Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Magnezyum eksikliğinin belirtileri genellikle kan tahlillerinde gözükmediği için bu durumun tanısını koymak zordur. Vücudumuzdaki magnezyumun yalnızca yüzde 1’i kan akışında bulunur. Ayrıca, doktorların çoğu magnezyum analizini tahlillere eklemezler. Bu yüzden magnezyum eksikliği sorunumuz olup olmadığını bilmek güçtür.
Amerika Birleşik Devletleri gibi sanayileşmiş ülkelerde yaşayan insanların pek çoğunda magnezyum eksikliği olduğu düşünülüyor. Ancak bundan çok az insanın haberi var. Magnezyum eksikliğinin beraberinde birçok hastalığı getirebileceğini not etmekte fayda var.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
Magnezyum, su, oksijen ve temel besinlerden sonra vücudumuzdaki en önemli minerallerden biridir. Vücudun gelişimi için üçünün de düzenlemesinden sorumlu olduğu için kalsiyum, sodyum ve potasyuma göre daha önemli bir yeri olduğu söylenebilir.
Magnezyum eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biri aşırı susama ve her gün bol miktarda su veya sıvı tüketmektir. Bunun nedeni, vücudunuzun gıdalardan gerekli besinleri alamaması ve bu eksikliği daha fazla sıvıya ihtiyaç duyarak ifade etmesidir.
Magnezyum eksikliği uyku döngülerini bozabilir, stresi artırabilir ve atletik yetenekleri azaltabilir. Magnezyum eksikliğinin belirtileri her şeyden çok yaşam kalitesini etkiler. İlk belirtiler neredeyse fark edilemeyecek kadar hafiftir. Ardından bacak ağrıları, ayak ağrıları veya kaslarda sancı gibi daha şiddetli belirtiler ortaya çıkar.
Magnezyum eksikliğinin belirtileri ağırlaştıkça hissizlik, kasılma, sık sık karıncalanma hissi gibi durumlar ortaya çıkar. Aşırı magnezyum eksikliği durumunda koroner spazmları, kişilik değişikliği ve anormal kalp atışı görülebilir.
Magnezyum eksikliği kaslar başta olmak üzere vücudumuzdaki bütün organları etkileyebilir. Bu nedenle yoğun ağrı, gerilme, kasılma veya spazm ortaya çıkabilir. Çene ekleminde bozukluklar, baş ağrıları, göğsün nefes zorluğuna neden olacak kadar şiddetli şekilde sıkışması gibi belirtiler de görülebilir.
Kabızlık, adet krampları, idrar yaparken spazm, yutkunmada güçlük, ışıktan korkma, sese karşı aşırı duyarlılık, sinir sisteminde etkilenme, uykusuzluk, anksiyete, panik atak, hiperaktivite, agorafobi, PMS, karıncalanma hissi ve kas kasılmaları da magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.
Magnezyum eksikliği kalp ve damar sisteminde, aritmi, çarpıntı, göğüs ağrısı (anjin), arterlerde spazm, hipertansiyon ve mitral kapak sarkmasına neden olabilir.
Bunu da okuyun:
Magnezyum Neden Bu Kadar Önemlidir?
Vücudun tüm işlevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek için magnezyuma ihtiyacı vardır. Hücreler magnezyum sayesinde hayatta kalırlar. Magnezyum enzimlerin çalışması için gereklidir. Proteinleri, karbonhidratları ve yağları sentezler.
Ayrıca enerji üretimi açısından da önemli bir role sahiptir. Kısacası, magnezyum eksikliği vücuttaki tüm sistemleri etkileme gücüne sahiptir. Bol miktarda magnezyum içeren su bu eksikliği giderebilir.
Bu mineralin eksikliğinin diyabeti tetikleyebileceğini de not etmekte fayda var. Yapılan bazı araştırmalar, magnezyum eksikliği olan hastaların kan şekeri üretiminde çıkabilecek sorunlarla karşılaşmaya daha yatkın olabileceklerini ortaya koyuyor.
Magnezyumu beslenme programıma nasıl ekleyebilirim?
Tavsiye edilen günlük magnezyum miktarı erkekler için 300 miligram, kadınlar için ise 280 miligramdır. Hamile kadınlar 350 miligram tüketmelidirler. Magnezyum kuruyemişte (badem, kaju, ceviz v.b.) ve bakliyatta (bezelye gibi) bulunur.
Magnezyum açısından zengin bir beslenme programı şöyle olabilir:
Kahvaltı: Az yağlı süt içeren çay ve iki dilim kepekli ekmek/tost
Ara öğün: 10 adet fındık veya 10 adet badem
Öğle yemeği: Bir fincan çiğ ıspanak, 120 gram doğal ton balığı ve 1 fincan tam tahıl pişmiş pirinç. Tatlı için iki adet doğranmış ceviz içeren hafif bir turta.
Ara öğün: Az yağlı süt, tahıl ve bir elma
Ara öğün: Bir avuç dolusu kuru üzümle birlikte 2 adet pirinç veya yulaf ezmesi kurabiyesi.
Akşam yemeği: Tavuk göğsü, pazı püresi, domates ve salatalıklı salata. Tatlı için yarım fincan çilek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Francisco Ángel L. M. de, Rodríguez Mariano. Magnesio y enfermedad renal crónica. Nefrología (Madr.) [Internet]. 2013 [citado 2018 Dic 16] ; 33( 3 ): 389-399. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952013000400014&lng=es. http://dx.doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2013.Feb.11840.Pérez González
- E., Santos Rodríguez F., Coto García E.. Homeostasis del magnesio: Etiopatogenia, clínica y tratamiento de la hipomagnesemia. A propósito de un caso. Nefrología (Madr.) [Internet]. 2009 [citado 2018 Dic 16] ; 29( 6 ): 518-524. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952009000600004&lng=es.
- Rondón-Berríos Helbert. Hipomagnesemia. An. Fac. med. [Internet]. 2006 Mar [citado 2018 Dic 16] ; 67( 1 ): 38-48. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832006000100007&lng=es.