Migrene Sebep Olabilecek 9 Yiyecek ve İçecek
Migren dünyadaki doktor ziyaretlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Peki migrene sebep olabilecek yiyecek ve içecekler nelerdir? Öğrenmek için bu makaleyi okumaya edin.
Kafanın bir ya da iki tarafında güçlü bir ağrı oluşur ve bu ağrıya neredeyse her zaman baş dönmesi, bulanık görme ve ışığa duyarlılık eşlik eder. Yoğun ağrı sadece birkaç dakika da sürebilir; ancak çoğu durumda birkaç saat, hatta günlerce de sürdüğü olur.
Migren genetik faktörlerin yanı sıra stres, hormonal değişiklikler ve bazı uyarıcılarla da ilişkilidir. Ayrıca migren vakalarının %30’unun bazı sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ilgisi olduğu tespit edilmiştir.
Bazı gıdalar, kompozisyonları ve vücudunuz üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle sorun yaratır. Bugün migrene sebep olabilecek gıdaların neler olduklarını öğrenebilirsiniz!
1. Migrene sebep olabilecek gıdalar: Fıstık ezmesi
Fıstık ezmesi baş ağrısı ve migren ile bağlantılıdır. Tiramin adı verilen ve böyle reaksiyonları tetikleyen vazoaktif bir amino asit içerir. Aynı zamanda, içeriğinde bazı insanlardaki alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek, inflamasyonu ve dolaşımı etkileyebilecek maddeler bulunur.
Bunu da okuyun: Migreni Hafifletmek İçin 3 Doğal Ağrı Kesici
2. Bira
Bira, yıllar boyunca pek çok tıbbi özellik atfedilmesinin yanında, tiramin ve alkol içeriği nedeniyle yoğun baş ağrılarına neden olabilir. Bu her iki madde de uyarıcıdır ve vücudunuzun çeşitli dokularında iltihaba neden olabilir.
3. Kırmızı şarap
Günde bir kadeh kırmızı şarap vücudunuza bol miktarda antioksidan verir ve kan dolaşımınızı geliştirmeye yardımcı olur. Bununla birlikte tiramin fenoller ve bu sorunlara yol açan diğer bileşikler içerdiği için migren ve baş ağrılarına duyarlı insanlar için tavsiye edilmez.
4. Migrene sebep olabilecek gıdalar: Peynir
Peynir, tadına doyamadığımız eşsiz bir dokuya sahiptir. Bununla birlikte, migren yaşayan insanlar peynir tüketimini olabildiğince azaltmalıdır; çünkü içindeki protein ve yağ iltihaplanmayı artırır ve baş ağrıları ile görme problemlerini kontrol altına almayı daha zorlaştırır.
5. Yüksek işlenmiş etler
Migreni olan herkes için, herhangi şekilde işlenmiş bir et en büyük düşmanlardan biridir. Bu gıdalar nitrit ve nitrat gibi katkı maddeleri içerir. Bu nedenle kanser riskini artırmanın yanı sıra, kan akışınızı da artırarak yoğun bir baş ağrısına neden olur.
6. Kızarmış ve yağlı gıdalar
Kızarmış ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalar bazı dokulardaki iltihabı tetikler ve çoğu kez migren semptomlarından sorumludur. Her ikisi de kolesterol ve trigliserid düzeylerinizi artırır.
Böylece yüksek tansiyon ve kardiyovasküler komplikasyonların riski artar. Buna ek olarak, metabolizmanıza da engel olur ve vücudunuzun hücrelere düzgün şekilde oksijen alımını zorlaştırır.
7. Çok fazla kahve
Kahve ya da diğer içeceklerdeki aşırı kafein baş ağrısı ve migrene neden olabilir. Ama hiç içmemek de, özellikle vücudunuz küçük miktarlara alışık olduğunda, vücudunuz üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu nedenle fazla kafein tüketmemek ya da tamamen tüketmeyi bırakmak en iyisidir.
8. Çikolata
Günde az miktarda çikolata yemek vücudunuza antioksidan sağlar ve kan dolaşımınız ve bilişsel sağlığınız için faydalıdır. Bununla birlikte çikolata, tiramin içeriği nedeniyle vazodilatasyona etki ettiğinden dolayı, çok miktarda çikolata tüketen kişilerin migren yaşama riski daha yüksektir.
Biliyor musunuz? Bitter Çikolata ve Vücudunuza Etkileri
9. Rafine tahıllar
Rafine un ve gluten kaynakları migren semptomlarının kötüleşmesine neden olur. Bu zor sindirilen protein, hassasiyeti olanlarda iltihaplanmaya, gastrointestinal ve metabolik süreçlerde dengesizliklere neden olur.
Gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı olan insanlar gluteni azalttıkları zaman baş ağrılarında belirgin düzelme görürler. Yukarıda bahsedilen gıdalar migrenin tek sebepleri değilken, belirtilerinizi kötüleştirmemeleri için tüketimlerini azaltmak akıllıca bir seçimdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Deza Bringas, L. (2010). La Migraña. Acta Med Per. https://doi.org/10.15446/av.enferm.v33n1.37514
- Pascual, J. (2012). Migraña crónica: tratamiento. Www.Neurologia.Com Rev Neurol.
- Muñoz, J., Volcy, M., Sobrino, F., Ramírez, S., Uribe Bernardo, Pradilla, G., … Castro, C. (2014). Consenso de expertos de la Asociación Colombiana de Neurología para el tratamiento preventivo y agudo de la migraña. Acta Neurol Colomb. https://doi.org/10.1111/j.1744-7429.2001.tb00156.x
- Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.