Kırılgan Tırnaklar İçin 9 Farklı Çözüm

Kırılgan tırnakları güçlendirmek için harici bakımın yanı sıra diyetinizi iyileştirmeniz de çok önemlidir. 
Kırılgan Tırnaklar İçin 9 Farklı Çözüm

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Pek çok faktör tırnaklarınızın zayıflamasına yol açabilir. Kötü beslenme, besin eksikliği, parmak enfeksiyonları, tahriş edici ürünlerin kullanılması ve hastalıklar kırılgan tırnaklar sorununa yol açan en yaygın nedenlerdendir.

Eğer tırnaklarınız kolay kırılıyorsa veya soyuluyorsa bir şeylerin yolunda gitmediğini bilmelisiniz. Beyaz lekeler ve renk değişimleri de sorunlar olduğunu gösterir.

Beslenmenizi ve ellerinize temas eden kimyasalları gözden geçirmeniz önemlidir. Sürekli oje kullanılması da zararlı olabilir. Tırnaklarınızı zaman zaman dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın.

İşte kırılgan tırnaklar için 9 farklı çözüm:

Kırılgan Tırnaklar İçin Çözümler

1. Hindistan Cevizi Yağı

hindistan cevizleri yağ

Hindistan cevizi yağının içinde bulunan doymuş yağ, tırnakları nemlendirir ve enfeksiyon riskini azaltır.

  • Ilık yağı tırnaklarınıza uygulayabilir, o bölgedeki dolaşım artırmak ve tırnaklarınızı nemlendirmek için 5 dakika masaj yapabilirsiniz. Bu işlemi günde 2-3 kez uygulamanız tavsiye edilir.
  • Bir başka seçenek de ¼ bardak ılık Hindistan cevizi yağının içine birkaç damla limon eklemektir. Yatmadan önce tırnaklarınızı bu karışımın içinde 10 dakika bekletin. Daha sonra bu çözümün etki göstermesi için eldiven takıp yatın.

2. E Vitamini Yağı

E vitamini kapsülleri, hızlı sonuç almak için tırnaklarınıza doğrudan uygulamanız gereken bir yağ türü içerirler.

  • Tırnaklarınızı nemlendirmek ve güçlendirmek için her gün 5 dakika boyunca bu yağ ile masaj yapın. Bunu iki hafta boyunca yapmalısınız. Böylece o bölgedeki dolaşım artmış olacak.

3. Hint Yağı

Yüksek E vitamini içeriği tırnakların gücünü ve parlaklığını artırır.

  • Her bir tırnağa birer damla damlatarak masaj yapın. Farkı hemen göreceksiniz!

4. Güçlü Tırnaklar İçin Tüketmeniz Gereken Yiyecekler

A ve B vitamini açısından zengin olan yiyecekleri tüketmeniz önemlidir çünkü keratin üretimini desteklerler. 

Havuç, domates, çilek, biber ve bal kabağı kırılgan tırnaklar sorunu için size yardımcı olabilir. Ayrıca et, balık, kümes hayvanı eti, buğday tohumu, baklagil, kuru yemiş, patates, ıspanak ve patlıcan da yemelisiniz.

5. Elma Sirkesi

Elma sirkesinde demir, kalsiyum, vitamin, potasyum ve magnezyum bulunur. Ayrıca içerisinde asetik asit ve malik asit de vardır. Bu da enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.

  • İçerisinde eşit miktarda elma sirkesi ve su bulunan bir karışımın içinde tırnaklarınızı bekletmek onları güçlendirecektir.
  • Bu işlemi her gün 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz.
  • Ellerinizi suyun içinde beklettikten sonra nazikçe tırnak çevresindeki ölü derileri kesin ve onları iyice kurulayın.

6. Salatalık

Salatalığın içinde beta-karoten, B ve C vitaminleri tırnakları güçlendirmeye yardımcı olur.

  • Tek yapmanız gereken şey yarım salatalıkla bir bardak suyu (250 ml) blender’dan geçirmektir. Tırnaklarınızı sonuçta ortaya çıkan karışımın içinde 5 dakika bekletin.

