Kornea Nakli Sonrası Bakım

Bir kornea nakli sonrasında iyileşme sürecinin uzamayacağından emin olmak için gözünüze iyi bakmalısınız, çünkü bu süreç halihazırda uzun bir süreçtir.
Kornea Nakli Sonrası Bakım

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Kornea nakli tıbbi bir uzmanın hasarlı ya da hastalıklı bir korneayı bir donörden alınmış bir kornea ile değiştirdiği cerrahi bir müdahaledir.

Bir kornea naklinin ana hedefi hastanın görmesinin keskinliğini arttırmaktır. Dahası, bu prosedür korneanın morfolojisini iyileştirip tıbbi tedaviye cevap vermeyen iltihaplı dokuyu da ortadan kaldırabilir.

Kornea nakli ciddi şekilde etkilenmiş bir korneası olan kişiler için tek tedavidir. Ancak hastalar bu operasyona sadece gözün içi, yani retina ve optik sinir hala düzgün bir şekilde çalışıyorsa girmelidir. Korneaya hasar verebilecek bazı durumlar şunlardır:

  • Glokom
  • Optik sinir hastalıkları
  • Retina yırtılması
  • Gözün içerisinde enflamasyon
  • Gözün içerisinde ciddi bir enfeksiyon

Bu ameliyatın aşamalarını ve gereken bakımı tanımlamadan önce bu durumdan etkilenen göz yapısını tamamen anlamalısınız: kornea.

Kornea Nedir?

Yakından çekilmiş kahverengi bir göz.
Kornea, ışığın dışarıdan gözün içerisine yansımasını sağlayan bir lens işlevi görür.

Göz bir dizi karmaşık yapı içerir. Bu yapılara kornea da dahildir. Bu göz yapısı dışarıdan gözün içerisine ışık geçmesine izin verir. Fonksiyonu iris ve lensi (diğer iki göz yapısı) korur.

Kornea kırılma özelliklerine, şeffaf bir yapıya ve işlevlerini yerine getirmesine olanak tanıyan karakteristik bir eğriye sahiptir:

  • Gözü korumak – bu fonksiyonu göz kapağı, göz yuvası, göz yaşları ve sklera ile paylaşır.
  • Göze ışık girişini ve odağı kontrol etmek.

Kornea Nakli Türleri

Kornea naklinin iki ana türü vardır:

  • Geleneksel tam kalınlıkta kornea nakli (ayrıca penetran keratoplasti olarak da bilinir)
  • Arka tabaka kornea nakli (endotel keratoplasti olarak da bilinir)

İkinci tür son zamanlarda daha popüler hale gelmektedir çünkü doktorlar bunu geleneksel tam kalınlıkta kornea nakline kıyasla daha fazla tercih etmektedir. Aşağıda bu kornea nakli yöntemlerini daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

Bu yazımız dikkatinizi çekebilir: Kataraktın 8 Semptomu ve Doğal Tedavi Yöntemleri

1. Geleneksel Tam Kalınlıkta Kornea Nakli

Bu korneanın tüm katmanlarının etkilendiği durumlarda tek seçenektir. Büyük bir dezavantaj da yaratır, bu da nakledilen endotelin reddedilme açısından ana uyarıcı olmasıdır.

Geleneksel Tam Kalınlıkta Kornea Nakli Sonrasında Bakım

Bu müdahalenin oldukça yavaş bir iyileşme süreci vardır. Hatta 12 ay kadar sürebilir. Ancak, pek çok insan ameliyattan sonraki ilk günlerde bir iyileşme olduğunu fark etmeye başlayacaktır.

Birinci yılın içerisinde doktor dikişleri alacaktır. Görüşün nihai hali doktor tüm dikişleri alana kadar bilinmeyecektir. Hasta en az 10 ameliyat sonrası doktor muayenesine gitmelidir.

Dahası, hastaların yaklaşık %15’i kontakt lens kullanmak zorunda kalacaktır. Bu sırada, %10’u ise artık olarak kalan astigmatizmin düzeltilmesi için bir prosedüre ihtiyaç duyacaktır.

2. Arka Tabaka Kornea Nakli

Bir masada duran bir çift renkli lens.
Kornea ameliyatı durumunda hasta komplikasyonlardan kaçınmak için doktorunun bahsettiği önlemleri dikkatli bir şekilde uygulamalı ve reçete edilmiş ilaçları almalıdır.

Bu süreçte iki farklı ameliyat gerçekleşebilir:

  • Anterior. Endoteli etkilemeyen kornea hastalıkları için kullanılırlar. Bazı örnekler keratokonus ve korneal yaralanmadır. Bu hastalıklar korneayı etkiler ancak endoteli etkilemez.
  • Endotel transplantasyonu. Bu durumda korneanın hasarlı kısmı sağlıklı donörden alınan kornea dokusu ile değiştirilir. Bu ameliyatı gerçekleştirmek için doktor dikiş gerektirmeyen çok daha küçük bir kesik kullanır.

Diğer Öneriler

İyileşme sürecinizin daha etkili olmasını sağlamak için uygulamanız gereken bazı ipuçları şunlardır:

  1. Göze dokunmayın ya da gözü ovmayın
  2. Ameliyattan sonraki en az 24 saat boyunca araba kullanmayın, iş makineleri kullanmayın, alkol almayın ya da önemli kararlar vermeyin.
  3. Göz basıncınızda artış ya da azalmalara neden olabilecek aktiviteleri sınırlamalısınız – örneğin fiziksel temas gerektiren aktivitelerden kaçının.
  4. Toz ve kirden uzak durun.
  5. Doktorunuzun belirttiği tedaviyi dikkatli bir şekilde uygulayın.
  6. Tüm ameliyat sonrası muayenelerinize gidin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.