Kemoterapi için Hazırlık Nasıl Yapılır?

Kemoterapi için uygun hazırlık, neyle karşılaşacağımızı ve riskleri ve yan etkileri nasıl azaltacağımızı bilmemizi sağlar. Kemoterapiye hazırlanırken nelere dikkat etmeliyiz? Burada öğrenin!
Kemoterapi için Hazırlık Nasıl Yapılır?
Jael Garrido Dominguez

Yazan ve doğrulayan Doktor Jael Garrido Dominguez.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kemoterapi için hazırlık yapmak, bu kanser tedavisinin neden olduğu stres ve kaygıyı azaltmamızı sağlar.

Süreç hakkında korku hissetmek yaygın olsa da, hazırlık, onunla mümkün olan en iyi şekilde yüzleşmenin önemli bir bileşenidir. Aslında, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Cancer Council Victoria gibi kuruluşlar, özellikle prosedürün etkileri her hastada farklılık gösterebileceğinden, bir dizi genel soruyu önceden düşünmenin iyi olduğuna dikkat çekiyor.

Kemoterapiye hazırlanmak için ne bilmeliyiz?

Aşağıdaki yazıda size anlatacağız!

Kemoterapi nedir?

Kemoterapi, hücreler için toksik olan ilaçları kullanan bir kanser tedavi yöntemini ifade etmek için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bu ilaçlara sitotoksik ilaçlar denir.

Bu ilaçların etki mekanizması nedeniyle doktorumuz kemoterapiye girmemiz gerektiğini söylediğinde hazırlıklı olmakta fayda vardır.

kemoterapi görmek
Kemoterapi, belirli yan etkilere neden olan agresif bir tedavidir. Bu nedenle kemoterapiye girmeden önce iyi bilgi almalıyız.

Hastalık ve tedavileri hakkında bilgi edinin

Bu hastalık söz konusu olduğunda çok önemli bir tedavi olan kemoterapiye düzgün bir şekilde hazırlanmak için tüm bilgilere sahip olmanız gerekir. Buna hastalığın doğal seyri, ilerlemesinin nasıl önleneceği ve önerilen tedaviler ve önlemler dahildir.

Hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, kaygı düzeylerinin azalmasına yardımcı olacağı gibi, doğru zamanda doğru soruları sormamıza da olanak sağlayacaktır. Ancak, bilimsel kanıtları olan güvenilir bilgi kaynaklarını seçmek önemlidir.

Doğru soruları sorun

Amerikan Kanser Derneği, kanser hastası olan ve tedavi olarak kemoterapi alacak olan kişilerin, mümkün olduğunca fazla bilgi alabilmeleri için doktorlarına uygun sorular sormalarını tavsiye etmektedir.

Bu soruların çoğu, alacağınız ilaç, uygulama sıklığı ve bu durumla ilgili tüm öneriler hakkında kapsamlı bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Bu sorulardan bazıları şunlardır:

  • Hangi kemoterapi ilaçlarını alacağım?
  • İlaçları nasıl alacağım?
  • Ne sıklıkla kemoterapi almam gerekiyor?
  • Kemoterapinin işe yarama şansı nedir?
  • Tedavilerim ne kadar sürecek?
  • Kemoterapinin işe yarayıp yaramadığını nasıl bileceğim?

Önerilen diğer sorular için Amerikan Kanser Derneğinin web sitesini, daha fazla bilgi almak için Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

doktoruyla konuşan hasta
Doktora hastalık ve tedavi ile ilgili her şeyi sormak önemlidir. Bu sayede kemoterapiye daha iyi hazırlanıyoruz.

Vücudu hazırlamak

Kemoterapiye başladıktan sonra yorgunluk hissi doğaldır. Bununla ve kemoterapinin diğer yan etkileriyle başa çıkmak için aşağıdakiler tavsiye edilir:

  • İyi beslenme: Tedavi eden doktorun diyetle ilgili tavsiyelerine uymalıyız. Hatta mümkünse onkoloji beslenme randevusuna gitmek en iyisidir.
  • Dinlenmek: Dinlenme, tedavi ve iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Kemoterapi vücudumuzdaki biyolojik stresi artırır ve bu nedenle dinlenmek için daha fazla zaman ayırmanız gerekir.

Kemoterapi için hazırlık yaparken nelere dikkat edilmeli?

Sonuç olarak, kemoterapi çok yaygın bir kanser tedavi yöntemidir. Bu nedenle, hastalığımızın detayları hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmek önemlidir. Hastalığın bilgisi, kanser olmanın üretebileceği kaygı düzeylerini düşürmemize yardımcı olur.

Ayrıca uzmana doğru zamanda doğru soruları sormamıza yardımcı olur. Bu da hastalık sırasında yaşam standardımızı yükseltmemize yardımcı olur. Ayrıca, tedavinin risklerini nasıl azaltacağımızı ve yan etkileri hafifletmek için hangi önlemleri alacağımızı bilmemizi sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.