Kalp Ritim Bozukluğu Hakkında Neleri Bilmiyorsunuz?

Kalp ritim bozukluğu oldukça sık rastlanmaktadır. Bu gün sizi şaşırtabilecek bazı bilgileri daha derinden keşfedeceksiniz.
Kalp Ritim Bozukluğu Hakkında Neleri Bilmiyorsunuz?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kalp ritim bozukluğu bir çok insanı etkilemektedir. Bu sebeple, Sağlığa bir adım sitesinde bu konuyu hakkında çok fazla konuştuk. Ancak, hakkında hala bilmediğiniz bazı bakış açıları vardır.

İspanyol Kalp Derneği, kardiyak aritmisinin kalp ritim bozukluğu olduğuna işaret etmektedir. Eğer kalbiniz çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir ritimle atıyorsa, bu belirtiler kalp ritim bozukluğunun bir işareti olabilir.

Şimdi, aklınızda bulundurmanız gereken kalp ritim bozukluğu hakkında bazı bakış açılarının açıklayacağız. Bu durum nüfusun %50’den fazlasını etkilediği için önemlidir. 

Kalp Ritim Bozukluğu Hakkında Hakkında Her Şey

Elektrofizyoloji: etkili bir test

Kalp-ritim-bozukluğu-elektrofizyoloji
Bu teknik, kalbin elektriksel aktivitesi ile birlikte kontraktilitesini saptamaya yardımcı olur.

Elektrofizyoloji, medikal profesyoneller tarafından aritmi problemi olan kişilerin tanısı için istenmektedir. Bu test hastanın hangi tipte aritmi problemi yaşadığını, şiddetini, tam olarak nerede olduğunu, ve bozukluğun sebebini tespit etmeye izin verir.

Hastanın problemlerini iyileştirmeyecek seçenekleri deneyerek zaman kaybetmekten kaçınarak tedaviyi ayarlamaları için medikal profesyonellere izin verdiği için önemlidir. Çok fazla başarısı ve büyük sonuçlar getiren bir tekniktir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Yapay Kalpler Donör Bulamayan Hastalara Yardımcı Oluyor

Kalp Ritim Bozukluğu Yüksek Olanlarda Aniden Ölüm Riski

Ani ölüme neden olur, bir çok durumda, kalp ritim bozuklukları sebebiyle bu durum oluşur. Özellikle, ventriküler (karıncık) ritim bozukluğu ve ventriküler (karıncık) taşikardi ritim bozukluğu bu duruma sebep olur.

Bu tip ritim bozuklukları sıklıkla, ani kalp durması açısından yüksek risk taşımaları sebebiyle “kötü huylu” olarak tanımlanır. Eğer bu durum oluşursa, tedavi en kısa süre içinde mümkünse karıncık defibrilasyonu ile birlikte  uygulanmalıdır.

Tüm kalp ritim bozuklukları eşit derecede tehlikeli değildir

Kalp ritim bozukluğu ekg
Şiddetli ritim bozuklukları olmasına rağmen, bir çok durumda, düzenli görüntüleme ve yeterli tedavi ile gerektiği miktarda kontrol edilmesi mümkündür.

Kalp ritim bozukluklarının bazı türlerinin ani ölüm riski olduğu gerçeğine rağmen, bu her türünün eşit derecede tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Bu sebeple elektrofizyoloji çok önemlidir. Bu test ile, sağlık profesyonelleri hastanın rahatsızlık duyduğu ritim bozukluğunun şiddetini öğrenebilir.

