.
Bu nedenle, takıntılı düşünceleri bir kenara bırakmanız, olumsuz düşüncelere odaklanmamanız ve sizi etkisiz hale getiren her tür düşünceden uzak durmayı öğrenmeniz önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Clancy, C. P. (2004). Coping with intrusive thoughts and worries: What strategies work best? Dissertation Abstracts International: Section B: The Sciences and Engineering.