7. Soğan

Soğanın içindeki maddeler bakteriye ve mantara karşı etkilidir. Faydalarından yararlanabilmek ve tırnaklarınızı enfeksiyondan ve kırılmalardan korumak için soğanı kesin ve parmaklarınızı o kesik kısımların içinde 5 dakika boyunca bekletin.

8. Sarımsak

Sarımsak kalsiyum, sülfür, çinko, bakır, potasyum, fosforik asit, A, B ve C vitaminleri açısından zengindir. Bu özelliklerinin hepsinden boş bir oje şişesinin içine biraz ezilmiş sarımsak koyarak faydalanabilirsiniz.

9. Bira

Bira, kırılgan tırnaklar için harika bir çözümdür.

  • Kırılgan tırnakları onarmak için yarım bardak birayı (125 ml) çeyrek bardak zeytinyağı (62 ml), başka bir yarım bardak birayı da elma sirkesiyle karıştırın.
  • Tırnaklarınızı bu karışımın içinde haftada 1 ve 2 kez 15 dakika boyunca bekletirseniz sonuçları görmeye başlayacaksınız.

Kırılgan Tırnaklardan Kaçınmak İçin Tavsiyeler

Bu çözümlerin yanı sıra kırılgan tırnaklardan kaçınmak için başvurabileceğiniz pek çok çözüm vardır. Önemli olan zayıf veya soyulan tırnaklar için hazırlanmış özel cilayı sürmeden önce tırnaklarınızı nemlendirmek ve parlatmaktır. Ayrıca kaliteli ojeler kullanmanız da aynı derecede önemlidir.

Ayrıca haftada 3 kez tırnaklarınıza ve tırnakların etrafındaki ölü derilere masaj yaparak nemlendirici krem uygulamalısınız. Sonra pamuktan yapılmış eldivenler takın ve bir gece bekletin.

Jel Tırnaklar?

Kırılgan tırnaklardan kurtulmak için jel tırnakları tercih etmek iyi bir seçenek değildir. Tırnaklarınız uzadıkça onları beslemeniz her zaman daha iyidir.

Kırılgan tırnaklar için başvurabileceğiniz bu 8 çözüm tırnaklarınızı güzel ve çekici kılmanıza yardımcı olacak. Tek yapmanız gereken vücudunuzun bu önemli kısmı için biraz zaman ayırmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alessandrini A, Starace M, Bruni F, Piraccini BM. An Open Study to Evaluate Effectiveness and Tolerability of a Nail Oil Composed of Vitamin E and Essential Oils in Mild to Moderate Distal Subungual Onychomycosis. Skin Appendage Disord. 2020 Jan;6(1):14-18.
  • Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):420-5.
  • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL, Rigopoulos D, Tosti A, Gupta AK, Di Chiacchio N, Di Chiacchio NG, Rubin AI, Baran R, Lipner SR, Daniel R, Chiheb S, Grover C, Starace M, Piraccini BM. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27.
  • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
  • Lambert EM, Dziura J, Kauls L, Mercurio M, Antaya RJ. Yellow nail syndrome in three siblings: a randomized double-blind trial of topical vitamin E. Pediatr Dermatol. 2006 Jul-Aug;23(4):390-5.
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70.
  • Pârvu M, Moţ CA, Pârvu AE, Mircea C, Stoeber L, Roşca-Casian O, Ţigu AB. Allium sativum Extract Chemical Composition, Antioxidant Activity and Antifungal Effect against Meyerozyma guilliermondii and Rhodotorula mucilaginosa Causing Onychomycosis. Molecules. 2019 Oct 31;24(21):3958.
  • Pazyar N, Feily A. Garlic in dermatology. Dermatol Reports. 2011 Apr 28;3(1):e4.
  • Reinecke JK, Hinshaw MA. Nail health in women. Int J Womens Dermatol. 2020 Feb 5;6(2):73-79.
  • Van der Steen, M., & Stevens, C. V. Undecylenic acid: a valuable and physiologically active renewable building block from castor oil. ChemSusChem: Chemistry & Sustainability Energy & Materials. 2009; 2(8): 692-713.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.