Karıncalanan Eklemler: Sebepleri ve Doğal Çareleri

Eklemlerin karıncalanması yaygın görülen bir durumdur ve genellikle geçicidir. Pek çok farklı sebebi vardır. Kronik hale de gelebilir. Burada size sebeplerinin neler olduğunu anlatıp, eklem sorunlarını engellemeniz için öneriler vereceğiz. 
Karıncalanan Eklemler: Sebepleri ve Doğal Çareleri

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Karıncalanan eklemler endişe verici olabilir. Bazı insanlar sabahları uyandıklarında sıklıkla bu durumla karşılaşırlar. Karıncalanmanın sebebi her zaman duruş bozukluğu nedeniyle meydana gelen uyuşma değildir. Pek çok farklı sebebi olabilir.

Vücudunuzun neresi eklem olarak adlandırılır?

Eklem, iki veya daha fazla kemiğin veya kemikle kıkırdağın bir araya geldiği alandır. Vücudunuzun hareket etmesini sağlar. Temel olarak, kollarınızın ve bacaklarınızın öne ve arkaya dönmesi onların sayesinde gerçekleşir.

Eklemi oluşturan kemiklerin arasında esnek, elastik bir doku vardır: eklem kıkırdağı. Kıkırdak bir tampon veya yastık görevi görerek kemikler arasında sürtünme olmasını engeller.

Eklem, tüm sistemi destekleyen bir “eklem kapağı” tarafından çevrelenmiştir. Bağ dokular tarafından eklemlerin kolayca zarar görmemesi için desteklenir.

Karıncalanan eklemler neden olur?

dirsekte ağrı

Eklemlerinizi etkileyebilecek çok çeşitli sorunlar ve bozukluklar vardır. İlk belirtilerden biri genellikle karıncalanmadır. Bu durum, ellerinizde, ayaklarınızda, kollarınızda ve bacaklarınızda meydana gelebilir.

Bazen belirti sebepsiz yere ortaya çıkar ve yok olur. Bu durumda, büyük ihtimalle vücudunuz sorunu kendi kendine çözmüştür. Ancak uzun süren kronik eklem karıncalanmanız varsa doktora başvurmalısınız.

Eklemlerde karıncalanmaya sebep olan hastalıklar ve sağlık sorunları

En yaygın eklem sorunları şunlardır:

Romatoid Artrit (Eklem iltihabı)

diz röntgeni
  • Romatoid artrit eklemde iltihap oluştuğu anlamına gelir. Pek çok farklı eklem iltihaptan etkilenebilir. Genel olarak parmaklarda, kollarda ve dizlerde oluşur.
  • Genelde 30 ile 60 yaş aralığında ortaya çıkar. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Yaşanan yer veya ırk hastalığın ortaya çıkmasında veya seyrinde herhangi bir farklılık yaratmaz.
  • Romatoid artriti olan kişiler kısıtlı bir hareketliliğe sahiptirler. Karıncalanmadan sonra daha kötü ağrılar başlar.
  • Kalsiyum artıkları eklemlerde birikince ortaya çıkar. Sonrasında eklem karıncalanmaları ve kıkırdak zayıflaması ortaya çıkar. Gittikçe kötüleşir ve ağrı gitgide artar.
  • Genelde bileklerde, dizlerde ve parmaklarda sık görülür. Ancak diğer eklemleri de etkileyebilir. Bu hastalık, tiroit bozukluklarıyla ve osteoartrit ile ilişkilidir.
  • Ağrı yapar ancak eklemi tahrip etmez.

Osteomyelit (Kemik iliği iltihabı)

Osteomyelit bakteri veya bir mantar nedeniyle kemiklerde oluşan enfeksiyondur. Kan dolaşımınızla mikroplar kemiklere ulaşır ve eğer eklemlerinizde bir yuva bulabilirse ona zarar verirler.

İlk belirti karıncalanan eklemlerdir ancak daha sonra ağrının şiddeti yoğunlaşır. Osteomyelit antibiyotiklerle iyileştirilebilir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir.

Lupus

  • Lupus bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi, vücudu koruma işini üstlenmek yerine, sağlıklı dokulara saldırır. Vücudunuzun farklı yerlerine zarar verebilir.
  • Karıncalanan eklemler kemiklerinizin veya kıkırdağınızın lupusun etkisi altında olduğunu gösteren bir işaret olabilir.
  • Özel olarak lupusu iyileştiren bir şey yoktur ama gözetim altında tutulabilir.

Eklem sorunlarını önlemek için tavsiyeler

koşu bandında yürüyüş

Beslenme önemlidir. Belli bazı yiyecekler, vücudunuzun eklem ağrısını ve ona sebep olan hastalıkları ve bozuklukları engellemesini sağlayacak besinleri ona sağlayabilir.

  • Enfeksiyonu azalttığı için omega 3 çok etkilidir. Kıkırdağın tahribini yavaşlatır. Yağlı balık ve keten tohumu da omega 3 açısından zengindirler. Takviye olarak da alabilirsiniz.
  • Kereviz idrar söktürücüdür ve antioksidan içerir. Detoks yapmak ve vücudunuzdaki mineralleri yenilemek istiyorsanız kereviz yemeniz tavsiye edilir. Beslenme programınıza mutlaka dahil etmeniz gereken bir sebzedir. Salatalara, smoothie’lere veya çaylara ekleyebilirsiniz.
  • Isırgan otunun detoks özelliği vardır. Artrit belirtilerine iyi gelebilir. Alkollü bir ot karışımının içine katılarak eklemlerin olduğu bölgelere sürülebilir veya yenilerek tüketilebilir.
  • Zencefil, güçlü bir enfeksiyon giderici ve ağrı rahatlatıcıdır. Çayını yaparak içebilir veya rendeleyerek yiyeceklerinizin içine katabilirsiniz.

İyi beslenmek bir hastalığı önleme konusunda her zaman yardımcı olur. Ancak yalnızca doktorların eklem karıncalanmasının sebeplerine tanı koyabileceğini unutmayın. Bu yüzden eğer belirtiler devam ederse bir doktora görünmenizi öneriyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
  • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.