  • Premature kalp atışı. Bu temposuz bir atıştır, hastanın kalp ritminin ilerisindedir. Normalde, bu ciddi bir durum değildir. Bununla beraber, tıbbi bir takip gerektirir. Genellikle yaşam tarzının değiştirmesi ve beslenme ile tedavi edilebilir.
  • Sinüs bradikardisi. Kalp atış hızı yavaş, düzensizdir ve bazen durabilir. Bazı durumlarda, tedavi gerektirmez. Ancak eğer kötüleşirse, hastanın (pacemaker-kalp pili) kalp ritmini düzenleyen alet kullanması gerekir.
  • Ventriküler fibrilasyon. Bu tip kalp rahatsızlığında yukarıda bahsettik. hastanın hayatını tehlikeye atabilir, aniden kalbin durmasına sebep olarak ölüme yol açabilir.

Ritim bozuklukların bir çok başka tipi vardır, örneğin, kalp tıkanıklıkları veya paroksimal supra ventriküler taşikardi (psvt). Önemli olan şey, eşit oranda ciddi durumlar olmadığı ve tedavi gerektirmediğidir. Aslında bazılarında görüntüleme ve kontrol fazlasıyla yeterlidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Konjenital Kalp Hastalığının Özellikleri

Tedaviler çeşitlilik gösterir.

Sadece bütün kalp ritim bozuklukları gibi eşit şiddette değildir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı durumlarda, tek tedavi yeterli takip ve kontroldür. Bununla beraber, diğer hastaların zararlı alışkanlıklarını örneğin sigara içme ve alkol gibi bırakmalıdır, ve beslenmelerini iyileştirmelidir.  hepsi aynı değildir. Ritim bozukluğu tipi, şiddeti gibi her şey hastaya bağlıdır.

Dahası, bu tedavi aynı zamanda “radyofrekans ablasyonu (rfa)” olarak da bilinir, genellikle elektrofizyolojik çalışma sonrasında uygulanır. Bu uygulamanın amacı, ritim bozukluğuna neden olan kalp dokusuna zarar veren ufak bir yanık ile ritim bozukluğu rahatsızlığının son bulmasını sağlamaktadır. Son zamanlarda, çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Kalp ritim bozuklukları hakkında tüm bu gerçekleri biliyor muydunuz? Bir kısmını duymuş olabilirsiniz ama hakkında bu kadar fazla bilgi bilmiyordunuz değil mi? Daha önce bu konu hakkında başka başlıklar altında değinmiş olmamıza rağmen, siz her zaman daha detaylı bir şekilde araştırıp öğrenebilirsiniz.

Ayrıca, unutmayın ki araştırmacılar bu durumun tedavi edilmesi için araştırmalarını sürdürmektedir. Bu sebeple, bir çok tedaviden bahsetmiş olmamıza rağmen, bazıları daha sonra görülebilir, ufak bir şüphe ile birlikte hepsini sizlerle paylaşacağız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • (2007). BRADICARDIA SINTOMÁTICA Y USO DE MARCAPASOS EN EL SERVICIO DE URGENCIAS. Revista de la Facultad de Medicina55(3), 191-208. Retrieved January 22, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112007000300007&lng=en&tlng=es.
  • Gómez Flores, Jorge. (2009). Arritmias cardiacas. Archivos de cardiología de México79(Supl. 2), 2. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-99402009000600002&lng=es&tlng=es.
  • Pérez, Gerardo, & Alonso Bao, Juan. (2014). Cuando el motivo de consulta son las palpitaciones, ¿cómo continuar?. Archivos de Medicina Interna36(2), 68-74. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2014000200005&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez-Reyes, Humberto, Muñoz Gutiérrez, Mayela, Márquez, Manlio F., Pozas Garza, Gerardo, Asensio Lafuente, Enrique, Ortíz Galván, Fernando, Lara Vaca, Susano, & Mariona Montero, Vitelio August. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336. https://dx.doi.org/10.1016/j.acmx.2015.06.002
  • Ventura, Alejandro, Soriano, Lisandro, López, Marisa, & Enciso, Elizabeth. (2012). Ablación por radiofrecuencia de una taquicardia ventricular tras la cirugía reparadora de la tetralogía de Fallot. Revista argentina de cardiología80(1), 60-64. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1850-37482012000100012&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.